Nektarin FAKTA – Innehåller Viktiga Vitaminer & Mineraler

Nektarin tillhör samma släkte som plommon, persika och aprikos. Nektariner härstammar från Kina där den odlats i över 4 000 år. Det latinska artnamnet som är persika, hänger samman med att man länge trodde att persikan ursprungligen kom från Persien. Härifrån har den spridits österut till Japan och västerut längs karavanvägarna över Himalaya till Persien.

  • Fruktköttet är gult och saftigt
  • Passar bra till bakverk
  • Innehåller viktiga vitaminer & mineraler

Nektarinen lär ha fått sitt namn efter nektar, som anses vara  “Gudarnas dryck”, eftersom den har så fin smak. Idag odlas nektarin främst i Sydeuropa, Kalifornien och Sydafrika.

En annan frukt som påminner om nektariner är aprikoser och persikor.

1. Nektarin trädet

Nektarinträdet blir ungefär än 5 m., dess blad är smalt pilformade och blommorna ljusrosa till rosa. Nektarinen uppkom genom en spontan genetisk förändring utav persikan. Frukten är en stenfrukt, med en stor och hård kärna i centrum. Skalet är rött och ofta med gula inslag, fruktköttet är gult och saftigt och har en fyllig och frisk smak.

2. Användning

Nektariner kan man äta precis som de är naturella som mellanmål och förfriskning, eller använda i sallad och som tillbehör till varmrätter. De kan även används i bakverk och kokas till t.ex. kompotter och marmelader.

Plommon är även det en frukt som lämpar sig bra till kompotter och marmealder.

3. Nektarinens nyttiga innehåll

Nektariner innehåller vitaminer och mineraler, så som karoten, E- och C-vitamin och kalium.

Integritetspolicy