Örtte – Försiktigthet vid Graviditet – Annars ett Super+

Normalt så när man pratar om te så avser man oftast avkok på tebusken: Camellia sinensis, men även andra örter och växter kan användas för att tillaga teer. Det är då som man brukar tala om örtte.

Ett örtte består till största delen utav en eller flera örtväxters blad, blommor, kvistar, frön eller rötter. Det finns inga speciella regler som bestämmer vad som får användas och inte får användas i ett örtte, det kan även förekomma vanliga teblad i ett örtte. Däremot så finns det livsmedelslagar som ställer vissa krav på teet som ska säljas, det får t.ex. inte vara direkt hälsovådlig att konsumera.

  • Gravida bör vara försiktiga
  • Skall dras med hett vatten
  • Skall tas med försiktighet vid medicinering

1. De som bör undvika örtte

Vissa örter kan ha en stark effekt och bör därför intas med försiktighet av gravida kvinnor och personer som tar medicin. Det kan vara bra att man kontaktar en läkare innan man provar en ny ört. Men annars skall du aldrig vara rädd för att inta ett örtte, det är som i regel bara bra för din allmänna hälsa.

2. Att tillaga ett örtte

För att tillaga ett örtte rekommenderas det att man använder 1 tsk torkade örter eller 2 tsk färska örter till 1 kopp. Låt detta sedan dra med hett vatten i ca 2-5 min. De flesta örtteer kan tillagas genom att bara hetta upp vatten till kokning.

Låt vattnet sedan falla ner några grader, lägg därefter örterna i en varm kanna och häll sedan på det heta vattnet på örterna och låt detta dra under lock. Locket förhindrar att flyktiga nyttiga ämnen försvinner ut i luften. Vilket är väldigt vanligt för örtte gjort på blad eller blommor.

Det går alldeles utmärkt att göra iste på örtte.

3. Gör ditt eget örtte

Te är väldigt enkelt och gott att göra själv och dessutom kan du själv bestämma vad som du vill att ditt te ska innehålla.

Läs om det ovanliga teet, det gula teet.

4. Allt som du behöver är:

1. En bra blandning utav blad, bär och örter.
2. Ett stormkök för att koka ihop ditt teet på.
3. Vatten.
4. Sil eller ett filter.
5. Koppar att servera ditt te i.

  • Börja med att leta efter växter som du tycker skulle passa i ditt te. Det kan vara t.ex. blad ifrån blåbär, blåbär, lingon, smultron, tallbarr eller nypon osv. Plocka det som du tror kommer ge teet en fin smak.
  • När du har samlat ihop innehållet till ditt örtte så lägger du blandningen i en kastrull med vatten. Koka sedan upp detta i några minuter.
  • Dra sedan av från värmen och låt det dra ytterligare några minuter.
  • Sila därefter teet igenom silen eller filtret.
  • Nu är det bara att servera och smaka av.

Är du inte helt nöjd med smaken så är det bara att göra en ny blandning och försöka om igen. När du sedan fått ihop ett te som du tycker om, skriver du ner receptet.

Integritetspolicy