Citron FAKTA – Läkande , Potensmedel och med Kosmetiska Egenskaper

Citroner är bra att alltid ha hemma. Denna lysande gula citrusfrukt kan hjälpa mot en lång rad olika åkommor, allt från celluliter till baksmälla, och den kan till och med förebygga cancer. Sedan urminnes tider har citronen nyttjas för dess läkande egenskaper.

  • Använts som potensmedel i Egypten
  • Hålla insekter & bakterier från maten i Antikens Grekland
  • Läkande och kosmetiska egenskaper

I Egypten användes frukten som potensmedel och som medicin mot feber. Och i antikens Grekland använde man citron för att hålla insekter och bakterier borta från maten. Även idag utnyttjas citronens antiseptiska egenskaper, till exempel i Asien och Latinamerika uppmanas du som turist att spruta citronsaft på maten för att minska risken för att du ska bli magsjuk.

En frukt som påminner om citroner är yuzu, läs mer om den.

1. Rik på C-vitamin

Citronen är, som de flesta vet, rik på C-vitamin men den innehåller även bioflavonoider som stärker vitaminets effekt. Dessa ämnen är särskilt bra för väggarna i de minsta blodkärlen i kroppen. Dessa blodkärl förser cellerna med syre och närningsämnen. Citronens ämnen verkar även antioxiderande och kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Äpple är även de bra mor hjärtsjukdomar.

2. Förebygger cancer

När det är dags för grillning i sommar så är det en stor fördel med att citronmarinera köttet innan. Amerikanska studier har nämligen visat att detta förhindrar uppkomsten av de cancerframkallande ämnena hetero-cykliska aminer. Citronolja köper du i välsorterade hälsokost- eller livsmedelsbutiker.

3. Citron sänker ditt blodsocker

Om du pressar en citron över din mat så kan ditt blodsocker sänkas med upp till 30 %. Detta gör att kroppen slipper onödigt insulinpåslag, som gör att du lagrar fett. Citron minskar även syror i kroppen som annars stjäl kalcium och andra viktiga mineraler.

Frukten är också väldigt rik på pektinfibrer. Dessa fibrer ger en ökad mättnadskänsla eftersom de gör att kroppen tar upp kolhydrater långsammare.

4. Citron för hälsa och skönhet

Citron har både läkande och kosmetiska egenskaper. Den har förmåga att lindra insektsbett, huvudvärk, magbesvär, halsont, träningsvärk, urinvägsinfektion och verka desinficerande och kärlsammandragande mot näsblod och småsår.

Men den kan även göra oss vackrare genom att lindra solsveda, acne, eksem, psoriasis, munsår samt motverka celluliter, åldersfläckar och minska vanprydande och förstorade blodkärl. Du kan även använda citron för att lindra din baksmälla och bli av med dålig andedräkt.

5. Citron tips

Tänk på att citronen är mogen när den har ett glänsande klargult skal. Köp gärna KRAV-odlade citroner och tvätta dem alltid i ljummet vatten. Om citronen ska pressas så går det lättast att få ur alla saft om citronen har legat i rumstemperatur innan.

Ett bra tips är även att rulla citronen under tryck mot bänkskivan innan den pressas. Detta är även ett bra tips när det gäller lime.

Integritetspolicy