Antiinflammatoriska Livsmedel: Lista Över De 14 Bästa

Varför skulle någon vilja äta antiinflammatoriska livsmedel? För det första har tusentals människor problem med kronisk inflammation som kan leda till en mängd olika hälsoproblem och dessa livsmedel kan förhindra det. Dessutom ger de flesta av dessa livsmedel andra hälsofördelar. Läs den här guiden om du vill veta mer om dem.

Hälsosamma fetter, omega-3-fettsyror, magert protein, mineraler, vitaminer – det är de saker som människor kan hitta i antiinflammatoriska livsmedel. När kronisk inflammation lämnas obehandlad kan människor förvänta sig allvarliga sjukdomar och hälsoproblem uppstår. Lyckligtvis kan en liten förändring i kosten ge bra resultat för alla som vill förhindra inflammation eller lindra befintlig inflammation. Många livsmedel kan hjälpa dig med detta, men det finns några av dem som verkligen ger kraftfulla effekter. Baserat på vår forskning har vi utarbetat denna lista över de 14 bästa antiinflammatoriska livsmedel som finns.

 • Upptäck de bästa livsmedel som kan förebygga och underlätta inflammation
 • Ta reda på hur de fungerar
 • Lär dig mer om de hälsofördelar du kan förvänta dig av dem

Om du är redo att börja läka din kropp, låt oss presentera vår omfattande lista över antiinflammatoriska livsmedel.

1. Använd ingefära i din kost

Ingefära

Vi har några kryddor bland de mest effektiva antiinflammatoriska livsmedel och ingefära är en av dem. Du behöver inte mycket ingefära för att känna dess effekter. Du kan också äta denna krydda rå eller i form av en pasta, kokt eller färsk – på vilket sätt du vill. Det som gör ingefära effektivt är förekomsten av gingerol, en naturlig förening som finns i rhizomen som underlättar muskelvärk, ledvärk och stelhet. Vetenskapliga studier har bekräftat att konsumtion av små mängder av denna krydda kan hjälpa dig att bekämpa inflammation, särskilt den som orsakas av ansträngande träningspass.

 • Ingefära är ett naturligt smärtstillande medel
 • Detta är ett antiinflammatoriskt livsmedel med en specifik smak
 • Du kan använda det i olika former

2. Drick lite grönt te

Det är en bra idé att ersätta kaffe med grönt te om du är intresserad av att använda antiinflammatoriska livsmedel. Denna flytande mat är mycket hälsosam och innehåller många polyfenoler och flavonoider med antiinflammatoriska egenskaper. Många dricker detta te för att underlätta ledvärk. En rätt mängd av detta te kommer att trigga ett RNA-protein i kroppen som lindrar inflammation.

 • Grönt te är ett av de bästa flytande livsmedlen för detta ändamål
 • Drick en kopp grönt te en gång om dagen
 • Grönt te innehåller polyfenoler och flavonoider

3. Syrliga körsbär

Körsbär

Enklare inflammation kan lindras med uppfriskande antiinflammatoriska livsmedel som syrliga körsbär. Denna frukt innehåller mycket antioxidanter. Inflammatoriska problem orsakade av hjärt-kärlproblem, cancer och artrit kan bekämpas med denna frukt. De antioxidanter som syrliga körsbär innehåller är gynnsamma för din hälsa i allmänhet eftersom de bekämpar fria radikaler som förhindrar uppkomsten av olika hälsoproblem.

 • Ät en liten portion syrliga körsbär varje dag
 • Denna frukt är rik på antioxidanter
 • Att äta syrliga körsbär är särskilt användbart för dem som har problem med artrit

4. Krydda maten med gurkmeja

Visste du att gurkmeja är en krydda som används i indisk curry? Men du kan även använda denna krydda i många andra rätter om du vill. Den tillhör gruppen antiinflammatoriska livsmedel som är packade med användbara ämnen som blockerar COX 2. Om du inte visste det så aktiverar COX 2 svullnad, smärta och ömhet orsakad av inflammation. När du använder gurkmeja i din kost kommer dessa inflammatoriska svar att vara mildare. Det betyder att du kan förvänta dig lättnad.

