Spirulina – Mirakel Algen för Immunförsvaret! (Detox, Protein, Vitamin)

Spirulina är en väldigt näringsrik alg som härstammar från Central-Amerika och Afrika. Det är en blå-grön mikroalg som trivs i både sötvatten och i hav och den var en av de första fotosyntetiska organismerna på jorden.

  • En riktig vitaminbomb
  • Innehåller mer än 100 olika näringsämnen
  • Sägs vara en riktigt super detoxare

Det sägs att Columbus upptäckte algen på slutet av 1400-talet när han kom till Mexico. Och i mitten av 1900-talet upptäckte en fransk antropolog att en lokal stam vid Lake Chad i Norra Afrika hade förvånansvärt god hälsa.

Detta ansågs bero på att stammen åt alger från sjön och ryktet om detta mirakulösa födoämne spred sig över världen. 1967 startades odling av Spirulina och sedan dess har efterfrågan bara ökat. Idag används till och med algen på Nasas rymdfärder, på grund av dess koncentrerade näringsinnehåll.

1. En bra proteinkälla

Spirulina innehåller mer än 100 olika näringsämnen och är en av naturens mest koncentrerade källor av näring. WHO “World Health Organisation” kallar Spirulina ett “superfödoämne”.

Algen är dessutom en väldigt bra källa för protein, vilket gör att många kroppsbyggare, vegetarianer och veganer kompletterar sin kost med denna alg. Spirulina innehåller faktiskt 60-70% protein, vilket är sex gånger mer än ägg och tre gånger mer än biff.

Visste du att det även finns spriulinapulver att köpa, läs mer om spirulinapulver.

2. Spirulina- gott om nyttigheter

Denna superalg innehåller även vitaminer, mineraler, antioxidanter och klorofyll. Även betakaroten (vilket omvandlas till A-vitamin) finns det gott om i Spirulina, 15 gånger mer än i morötter och 50 gånger mer än i spenat.

Klorofyllen i Spirulina renar (detoxar) kroppen från oönskade och skadliga ämnen, tungmetaller och gifter. De mineraler som finns i Spirulina är bland annat järn, kalcium, magnesium och zink. Och algens vitamininnehåll består framförallt av en mängd olika B-vitaminer.

Nori alger innehåller även de en hel del B-vitaminer.

3. Bra att veta om Spirulina

Spirulina är ett lämpligt kosttillskott för alla och finns både i tablettform och som pulver. Algen är till och med ansedd att vara det ultimata närings- och energitillskottet för gravida eller ammande kvinnor. Det finns idag många kliniska studier som bekräftar Spirulinas positiva hälsoeffekt och det sägs att en dos av Spirulina är hälsosammare än att äta en stor skål med ekologiskt odlade grönsaker.

Och tack vare algens vattentunna cellvägg tas den upp av kroppen mycket lättare än den mer svårsmälta cellulosan, som de flesta grönsaker har. Och därmed går så gott som inga näringsämnen förlorade. Eftersom Spirulina tas upp som näring i din kropp är det dock viktigt att se till att algen du köper är ekologiskt odlad och därmed inte innehåller gifter och föroreningar.

En annan nyttig alg är chlorella, läs mer om den.

Integritetspolicy