Kelp Alg FAKTA – Källa till C-vitamin, Pantotensyra, Zink, Koppar, K-Vitamin m.m..

Kelp är en havstång/alg som växer och skördas i norra ishavet. Kelp alg växer i undervattensskogar i klara grunda hav. Den kräver ett näringsrikt vatten och en temperatur som är under 20 °C . Kelp alg är känd som en snabbt växande art där dess släkter: Macrocystis och Nereocystis kan växa upp till en 1/2 m. per dag. Dessa alg arter kan nå en längd på 30 – 80 m. Kelp alg skördas relativt enkelt eftersom att dess toppar når nära vattenytan.

  • Bra källa till C-vitamin
  • En hög näringsdensitet
  • Kelp är även fattigt på fett

Under 1800-talet så associerade man vanligtvis ordet kelp med de havsalger som användes för att framställa soda s.k. natriumkarbonat.

Några andra alger som säljs ute på marknaden är chlorella, spirulina, arame och nori.

1. Kelp algens nyttiga innehåll

Kelp är väldigt rikt på mineraler, spårämnen, naturliga färgämnen, fibrer, vitaminer och antioxidanter. Kelp är en mycket bra källa till C-vitamin, pantotensyra, zink, koppar, K-vitamin, riboflavin, folat, kalcium, järn, magnesium och mangan.

Kelp är även fattigt på fett, kolhydrater, kolesterol och socker ,men innehåller mycket koksalt. (Därför ska man vara försiktig med att inta kelp alg om man lider av högt blodtryck.)

2. Nackdelar

Nackdelen är att Kelp alg innehåller mycket natrium (koksalt). Så äter man en kost som innehåller mycket natrium så ska man undvika att äta kelp alg. Har man även högt blodtryck så ska man undvika att äta kelp alg.

3. En hög näringsdensitet

Kelp har precis som brännässlor och spirulina m.m. en hög näringsdensitet. Vilket menas att mängden vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter och andra högvärdiga näringsämnen är hög i förhållande till antal kalorier.

Integritetspolicy