 • Gurkmeja är en viktig ingrediens i indisk curry
 • Den kan användas i en mängd olika rätter
 • Denna krydda blockerar enzym som aktiverar svullnad, smärta och ömhet utlöst av inflammation

5. Äpplen kan också vara bra antiinflammatoriska livsmedel

Glatt äpple

Människor som vill förebygga eller bekämpa inflammation kan lita på äpplen. Denna frukt är laddad med quercetin som representerar en naturlig kemikalie som bekämpar inflammation i människokroppen. Äpplen är också rika på andra antioxidanter. Denna kombination hjälper människor att lindra inflammation. Glöm inte att du kan hitta quercetin i äpplets skal. Detta är den bästa källan till denna kemikalie. Så det skulle vara bäst att köpa ekologiska, obehandlade äpplen och äta dem utan att skala dem för bästa möjliga effekt.

 • Äpplen är uppfriskande, välsmakande antiinflammatoriska frukter
 • Quercetin är den viktigaste antiinflammatoriska substansen som finns i dem
 • Välj organiska äpplen och skala dem inte innan du äter dem

6. Broccoli – en kraftfull grönsak

Om du äter broccoli regelbundet kan du förvänta dig att förbättra ditt immunsystem. Dessutom kommer du att förbereda kroppen för att bekämpa inflammation på ett enklare sätt. Broccoli är en bra källa till sulforaphane. Det är bra att veta att detta ämne kan förbättra den naturliga avgiftningsprocessen i kroppen och hjälpa levern.

 • Laga till en broccolisallad eller använd den här grönsaken som en sidorätt
 • Broccoli är bra för immunsystemet
 • De är rika på sulforaphane som är bra för avgiftning

7. Använd lite kanel

Om du är som de flesta gillar du förmodligen kanel. Den goda nyheten är att detta är ytterligare ett effektiv antiinflammatoriskt livsmedel. Denna berömda krydda kan hjälpa dig att få olika rätter att smaka bättre. Människor har använt kanel för att lindra ledvärk i hundratals år. Dessutom kan kanel underlätta svullnad och ömhet i kolon. Kom ihåg att denna krydda inte ger några biverkningar, till skillnad från läkemedelsprodukter.

 • Kanel kan få din maträtt att smaka bättre
 • Denna krydda har används för att lindra ledvärk i flera århundraden
 • Det är bra för att lindra tjocktarmssvullnad

8. Ananas – naturligt antiinflammatoriskt botemedel

Bromelain, den förening som finns i ananas är en av de främsta orsakerna till att vi har listat denna frukt bland de bästa antiinflammatoriska livsmedel. Detta kraftfulla antiinflammatoriska medel kan hjälpa människor på många olika sätt. Till exempel förbättrar det matsmältningen och som vi alla vet förhindrar korrekt matsmältning olika typer av inflammation.

 • Laga till en ananasfruktsallad
 • Använd färsk, inte konserverad ananas
 • Ananas hjälper matsmältningen

9. Använd nötter till hälsosamma mellanmål som kan hjälpa dig att bekämpa inflammation

Mix Nötter

Ett brett utbud av nötter fungerar som antiinflammatoriska livsmedel. Nästan alla av dem är rika på hälsosamma fetter. Mandel är till exempel en bra källa till kalcium och vitamin E. Å andra sidan är valnötter fulla av alfa-linolensyra. De innehåller också kalium, magnesium, kalcium och mineraler. Dessa saker kan hjälpa dig att förbättra benhälsan och förebygga inflammation. Vi bör också nämna att nötter är bra för din kardiovaskulära hälsa.

