Yerba Mate – Ökar Fettförbränningen, Minskar aptiten

Yerba mate är ett örtte som gjorts av Illex Paraquariensis. Illex Paraquariensis är helig för indianstammarna i Amazonas och används av dem som en stimulerande dryck före jakt, men används även i vardagen. Idag så är Yerba Mate Sydamerikas s.k. nationaldryck och den dricks som kaffe och te gör i övriga världen.

Yerba Mate innehåller koffein och ämnen som är närbesläktade med koffein och det är kraftigt stimulerande men med en mindre nervositet.

Läs mer om koffein te

1. Det gröna guldet

Indianerna i Argentina så kallades drycken för Caa-Matí vilket man kan översätta till ört-kalebass. Detta var deras stimulerande medel före de skulle ut på jakt, den användes vid renande ritualer, men även i vardagen.

Under kolonialtiden så var denna planta en utav de dominerande kulturgrödorna och kallades då för det gröna guldet. Många arbetare betalades med Caa-Mati som sedan i sin tur kunde bytas mot andra livsmedel.

2. Hur tillagas Yerba Mate?

Yerba Mate kan man tillaga på samma sätt som man tillagar te. Men det finns olika varianter av Yerba Mate, bl.a. Maté cocido, Maté Amargo och Maté Dulce (Yerba Mate med honung eller socker).

Traditionellt så lagas Yerba mate bara med lite hett vatten. Yerba Mate koppen ska därför vara liten och det dricks nästan alltid färsk. Yerba maté sugs upp med en bombbilla (ett speciellt sugrör som förhindrar att man får i sig bladen), som är nödvändigt eftersom att bladen ska ligga löst i det heta vattnet.

Ett annat annorlunda te är oolongte

3. Yerba Mate är stimulerande

Indianerna använder Yerba mate som ett stärkande och en stimulerande tonic. Och de spanska erövrarna uppskattade Yerba mate av samma orsak. Större delen utav den stimulerande effekten kommer ifrån xantinderivat.

Xantinderivat finns i minst 60 st. olika plantor (troligen många fler) världen över och det allra mest kända är koffein. Men 2 st. andra vanliga xantinderivat är teobromin och teofyllin.

Koffein verkar stimulerande och dess verkan kommer snabbt, men är inte lika långvarig som för teobromin. Högre doser blir snabbt obehagliga, därför att man många gånger känner sig nervös och orolig. Halten utav koffein är hög i en kopp Yerba mate, men inte lika hög som i kaffe.

Teofyllin verkar stimulerande, men har en tydlig effekt ute i kroppen. I kroppen så verkar teofyllin bl.a. genom att vidga luftrören och medverka till ökad syresättning. Det har därför använts som medel vid bl.a. astma och andra sjukdomar med andningssvårigheter.

Teobromin är stimulerande men mycket svagare än koffein, men det verkar under en längre tid. Medan både kaffe och te innehåller nästan inget teobromin och teofyllin så innehåller Yerba mate båda dessa i nivåer där de får märkbar verkan.

4. Viktnedgång med Yerba Mate

Alla drycker som innehåller xantinderivat kan göra det lite lättare att gå ner i vikt. Detta ökar nämligen fettförbränningen, minskar aptiten och ger en högre kroppstemperatur.

Denna effekt upplevs ibland större med Yerba mate än kaffe. En orsak kan vara att man får i sig en större mängder xantinderivat och koffein än hos kaffe, därför att Yerba mate ofta inte ger den nervositet kaffe ger i samma dos av koffein.

Ett annnt te som hjälper till vid viktnedgång är grönt te

5. Några bieffekter

Precis som med andra livsmedel som stimulerar gallan, så kan Yerba mate tänkas orsaka smärta vid blockerade gallgång eller om man har gallstenar.

Integritetspolicy