Feijoa FAKTA – En Riktigt Vild Frukt som är både Söt & Syrlig

Feijoa kallas även ibland för vild guava och kommer ursprungligen från Sydamerika där den växer helt vilt. Från Sydamerika har den sedan förts till Sydostasien och till Nya Zeeland. Den odlas även bl.a. i USA och Israel.

  • Smaken är både söt och syrlig
  • När den är mogen så känns den lite mjuk
  • Mitt i frukten så är fruktköttet geléaktigt

Frukten är ett avlångt bär med en liten skiftande form, beroende på sorten. Skalet är grönt och närmast skalet så är fruktköttet fast precis som hos persikan. Mitt i frukten så är fruktköttet geléaktigt med många vita små kärnor som kan ätas.

Fruktköttet är till färgen gult till gulvitt. Smaken på feijoa är mycket intensiv, söt med en syra och stark arom. Det fastare fruktköttet har en smak av citrus medans det mjukare mitt av frukten påminner lite om mogna krusbär. När feijoa frukten är mogen så känns den lite mjuk.

1. Användning

Feijoa är en dessertfrukt och man skalar frukten eller delar den och äter fruktköttet som det är med sked, även fröna äts. Smaken är både söt och syrlig och ger en fin gelé, marmelad eller kompott. Fruktköttet mörknar lätt men det kan undvikas om man penslar det med lite citronsaft.

En annan frukt som man kan pensla på citronsaft för att undvika att den blir missfärgad är Avokadon.

2. Släkt med guavan

Feijoan är släkt med guavan och kallas ibland för ananas-guava. Ursprungligen så kommer feijoa ifrån Sydamerika där den växer vild och den härstammar från myrtenväxter. Feijoa är ett litet träd med grågröna blad, blommorna är röda och väldigt dekorativa. Själva frukten är ett avlångt bär, med en väldigt skiftande form.

3. Säsong

Säsongen för feijoa är hela året om i Brasilien, Israel, Kenya och Nya Zeeland.

Integritetspolicy