Tamarind FAKTA – För Medicinsk Användning & Passande i Kött & Fiskrätter

Tamarind är en ärtväxt som ursprungligen kommer ifrån Afrika, men är även vanlig i Indien. Det är den enda arten i släktet och namnet kommer ifrån arabiska “tamr hind” som betyder indisk dadel. Tamarind växten är ett högt träd och dess ved är mycket hård och används bl.a. till att tillverka promenadkäppar. De hela frukterna och fröna äter man och de har en väldigt syrlig smak och innehåller 25 % socker. Omogna tamarinder som då är den hela skidan äts som sockerärtor.

  • Oräknelig använd i medicinsk användning
  • Passar bra i kött- och fiskrätter
  • Stimulerar matsmältningen & milt laxerande

Baobab är en annan lite annorlunda frukt.

1. Tamarindväxten

Tamarindträdet kan bli upp till 20 m högt och har då blommor i upprätta klasar. Tamarindfrukten består utav en skida som har en luden yta, med ett eller flera svarta skinande fröer inuti. När frukten är mogen blir den brun på ytan och med ett mörkbrunt kletigt fruktkött runt fröna.

Hur stor tamarindfrukterna blir är olika från växt till växt, men som störst kan de innehålla upp till ett 15-tal fröer men sällan mer än 10. De vanligaste är att frukten innehåller 4 frön. Tamarind tros ha uppstått i Östafrika, men är idag vanligast i Indien och länderna runt, Sydöstra Asien och i Västindien.

En annan frukt som är vanligt förekommande i Indien är mangon.

2. Användning av frukten

Omogna tamarindskidor äter man som grönsak. Dessa passar bra i kött- och fiskrätter tillsammans med ris. Frukterna är väldigt syrliga i smaken och de lämpar sig därför bäst i asiatiska recept. I den mogna frukten används den bruna kletiga massan som omger fröna, men fröna går även de att äta.

Tamarind säljs som frukt, men oftare säljs den som pasta i burk eller pressat till kakor. Tamarindens hårda skal avger ingen fukt och pastan hindras därför från att uttorka och är då skyddad från omvärlden. En oskalad frukt har därför exceptionell lång hållbarhet.

Juicen eller pastan används vanligen för dess syrliga och uppfriskande smak och passar utmärkt för indiska recept och t.ex. i curry och chutney. I Indien så är tamarind ett mycket bättre val än vinäger och citron. Tamarind används emellertid allmänt i många asiatiska matkulturer och inte bara i Indien.

Den lämpar sig utmärkt i såser, vid sidan om eller marinader. Även de krossade fröna från frukten används ibland och då i kakor. I Mellanöstern så görs det en lemonadliknande dryck från tamarindsirapen.

I modern matlagning så används tamarind bl.a. i HP-sås och Worcestershiresås för att få den syrliga smaken.

3. Tamarind i folkmedicin

Oräknelig medicinsk användning görs av tamarind bl.a. i Asien och Västindien. Ibland har det även förekommit i Storbritannien och USA. Gemensamt för dessa länder är att man använder tamarind för att stimulera matsmältningen, för att det är milt laxerande och det verka febernedsättande.

Ananga Ranga skrevs troligen under 1400-talet och är en instruktionsbok i kärlek. Denna bok föreslår att tamarind kan förhöja en kvinnas njutning. I Filippinerna så används bladen från tamarind trädet i örtte mot feber. Fröna används i olika delar av världen, inklusive Indien, mot feber, parasiter och infektioner och diabetes.

Mangostan är en annan frikt som verkar antiinflammatoriskt.

4. Hälsoeffekter

Studiet gjorda på tamarind har visat sig att den kan sänka kolesterol och blodsocker.

Integritetspolicy