Koffein-Te – Uppiggande men låt bli Överkonsumtion

Är du ute efter te som stimulerar nervsystemet och gör dig snäppet piggare? Då har du landat på den rätta artikeln. Här går vi igenom det så kallade Koffein-teet. Ett te med positiva effekter men som samtidigt kan slå tillbaka lite om du överkonsumerar, så ta det lugnt och drick detta med måtta.

Svart te och grönt te produceras ifrån samma planta den s.k. Camellia sinensis, så dessa båda teer innehåller båda naturligt koffein nästan samma mängd.

  • Inte bra att överkonsumera
  • Stimulerande för nervsystemet
  • Innehåller koffein

I genomsnitt så innehåller te 20-30 mg koffein per 1 dl.

Det rekommenderade intaget av koffein ska helst inte överstiga 600 mg/dag, vilket ungefär motsvarar 2-3 liter te/dag. Gravida kvinnor ska helst inte få i sig mer än 300 mg koffein/ dag.

1. Hur fungerar Koffein te?

Koffein stimulerar det centrala nervsystemet även hjärtmuskeln och andningsorganen. Koffeinet skapar en uppiggande effekt och är dessutom vätskedrivande. Tecken på överkonsumtion utav koffein är: irritabilitet, sömnlöshet, oregelbundna hjärtslag, yrsel, kräkningar, diarré, huvudvärk och aptitlöshet.

Iste innehåller ofta ett koffein te. Det finns också andra varianter av teer som är hungerdämpande.

2. Hur mycket koffein finns det i te?

I 1 kopp svart te (ca. 15 cl) so fins normalt ca. 50 mg koffein, men använder man mycket blad och låter teet dra länge, så kan koffeinmängden stiga till ca 100 mg/ kopp. Grönt te som skördas tidigt under våren kan även det ha ett högt innehåll utav koffein.

Till skillnad från te så innehåller 1 kopp kaffe ca. 12,5 cl ungefär 95 mg koffein. Så man kan säga att kaffe vanligtvis innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein som ett svart te. Men innehållet av koffein kan så klart variera en hel del beroende på vilken tesort det är och hur man brygger det, när det skördades och vilken produktionsmetod som användes m.m.

Ett måttligt intag utav koffein ca. 300 mg om dagen, eller 7 koppar te, verkar inte skada hälsan.

Örtte och frukt teer innehåller inget koffein alls, men te med fruktsmak innehåller lika mycket koffein som vanligt svart eller grönt te.

I örtteer och i rött te finns det inget koffein. Men det går att ta bort koffein ur svart och grönt te via en kemisk process, men det sker på en bekostnad av smaken. Koffeinfritt te säljs i USA men är inte att rekommendera. Då är det bättre att redan köpa ett koffeinfritt te så som rött te eller örtte.

3. Koffein te

Koffein te eller koffein i kaffe har en uppiggande effekt och många människor ser detta som en positiv effekt. Vill du inte ha denna effekter av ett koffein te, så kan du så klart välja ett te utan koffein.

Svart te, vitt te och grönt te innehåller alla koffein.

En kopp kaffe innehåller ca. 100-150 mg koffein, medan 1 kopp grönt te innehåller ca. 25 mg koffein. Detta är mångas orsak till varför de väljer bort sin dagliga kaffedos till förmån för grönt te.

Det som är intressant är att om man jämför koffeininnehållet mellan kaffe och grönt te i den torkade formen så innehåller grönt te mera koffein än vad kaffe gör, men när drycken tillagats så innehåller plötsligt kaffet mer koffein än vad teet gör.

Integritetspolicy