 • Nötter har i allmänhet kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper
 • Mandlar och valnötter är särskilt användbara för detta ändamål
 • De är packade med ett brett utbud av näringsämnen

10. Soja – leta efter obearbetade sorter

Det är viktigt att komma ihåg att det bästa alternativet för att bekämpa inflammation är obearbetade sojaprodukter, inte de bearbetade. Detta är ett av de antiinflammatoriska livsmedel som innehåller mycket isoflavoner och östrogener. Om du inte vet vad dessa föreningar är bör vi nämna att ett par studier har bekräftat att de kan minska inflammationsnivån i människokroppen. Några forskare har föreslagit att sojaprodukter också är bra för hjärtat.

 • Sojaprodukter är användbara vid inflammation
 • Använd endast obearbetade sojaprodukter
 • Sojaprodukter kan också förbättra din kardiovaskulära hälsa

11. Rödbetor – pressa dem eller ät dem råa

Färska rödbetor

Rödbetor är en utmärkt källa till C-vitamin. Denna grönsak innehåller också växtpigment som kallas betalains som skyddar människor från cancer och underlättar inflammation. En annan intressant sak med rödbetor är att de innehåller mycket nitrat. Som ett resultat av detta kan de hjälpa människor med högt blodtryck och minska risken för stroke och hjärtsjukdom. Du kan äta rödbetor råa eller pressa rödbetsjuice, båda alternativen är lika effektiva.

 • Rödbetor är en bra källa till C-vitamin
 • De hamnar bland de antiinflammatoriska livsmedlen eftersom de också är rika på växtpigment
 • Du kan dricka rödbetsjuice eller äta råa rödbetor

12. Laga till en avokadosallad eller dipp

Det visar sig att avokado är ett av de bästa antiinflammatoriska livsmedel som finns. Denna frukt hjälper människor att förbättra absorptionen av användbara antioxidanter. För att vara mer exakt talar vi om karotenoider som lutein, alfa-karoten, betakaroten och zeaxantin. Dessa föreningar är kraftfulla vapen mot inflammation. De skyddar oss också mot fria radikaler och gör immunsystemet starkare. Dessutom innehåller avokado mycket omega-3-fettsyror, alfa-linolensyra och omättade syror.

 • Laga till en avokadosallad eller dipp för att bekämpa inflammation
 • Avokadon är rik på antioxidanter
 • De kan också hjälpa dig att förbättra ditt immunsystem

13. Nästan all fet fisk kan hjälpa dig

Fet Fisk

Sardiner, sill, lax – det här är några av de oljiga fiskarna som kan hjälpa dig med detta problem. Alla dessa antiinflammatoriska livsmedel innehåller mycket omega-3-fettsyror. Dessa syror kan minska produktionen av föreningar som leder till inflammation. De blockerar också enzymer som utlöser inflammation. Det är värt att nämna att fet fisk innehåller mycket D-vitamin. Många studier har bekräftat att denna specifika typ av vitamin förhindrar och lindrar smärta och svullnad. Det vore bra om du kan äta två portioner fet fisk i veckan. Försök ersätta rött kött med fet fisk eftersom rött kött kan leda till inflammation.

 • Sill, sardiner och lax är bra exempel på antiinflammatorisk fisk
 • De är laddade med omega-3-fettsyror som underlättar inflammation
 • De innehåller också mycket D-vitamin

14. Rå kakao för mindre smärta

Rå kakao är en bra källa till antioxidanter. Som vi redan har nämnt är dessa naturliga föreningar avgörande för kroppens ansträngning när det kommer till att bekämpa inflammation och sjukdomar. Detta är också ett av de bästa antiinflammatoriska livsmedlen när det gäller antalet mineraler (särskilt magnesium) som finns i det. Magnesium bekämpar stress, både fysiskt och mentalt. Slutligen bör vi lyfta fram det faktum att kakao innehåller polyfenoler som skyddar människor från hjärt-kärlsjukdomar.

 • Rå kakao innehåller mycket antioxidanter
 • Detta antiinflammatoriska livsmedel är också bra för din kardiovaskulära hälsa
 • Drick rå kakao minst tre gånger i veckan
Integritetspolicy