Ingefära – Bra Effekt Mot Inflammation

Ingefära är en flerårig tropisk ört vars aromatiska rot förr i tiden framförallt användes som läkemedel. Idag används ingefära kanske mest som smaksättning, och då framförallt i mat från Asien.

Växten blir 1,5 meter hög och får gulgröna och purpurfärgade blommar. Man tror att ingefäran ursprungligen växte vilt i södra Kina, men idag odlas den i alla tropiska regioner och växer knappt vilt någonstans. Under medeltiden kom ingefäran till Sverige och på grund av dess medicinska egenskaper användes den förebyggande mot pesten.

En god och nyttig krydda

Torkad ingefära känner vi kanske framförallt igen som en av ingredienserna i pepparkakor, men kryddan har även oanade nyttiga egenskaper. Ingefära verkar till exempel antioxiderande, inflammationshämmande och lätt stimulerande. Den kan även vara till hjälp när man vill gå ner i vikt eller har ont i lederna.

I Indien och Kina har ingefära används som medicin i tusentals år för att behandla magbesvär, feber och infektioner och för att få vitalitet och ett långt liv. Under 400-talet använde man ingefära i sjömännens kost för att motverka skörbjugg och sjösjuka.

Idag visar studier att ingefära kan lindra smärta och har bra effekt mot inflammation. Studier bekräftar även att ingefära har god effekt vid åksjuka, sjösjuka och illamående vid graviditet.

En annan god och nyttig sak som man även kan ha som krydda är vitlök.

Ingefära mot förkylning

Är du förkyld kan ingefära lindra nästäppthet och hjälpa till att öppna upp bihålorna. Du kokar lätt te på ingefära genom att hälla kokande vatten över en kvarts tesked med finhackad färsk ingefära. Låt den dra i cirka fem minuter och sila sedan drycken. Smaksätt med honung, apelsin eller citron. Ingefära är dessutom en av de kryddor som innehåller flest antioxidanter.

Ingefära och cancerforskning

Vetenskapliga studier i USA visar att ingefärsolja motverkat hudcancer hos möss, och att den kan ta död på cancerceller i äggstockarna. I framtiden kanske örten kan vara ett komplement till cellgiftsbehandling.

Tro det eller ej men rabarber påstås skydda mot cancer.

Örten som stimulerar

Ingefära stimulerar receptorer i magsäcken, vilket innebär att aptiten och matsmältningen stimuleras. Örten renar dessutom njurarna från gifter. De eteriska oljorna i ingefäran har även centralstimulerande egenskaper.

Det stimulerar hjärtverksamheten och cirkulationen vilket ger en värmande känsla. Den stimulerar andningen och blodcirkulationen i hjärnan vilket kan reducera smärta vid huvudvärk. Den fungerar även slemlösande och stimulerande på lungorna.

Ingefära kan även lugna magen och lindra förstoppning och väderspänningar. Färsk ingefära hittar du idag i de flesta livsmedelsbutiker, men den går även att köpa torkad i pulverform, som tabletter och som extrakt.

Ginseng är en liknande rot.

Integritetspolicy