Is te – Perfekt för dom Heta Sommardagarna

Gillar du te men känner för något mer kylande? Normal sett så dricker man te varmt, men med iste så kan du göra ett avhopp från det. Iste är nämligen som det låter, kallt men ändå smakrikt, och ett plus på det är att det är väldigt enkelt att fixa till.

Is te är en dryck bestående av kallt te. Vanligtvis gör man is te på svart teekstrakt, socker och fruktjuice som t.ex. citron eller persika.

  • Mycket enkelt att göra själv
  • Kylande en varm sommardag
  • Perfekt att mixa ihop din egen blandning

1. Dryckens ursprung

Iste nämns redan år 1839 i kokboken “The Kentucky Housewife” skriven av fru Lettice Bryanon. I USA så ökade isteets popularitet i samband med att Richard Blechynden en varm sommardag år 1904, serverade gratis, kallt te till alla förbipasserande. Blechynden hade på den tiden kylt teet genom att leda det genom iskylda rör.

2. En prefekt svalkande dryck

Iste är något som är väldigt läskande och gott när det börjar bli varmt ute. Is te kan göras på många olika sätt, på t.ex. färska örter så som citronverbena, citronmeliss, grönmynta eller pepparmynta. Man kan blanda ner riven ingefära och pressar i färsk citron. Vill man få ett sött iste så kan man blanda ner råsocker, vitt socker eller honung.

3. Iste gjort på vitt och gult te

När man gör is te gjort på gult eller vitt te så ska du använda extra mycket teblad. Och låt gärna vattnet vara lägre än koktemperatur och låt tebladen ligga i en längre tid. Att låta vattnet varar 50-60 grader i 10 min. kan vara lagom. Dessutom kan du då brygga tebladen en 2:a och kanske till och med en 3:e gång.

För smakens skull så kan du söta ditt is te med lite koncentrerad saft eller druvjuice. Ett bra tips är fläder eller rabarber, men prova dig fram för att hitta din egen favorit.

iste är många gånger gjort på koffein te, läs mer om det.

4. Göra iste av rött te

När man gör is te utav rött te så behöver man inte koka det. Dosera istället med dubbelt så mycket te än vad man normalt gör och ställ det sedan kallt i kylen. Låt det där dra några timmar, sila sedan av det och sedan är det klart. När det röda teet är kallt kan du välja att söta det eller dricka det som det är. Det finns många olika smaksatta röda teer att välja mellan när man ska göra sitt iste.

5. Is te på grönt te

Väljer man att vilja göra iste på grönt te så låter man bara det dra en liten kortare stund jämfört med när man gör iste på vitt te. Låt teet dra i ungefär 5 min. och låt vattnet bli ca. 60 grader det brukar bli lagom. Det passar alldeles utmärkt att smaksätta sitt iste med lite druvjuice eller saft. Is te gjort på grönt te med mintsmak eller guava är verkligen att rekommendera.

Gul te finns faktiskt, men det är ovanligt och ganska dyrt.

Integritetspolicy