Kombucha – Färska levande Näringsämnen (Super)

Kombucha är en mjölksyrabakteriekultur som får jäsa tillsammans med ekologiskt te. Kombucha började man framställa redan under 220 f.Kr i Kina och det kallades då för Livets Elixir. Och forskare har en teori om att det var det 1:a kejsardömet (Qindynastin)som började att brygga drycken och kallade den för Livets Elixir.

  • Ett så kallat rawfood
  • Innehåller stor mängd näringsämnen
  • Bra alternativ till energidryck

Komubucha är ett s.k. rawfood, vilket innebär att alla färska levande näringsämnen finns kvar. Under framställningsprocessen så bildas näringsämnen som bl.a. antioxidanter, enzymer, B-vitamin och organiska syror. Kombucha har en hög näringsdensitet, vilket gör att det helt klart hör hemma bland våra nyttiga livsmedel.

1. Det stora genombrottet för Kombucha

Stora genombrottet för Kombucha kom under 1993, då den slog igenom i USA. Detta då Tom Valentine (författare/radiopratare och grundare av  USA:s största hälsokostkedjor) skrev en artikel i “Search for Health” om just Kombuchans nyttiga egenskaper. Detta satte igång en explosion av hälsodebatter i media om Kombuchan.

2. När dricker man den då

Kombucha är en väldigt frisk törstsläckare som passar när man ute efter alternativ till energidryck och vitaminvatten. Kombucha kan man avnjuta till lunch eller till frukost istället för kaffe eller morgonjuice. Kombucha passar även bra som ett mellanmål, om man haft en hård dag, eller som ett kalorisnålt alternativ till snacks på kvällen.

3. Nyttiga innehåll

Kombucha te anses både vara avgiftande och hälsobefrämjande och har ett rikligt innehåll utav goda bakterier och vitaminer. Kombucha svampen är även mera känd som Volga-svamp eller te svamp. Och pågrund utav det stora intresset för de hälsosamma effekterna så genomfördes en undersökning av Cornell-universitet i USA.

Där man kom fram till att kombucha tillskrevs förekomsten av glukonsyra, 2-keto-glukonsyra, ättiksyra, probiotikabakterier, mineraler och enzymer. Dessutom så innehåller kombucha mycket antioxidanter, speciellt om den bryggs på vitt eller grönt te.

4. Hälsoeffekter av Kombucha

Den hjälper till med matsmältningen. och genom att hämma enzymet får levern möjlighet att snabbare göra sig av med gifter.

3 Nackdelar med Kombucha

Kombucha innehåller små mänger alkohol (ifrån fermenteringen), så ge aldrig denna dryck till ditt barn.

När man öppnar flaskorna så ger bubblorna i drycken ibland upphov till ett smärre vulkanutbrott,tänk därför på att skruva upp korken försiktigt.

Av denna anledning så är det inte den bästa drycken att bära med sig i sin väskan eller i fickan. Väljer du att göra detta, se till att förvara flaskan i något som förhindrar läckage.

En teori är emellertid att kombucha hjälper lever att göra sig av med gifter. Det finns ett visst stöd för det. I boken Analysis of Kombucha Ferments av Michael Roussin pekar författaren på att kombucha innehåller D-glucaro-1,4-lacton.

Integritetspolicy