Grönt te Nyttigt – Gott, Hälsosamt & Fettförbrännande

Att grönt te är nyttigt vet de flesta, men att grönt te kommer från samma planta som vanligt te är det däremot inte många som vet. Bladen i grönt te dödas snabbt, vilket då bevarar flera högvärdiga näringsämnen. Grönt te är kraftigt antioxiderande och skyddar mot många olika sjukdomar, grönt te kan även underlätta en viktnedgång.

 • Ett fettförbrännande te
 • Sägs vara bra mot diabetes
 • Innehåller koffein

1. Av samma planta som vanligt te

Grönt te tillverkas av bladen ifrån Camellia sinensis precis som vanligt te, men bladen dödas snabbt. Eftersom att bladen dör snabbt så bevaras många utav de nyttiga ämnena och grönt te blir därför nyttigt. Kinesisk grönt te dödas med varm luft ifrån en ved eld, medans man i Japan  använder sig utav ånga.

Att göra iste på det gröna teet är väldigt gott.

2. Blad från Camellia sinensis

Te växten Camellia sinensis är växten som grönt te gör av och den växer vilt i Sydostasien och den odlas till största delen i Kina, Kenya, Indien, Kina, Japan, Ceylon och Java. Så drycken man får från de torkade bladen från Camellia sinensin när de läggs i varmt vatten är vad som kallas te.

Växten kommer ursprungligen ifrån Kina och te plantan producerar ett kraftfullt lövverk, men det är bara de yngsta och fräscha bladen som plockas för te. Både de gröna teet och det vanliga svarta teet kommer ifrån Camellia sinensis, det som skiljer dess tesorter åt är bara hur man hanterar tebladen vid skörd.

3. Olika teer

Te kan man dela in i många olika varianter beroende på vilken färg som de torkade bladen eller det färdiga teet får. Men det som skiljer sig mellan de olika teerna är bl.a. hur mycket de oxiderat de är, vilket vill säga hur ämnen i bladen har reagerat med luftens syre.

Desto mer som tebladen har oxiderat, desto mindre finns det kvar av de antioxiderande polyfenolerna. Desto mer oxiderade tebladen är desto mer koffein innehåller de. Svart te är det som är mest oxiderat medans grönt te och vitt te är mindre oxiderade.

Dricker du 4 koppar grönt nyttigt te om dagen så sägs det kunna stoppa diabetes. I Kina så har grönt te använts inom folkmedicin i flera århundraden. Grönt te är en slags antioxidant som kallas för EGCG och personer som nyligen har fått typ2-diabetes kan med stor sannolikhet tillfriskna med hjälp utav grönt te.

4. Grönt te är nyttigt för…

 • Teet har en förebyggande effekt.
 • Dricker man 3-4 koppar grönt te om dagen, så påverkas insulinet i vävnaderna.
 • Grönt te sägs motverka cancer, för i det gröna teet så finns det hämmande effekt som hindrar cancercellerna att växa.
 • En känd effekt utav grönt te är att det sänker blodsockret.

Gult te är även väldigt nyttigt men också väldig ovanligt.

5. Fördelar med nyttigt grönt te

 • Skyddar insulinproducerande celler från att dö.
 • Skyddar celler mot åldrande och förhindrar spridning utav cancer.
 • Verkar uppiggande.
 • Motverkar matförgiftning och bekämpar virus.

6. Nackdelar med nyttigt grönt te

Vid stora mängder av grönt te kan det minska upptagningen utav järn från vegetabilier.

Integritetspolicy