Grönt Te – Lever man längre med Grönt Te?

Grönt te har under de senare åren fått stor uppmärksamhet i media och detta tack vare forskningsrapporter som påpekat på dess positiva hälsoeffekt. Det är tack vare tillverkningssättet av tebladen som gör att bladen bibehåller mycket av dess nyttiga ämnen som annars naturligt förekommer i bladen. Dessa ämnen är bl.a. nyttiga antioxidanter, vitaminer och mineraler.

  • Sätt fart på din fettförbränning
  • Fyllt av nyttiga vitaminer och mineraler
  • Sägs kunna förebygga många sjukdomar

1. Tillagning och förvaring

Det gröna tesorterna är mycket mer känsliga än vad de svarta teerna är. Därför är det viktigt att man förvarar dem på rätt sätt och inte använder alltför för hett vatten när man ska tillaga sitt gröna te.

Låt därför det kokande vattnet svalna en liten stund innan det slås över tebladen, alternativt häll i en skvätt med kallt vatten för att få ner temperaturen. En vattentemperatur på ungefär 80-85 grader är precis lagom. Doseringen bör ligga runt ungefär 1 tsk/kopp.

2. Den japanska och kinesiska metoden att göra grönt te

Enligt den kinesiska metoden så framställer man grönt te genom att man rostar bladen i pannor över en eld för att undvika att oxidationen sätter igång. Det kinesiska gröna teet får därför en färg av orange, men tebladen själva behåller sin gröna färg.

Men det finns även en japansk metod att framställa grönt te, det gör man genom att hetta upp tebladen. Bladen hålls då under en vattenånga precis efter att de plockats för att på så sätt aktivera enzymer som annars sätter igång oxideringsprocessen. Det japanska gröna teet blilr lite gulgrönt i färgen.

Ett annat nyttigt te är Oolong te, läs mer om det här.

Du kan även här läsa mer om hungerdämpande teer

3. Kan förebygga sjukdomar

Förut använde man grönt te som ett läkemedel, men numera dricks det mest för att det är en god dryck. Det antagas att grönt te kan bidra till att förebygga många sjukdomar, vanliga i västvärlden.

I grönt te så finns det en stor mängd polyfenoler som är ett antioxiderande ämne. De tros kunna skydda kroppens celler och DNA mot fria radikaler som bl.a. kan orsaka cellskador, celldöd, åldrande och åldersrelaterade sjukdomar.

4. Lev längre med grönt te

Grönt te sägs kunna förlänga livet, i alla fall om man är från Japan. Där har nämligen en studie gjorts där det i en befolkningsstudie deltog över 40.000 vuxna japaner som följdes under 11 år (1995-2005). Man undersökte då om konsumtion utav grönt te skulle kunna ha något samband med dödlig cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och andra dödsorsaker.

I studien så upptäckte forskarna ett negativt samband mellan konsumtion av grönt te och en tidig död. Med regelbunden konsumtion utav grönt te, alltså minst 1-2/ dag, uppvisade på en minskad risk till tidig död när man tittade på alla orsaker. Effekten var som störst när man bara tittade på hjärt- och kärlsjukdomar, kvinnor med hög te konsumtion.

Det är väldigt gott att göra iste på det gröna teet.

5. Teets andra egenskaper

Grönt te är faktiskt även något som kan förekomma i hudkrämer och i andra hudvårdsprodukter. Tebladen är närmare bestämt mycket motståndskraftiga emot solstrålar och kan därför skydda huden bra.

6. De som ska undvika teet

I Japan så är grönt te vanligt som en måltidsdryck och det har visat sig att grönt te ska vara bra för matsmältningen. Men grönt te kan dock enligt en del studier minska upptaget utav järn från vegetabiliska källor (inte kött) om drycken intas i samband med en måltid.

Men järnupptaget kan förbättras om det ingår C-vitamin i måltiden. Det är först och främst de som lider utav blodbrist eller järnbrist som ska vara försiktig med att dricka te till maten.

Grönt te innehåller även lite koffein, läs mer om koffein te.

Integritetspolicy