Vitlök – Vad du borde veta om denna SUPERLÖK!

Vitlök härstammar från Västasiens stäpper och är en gammal kulturväxt. Löken är oregelbundet formad med ett antal böjda klyfter under ett tunt vitt skal. Vitlök har en väldigt speciell lukt och smak.

Under tusentals år har man använt denna läkande lök i traditionell läkekonst, till exempel i gamla Egypten användes den mot cirkulationsrubbningar, huvudvärk, tumörer, infektioner och mask. I Orienten har den sedan länge använts för att behandla hudsjukdomar, tuberkulos och blindtarmsinflammationer.

En läkande lök

Än idag är vitlöken en uppskattad krydda som används både i mat och i olika huskurer och flera studier har påvisat lökens läkande egenskaper. Vitlök har till exempel visat sig kunna bekämpa bakterier och svamp samt stimulera ditt immunförsvar. Löken verkar även antioxiderande och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar.

Och eftersom den innehåller svavelföreningar kan den hjälpa din kropp att göra sig av med tungmetaller och andra gifter. De har en speciellt bra effekt på kvicksilver. Flera studier indikerar även att en vitlöksrik kost kan förebygga vissa cancersjukdomar, särskilt cancersjukdomar i tarmarna.

Vitlök påvekar kolesterolet

Vitlök är väldigt näringsrik och innehåller flera ämnen som har medicinska effekter. Vitlök är faktiskt en av våra näringsrikaste grönsaker. Löken innehåller vitamin A, B och C och en mängd olika svavelföreningar.

Det är dessa svavelföreningar som ger vitlöken dess karakteristiska doft men de har även en hälsogivande effekt. De påverkar kroppens produktion av kolesterol genom att öka mängden ”god” kolesterol samtidigt som de sänker det ”onda” kolesterolet.

Detta ger en balans som i längden även leder till minskad risk för åderförkalkning. Vitlök förebygger även blodproppar och kan medverka till ett lägre blodtryck.

Minska vikten med vitlök

För den som vill gå ner i vikt är det bra att veta att färsk vitlök faktiskt höjer fettförbränningen. Detta beror på att kroppstemperaturen ökar när du äter löken. Detta sker även vid låga mängder vilket är positivt. Vitlöken hjälper även till att reglera blodsockret vilket gör att ditt sug efter socker minskar.

Stärker ditt immunförsvar

Vitlök kan stärka ditt immunförsvar. Detta gör den på grund av två olika egenskaper; den är både probiotisk och prebiotisk. Att vitlöken är prebiotisk innebär att den innehåller de näringsämnen som de nyttiga bakterierna i kroppen behöver.

Att den är probiotisk innebär att löken bär med sig nya goda bakterier in i kroppen. Vitlök stimulerar även macrofager och T-celler att angripa bakterier och virusinfektioner och detta stärker givetvis också ditt immunförsvar.

Om du har sänkt motståndskraft mot infektioner kan en vitlökskur hjälpa till med återhämtningen. Det är också smart att kombinera en vanlig antibiotikakur med vitlök. Detta eftersom löken understödjer de nyttiga bakterierna i kroppen som skadas av antibiotika och även själv motverkar de skadliga bakterierna.

Andra nyttigheter för din kropp är rosenrot, kamomill, hampa och bipollen.

Integritetspolicy