Nori – Sushi algen FAKTA – Japan, Korea och Kina största Tillverkningsländerna

Nori är en typ av rödalg och är det gröna sjögräsarken som man använder till sushirullar. Smaken på nori är ganska starkt söt och salt och kan vara svår för nybörjare av alger.

  • Säljs både som flingor och som ark
  • Innehåller många olika typer av vitaminer
  • Japan, Korea och Kina största tillverkningsländerna

En annan mild alg för nybörjare är arame algen.

1. Framställning

Nori är som sagt var det gröna sjögräset som man använder till att göra sushirullar. Processen att tillverka nori kan liknas den vid papperstillverkning. Detta gör man genom att man finhackar det blöta sjögräset och formar de till blad som sedan får torka. Nori tillverkning är en storindustri som omsätter ungefär 2 miljarder dollar varje år. Det är Japan, Korea och Kina som är de största tillverkningsländerna utav nori.

2. Ett samlingsnamn

Från början var så nori ett samlingsnamn för alla ätbara sjögrässorter. men i Japan under 1800-talet, runt Tokyo området, så uppfann man dagens metod utav att tillverka nori på. Efter detta så är namnet endast synonymt med de pappersliknande bladen som främst används till sushirullarna.

3. Nyttigt innehåll

Nori är ganska nyttigt då det innehåller många olika typer av vitaminer (A,B, och C), kalcium, järn, zink, protein, jod, karoten och fibrer.

Något annat som även innehåller massor av vitaminer och mineraler är korngräs, läs mer om det.

4. Smakar bäst

Nori smakar bäst efter att den lätt har rostats. Den säljs både som flingor och som ark.

5. Användning

Nori ark används till sushirullar, men kan även klippas över mat. Flingorna passar bra i dressingar, såser och dipper. Men passar även bra att strö över soppor. Nori används ibland även som en form av mat dekoration.

En annan alg som finns ute på marknaden är kelp algen.

Integritetspolicy