Olika teer

Olika teer

Teets olika hälsoaspekter

Teet har sitt ursprung i Kina, ett land som är känt för sin läkekonst och så även teet, som är en medicinalväxt med sitt ursprung i den traditionella kinesiska läkekonsten.

Några av de olika hälsoeffekter som te sägs ha är bl.a. att eliminera fria radikaler, absorberar och blockerar kolesterolbildning, bra vid högt blodtryck, förebygger hjärtattacker och stroke, kan förhindra diabetes, motverkar bakterier, virus och olika förgiftningar i kroppen och det tros vara effektivt mot allergi.

Men en del nyttigheter försvinner i processen då teet omvandlas till svart och därför är det vita och gröna teet nyttigast, även oolong. Det bästa är att inte koka ditt te och detta för att inte koka bort alla näringsämnen.

Grönt te

Grönt te har under de senare åren fått stor uppmärksamhet i media och detta tack vare forskningsrapporter som påpekat på dess positiva hälsoeffekt.

Grönt te – Nyttigt

Att grönt te är nyttigt vet de flesta, men att grönt te kommer från samma planta som vanligt te är det däremot inte många som vet.

Gult te

Gult te är fantastiskt gott, men tyvärr ett väldigt ovanlig te. Kanske kan detta bero på att tillverkningen är lite mer komplicerad.

Is te

Iste är en dryck bestående av kallt te. Vanligtvis gör man is te på svart teekstrakt, socker och fruktjuice som t.ex. citron eller persika.

Koffein te

Svart och grönt te produceras ifrån samma planta den s.k. Camellia sinensis, så dessa båda teer innehåller båda naturligt koffein nästan samma mängd.

Kombucha

Kombucha är en mjölksyrabakteriekultur som får jäsa tillsammans med ekologiskt te.

Oolong-te

Oolong te är ett delvis oxiderat te som ligger kan klassas mellan det gröna och det svarta teet, när det gäller graden utav oxidering.

Rött te

Rooibos kommer ifrån Sydafrika och kallas ibland för rött te, men för rött te så är det inte bladen från den vanliga tebusken som man använder.

Svart te

Svart te är det vanligaste och det te som vi dricker mest av i här västvärlden. Men det svarta teet dricks nästan inte alls i Kina, trots en betydande produktion.

Vitt te

Vitt te tillverkas först och främst i Kina, men även Indien och du finner både Darjeeling och Ceylon vita teer.

Yerba Mate

Yerba mate är ett örtte som gjorts av Illex Paraquariensis.

Örtte

Normalt så när man pratar om te så avser man oftast avkok på tebusken: Camellia sinensis, men även andra örter och växter kan användas för att tillaga teer. Det är då som man brukar tala om örtte.

Integritetspolicy