Avokado FAKTA – En Riktig Superfrukt för Din Hälsa (Smör Alternativ)

Avokado är frukten från ett vintergrönt träd, Persea americana, som kan bli 65 meter högt men vanligen är runt 25 meter. Ett träd ger cirka 180 frukter per år. Blommorna på trädet är gulgröna och vida och sitter placerade i täta samlingar i toppen utav nya skott.

  • Använd den på bröd istället för margarin eller på smör
  • Avokadoköttet missfärgas snabbt efter uppskärning
  • Handla hem dem först när du ska använda dem

Avokadofrukten som sedan bildas av blommorna är päronformade och har ofta ett skrovligt grönt eller svartgrönt skal. Fruktköttet är däremot ljusgrönt och omger ett stort frö vars vikt kan motsvara upp till 25 % av avokadofruktens totala vikt. Botaniskt sett är avokado ett bär.

1. Ursprung

Arten härstammar ifrån norra Central- och Sydamerika där den har odlats under väldigt lång tid, bl.a. av aztekerna. Själva namnet Avokado har sitt ursprung i det aztekiska ordet ahuacatl som betyder testikel, vilket syftar på fruktens form. Numera så odlas avokado i USA, Israel, Chile, Mexico, Brasilien och Dominikanska republiken.

Det finns flera olika sorter av avokado vilket gör att dess storlek och färg kan variera. Vanliga sorter är: Ettinger, Fuerte, Hass, Nabal och Reed. Ettinger har ett tunt, glansigt, lite knottrigt klargrönt skal, medan skalet hos Fuerte är tung, blankt, mörkgrönt och formen är långsmal.

Hass har ett grovt, knottrigt skal som först är grönt, men sedan övergår till mörkbrunt/svart då frukten mognar. Nabal och Reed har även de ett grönt, knottrigt skal som mörknar vid mognad.

2. Avokadons smak

Den mogna avokado frukten har ett väldigt mjukt och lent fruktkött som riktigt smälter i munnen. Smaken på frukten är nötaktig och mild och framträder bättre om man kryddar den med t.ex. citronsaft, salt och peppar.

Avokadofrukten är rik på protein och B-vitamin och kan innehålla upp till 30 % omättat fett.

Bananer är även dessa rik på B-vitamin.

3. Användning

Avokado äts precis som den är t.ex. som en entrérätt, eller i frukt- och grönsakssallader. Frukten delas då på längden och kärnan tas bort. Avokadoköttet missfärgas snabbt efter uppskärning och för att motverka detta så kan man droppa lite citron över snittytorna.

En annan frukt som man kan droppa lite citron öven för att undvika att den missfärgas är Feijoa.

4. Sprängfylld med nyttigheter

Avokado är fylld med nyttiga fetter som både kan förebygga rynkor och förbättra din hjärnkapacitet. Avokado innehåller mycket vitaminer, fibrer, folsyra, magnesium, mineraler, antioxidanter och som tidigare nämnts nyttiga fettsyror.

De nyttiga fetterna består till största del av enkelomättade fetter, som har en förmåga att sänka den dåliga kolesterolhalten och höja den bättre. En annan fettsyra som avokado innehåller är omega-3, som har sin förmåga att bidra till att förhindra rynkor, förbättra hjärnkapaciteten och lindra smärta som t.ex. artrit.

En annan fettsyra som frukten innehåller är oljesyra, som är en byggsten för omega-9, som i sin tur är bra för huden och som verkar antiinflammatoriskt.

5. Bra att veta om Avokado

Avokadons livslängd ligger runt 30 dagar och det är därför bäst att handla hem dem först när man ska använda dem. Hittar du en avokado med en tunn liten hals så köp gärna dem, eftersom att de har mognat på träden och har därför en fylligare smak än de med rundare hals som plockats långt tidigare.

En omogen avokado ska mogna i rumstemperatur. Låt den inte ligga i kylskåpet för då blir den missfärgas inuti, eftersom att fetterna är känsliga för kyla. Däremot så går det bra att förvara en mogen avokado i kylen.

Om du vill få din avokado att mogna lite snabbare så låt den ligga i en papperspåse tillsammans med ett äpple. Äpplet avger etyléngas, som är ett mognadshormon, som påskyndar mognaden.

För att prova om en avokadon är mogen så kan du lägga frukten i handen. Tryck sedan mycket försiktigt med tummen vid skaftfästet och känn om frukten ger efter. Gör den det så är avokadon mogen.

6. Användning

Avocado kan man äta precis som den är, skiva den i bitar och ät den till maten.

Ett annat sätta att använda den på är att använda den på bröd istället för margarin eller smör.

Gör en enkel avokadoröra eller guacamole, genom att mosa avokado och blanda med hackad vitlök och krydda med ingefära, spiskummin, svartpeppar och paprika. Lite citron kan också passa bra i.

Integritetspolicy