Oolong Te – Fettförbrännande Teet från Mingdynastin

Är Oolong tee något som du tidigare hört talas om? Kanske om du fördjupat dig i fettförbrännande teer, för denna tee precis som grönt tee innehåller koffein, som är bra för att öka förbränningen. Oolong är en tee som används vanligen i den kinesiska teecermonin och Oolong misstänks härröra ända tillbaks från mingdynastin.

Oolong te är ett delvis oxiderat te som ligger kan klassas mellan det gröna teet och det svarta teet, när det gäller graden utav oxidering.

  • Härrör från mingdynastin
  • Påminner i smak som det gröna teet
  • Innehåller koffein

1. Oxidationen av teet

Ett oolongte kan vara lätt oxiderat med en färg och smak som påminner lite om ett grönt te, medans en del andra sorter har fått genomgå en mycket längre oxideringsprocess, upp till 70 %. Men i överlag så har oolong-te en färg och en smak som liknar svart te. Ofta så har oolongte en ganska blommig smak.

2. Hur man ser oxideringen

Om man tar upp ett teblad och tittar på det efter att teet dragit några minuter så kan man se hur mycket som bladen har tillåtits att oxidera. Man kan se att oxidationen har påbörjats där bladens fibrer har spruckit p.g.a. att tebladen rullats under produktionen.

När bladens saft trängt ut så har den börjat reagera med syre i luften, vilket gjort tebladen lite mörkare på dessa ställen och smaken har utvecklats.

Bladen som plockas till att användas till oolong te är i regel lite större och de innehåller även mindre koffein än grönt te.

3. Varför kallas det för oolong?

Ordet oolong är kinesiska och betyder: svart drake. Ingen vet riktigt säkert varifrån teets namn kommer, men det sägs att en man vid namn Wu Liang blev distraherad utav en hjort när han plockat te en hel dag. Tebladen hann då börja oxidera och därför så blev teet lätt oxiderat.

Mannens namn har senare ändrats till Wu Long eller Oolong. En annan legend säger att det var en svart orm som skrämde iväg ägaren ifrån sitt teplantage. Och när han några dagar senare vågar återvända så har tebladen redan börjat att oxidera. Men oolongte kan även fått sitt namn utav tebladens utseende, för när man häller hett vatten över dem så tycker vissa att bladen ser ut som små svarta drakar som vaknar till liv.

4. Ursprunget

Oolong-teet uppfanns och utvecklades under Ming-dynastin (mellan år 1368-1644). Teet  kommer ursprungligen ifrån provinsen Fujian och spred sig därefter vidare till Taiwan, där drycken idag är väldigt populär. Både i Kina och Taiwan finns det idag stora producenter av oolongte.

I Kina så produceras oolong te främst i provinserna Fujian och Guangdong som ligger i de södra delarna utav landet där klimatet är som allra bäst.

5. Tillagningen av oolongte

Vattentemperaturen när man ska tillaga oolong-te ska ligga på ca 85-95 grader för att få bästa resultat och tebladen kan användas flera gånger. Doseringen skall ligga runt ca. 1 tsk teblad per kopp.

Ett väldigt ovanligt te som är väldigt svårt att få tag på är gult te.

Integritetspolicy