Svart Te – Minska Risken för Hjärtinfarkt

Svart te är det vanligaste och det te som vi dricker mest av i här västvärlden. Men det svarta teet dricks nästan inte alls i Kina, trots en betydande produktion. Tebladen är ifrån början gröna, men efter skörden så oxideras de, detta gör bladen lämpligare att hantera och att transportera.

  • Dricks mest runt om i världen
  • Passar perfekt till smaksättning
  • Minska risken för hjärtinfarkt

Det var därför som det svarta teet kom till Europa redan under 1600-talet. Svart te är till skillnad från grönt te och vitt te oxiderat. Teet får då en mörkare färg, kraftigare smak och doft. Svart te är även den te sort som är mest lämplig till smaksättning. Till exempel så är en vanligt tesort som de flesta känner till: Earl Grey, som är just ett svart te som är smaksatt med aromatiska oljor ifrån citrusfrukten: bergamott.

1. De 3 största producenterna

Kina, Indien och Sri Lanka är de tre största producenterna av svart te. I Sri Lanka och Indien så används ofta den indiska varianten utav tebusken som heter: Camellia sinensis assamica och som har lite större blad än den kinesiska: Camellia sinensis sinensis.

2. Är det svarta teet nyttigt?

Alla typer av te är faktiskt ra för hälsan, detta eftersom att te plantans blad är fulla utav antioxidanter som hjälper till att skydda kroppens celler mot fria radikaler.

Enligt en rapport som publiceradebs i “European Journal of Clinical Nutrition” 2006 så kunde forskarna konstatera att 3 koppar svart te/dag, eller mer, minskade risken att drabbas av hjärtinfarkt.

En annan positiv effekt av svart te är att koffein tycks kunna förbättra den mentala förmågan, eftersom att det är uppiggande. Men något som kan vara negativt för svart te är dock att det kan vara vätskedrivand.

Men forskarna kunder inte se ingen större risk för vätskebrist, så länge som te halten var mindre än 250 mg/kopp. En kopp svart te innehållande 15 cl innehåller normalt bara ca 40-60 mg koffein.

En tesort som är väldigt nyttig är örtte.

3. Tillagning av svart te

När man tillagar ett svarta te så ska man försöka att använda hett vatten (95-100 grader), då får man ut alla aromämnen ur teet till fullo och all smak dras då ut ur tebladen. Doseringen av det svarta teet bör vara ungefär 1 tsk teblad/kopp (ca. 15 cl). Låt det sedan dra i ca. 2-3 minuter.

Oolong te är ett lite annorlunda te, läs mer om det.

Integritetspolicy