Vitt Te – Innehåller mer Antioxidanter än de andra Tesorterna

För att få ett vitt te så plockar man bara de vita tebladsknopparna och de små, späda, silverfärgade bladskotten. Dessa fina skott plockas förhand 1 gång om året, under våren och torkas sedan direkt och varsamt. Dessa får varken hettas upp, pressas eller oxideras, utan knopparna behåller man hela och det ger en svagt blommig doft.

Kvaliteten på knopparna är helt avgörande och i Kina så är de fina fjuniga knopparna oerhört eftertraktade. Trots tebladens vita färg så blir teet ändå när det är bryggt svagt bärnstensfärgat.

Det vita teets förträffliga smak och tebladens nästan ömtåliga utseende gör att teet nästan uppfattas som extra smakfullt och detta är ett te som är mycket exklusivt och eftertraktat bland s.k. te kännare.

  • Innehåller en stor mängd antioxidanter
  • En förträfflig smak
  • Ett ändå rätt så okänt te

1. Mycket nyttiga antioxidanter

Vitt te är det allra nyttigaste teet som du kan dricka, för detta te bearbetas inte alls lika mycket som de andra tesorterna.

Och därför så innehåller det mera antioxidanter än de andra tesorterna. Men framför allt så innehåller vitt te fenolföreningar som catechin. Dess antioxiderande effekt är 10 ggr så effektiv som C-vitamin och andra nyttiga näringsämnen.

Vitt te innehåller precis som grönt te: C-vitamin och E-vitamin. Detta gör att vitt te är en självklar dryck bland superfruits och superfood.

2. Vitt te – Det okända teet

Vitt te är inte lika känt i Europa som de andra tesorterna, men det har långsamt gjort sitt intrång på marknaden. Det går så klart att finna te på påse och i andra olika förpackningar, men skillnaden mellan ett förpackat te är stor och ofta så får man det som man betalar för.

Några andra tesorter är örtte och rött te.

3. Kort skördetid

Vitt te har en kort skördetid under våren och sker under särskilda väderförhållanden. Detta är ett te som inte kokas, ångas eller steks på samma sätt som det gröna teet. Vitt te torkas antingen i solen eller i ugnar. Vitt te processas minst utav alla teer och innehåller minst koffein av alla varianterna.

4. Smak och tillverkning

Smaken på det vita teet är mycket mildare än det svarta teet eller gröna teet och man då kan med fördel använda mer te och låta det dra lite längre vid tillagningen.

Vitt te tillverkas först och främst i Kina, men även Indien och du finner både Darjeeling och Ceylon vita teer. Dessa teer är dyrare än svart te och ett vitt Darjeeling te är mycket dyr.  Det vita teet tillagas bäst med en temperatur runt 70 – 90 grader.

Integritetspolicy