Röd/rött Te – När du har Sömnsvårigheter – Koffeinfritt

Rooibos kommer ifrån Sydafrika och kallas ibland för rött te, men för rött te så är det inte bladen från den vanliga tebusken som man använder. Rooibosbusken heter på latin Aspalathus linearis. Röd/rött te sägs kunna lindra allergier besvär, astma, kolik, hösnuva och eksem. Men dessa effekter är ännu inte vetenskapligt bevisade.

Rooibos uttalas rojboss med en betoning på den första vokalen. Detta är ett ord från Afrika och betyder så svenska röd buske och det just det som är så karakteristiskt för detta örtte, för dess röda färg.

  • En mild och fruktig smak
  • Ett koffeinfritt te
  • Sägs vara bra mot sömnsvårigheter

1. Att göra Röd/rött te

När man gör röd/rött te så är det både buskens blad och dess stam som används, teet får sin röd färg för att det genomgår en fermenteringsprocess.

Röd/rött te är till smaken mild och fruktig och den blir inte besk även om det får dra väldigt länge. Detta beror på att röd/rött te inte innehåller lika mycket antioxiderande polyfenoler som vanligt te som görs på tebusken.

Och till skillnad från vanligt te så innehåller inte rött te något uppiggande koffein och eftersom att det är koffeinfritt så kan man med fördel dricka rött te på kvällen. Det sägs även att röd/rött te ska vara bra mot sömnsvårigheter.

Rött te är det vanligaste teet att göra iste på.

2. Den röda tebusken

Den röda tebusken vid namn Aspalathus linearis är egentligen ingen ört utan den tillhör baljväxter. Busken kan bli upp till 1,5 m. hög och växer bara naturligt i bergsområdet vid Cederberg i Sydafrika. Där den trivs i den sandiga jorden och speciella klimatet som råder.

Somrarna här är väldigt heta och vintrarna ganska blöta och kyliga. Uppe i bergstopparna kan det blir som kallast under vintern det kan ibland även snöa.

Rooibosbusken klarar de heta somrarna tack vare dess rötter som når djupt ner i marken där fukten finns. Bladen på busken är gröna och barrliknande, de blir ungefär 3-4 cm långa. På våren så blommar busken och då slår det små gula blommor ut som var och en bär på en liten frukt.

Under sommarmånaderna i Sydafrika i januari, februari och mars så skördas rooibosbusken för att bli till rött te eller kosmetika.

Koffein te vad är egentligen det?

3. Ursprunget

Odlingen av rooibosbusken startade någon gång under 1930-talet, men växten har sedan länge använts i Sydafrika som medicinalväxt. Senare under 1700-talet så spreds även kunskapen om denna baljväxt vidare till Europa.

Och det var den svenske läkaren och botanisten Carl Peter Thunberg som fick vetskap om denna växt under ett besök i Sydafrika. Det var även han som gav växten dess latinska namn Aspalathus linearis.

Nästan 200 år senare närmare bestämt år1968 så upptäckte Annique Theron att rooibos lindrade hennes barns kolik och sömnsvårigheter. Hon utforskade därför närmare och spred därefter sina nyvunna kunskaper i boken vid namn “Allergies: An Amazing Discovery”.

4. Dess hälsoegenskaper

Rött te är ett te som kan förbättra din hälsa. Forskning visar faktiskt att rött te innehåller ämnen som skyddar kroppen och stärker kroppens naturliga försvar mot sjukdomar. Dricker man rött te så får kroppen i sig värdefulla antioxidanter som bygger upp immunförsvaret.

Traditionellt sett så har rött te använts mot hudeksem, allergier och spädbarnskolik.

Teet innehåller en blandning av antioxidanter och det är även en naturlig källa till flera mineraler.

Gult te visste du att det fanns gult te?

Integritetspolicy