Selleri – Bra mot Högt Blodtryck (Rik på Mineraler)

Långt bak i tiden odlades selleri för att användas som medicin. Senare användes den mer och mer i matlagning och idag är selleri en relativt vanlig grönsak. Men faktum är att selleri är full med nyttigheter för din kropp.

  • Väldigt rik på mineraler
  • Bra mot högt blodtryck
  • Bra mot vissa typer av bröstcancerceller

Den är rik på mineraler, vitaminer och antioxidanter, mer så än många andra grönsaker, rotfrukter och frukter. Selleri innehåller dessutom lite kalorier men mycket fibrer. Detta gör den till ett perfekt livsmedel för den som vill gå ner i vikt. Den selleri vi hittar i mataffären är de odlade varianterna rotselleri och bladselleri (blekselleri) och har en god aromatisk doft.

1. Selleri för starkt skelettet

För att få starkare skelett och förebygga benbrott behövs kalcium och magnesium som bland annat finns i selleri. Det har visat sig att kosttillskott inte hjälper när det gäller att förebygga benskörhet hos äldre människor. Det är därför viktigt att få med dessa mineraler i kosten.

2. Selleri hjälper mot högt blodtryckt

Inom kinesisk medicin har selleri länge används som medicin mot högt blodtryck. Idag har studier visat att kalcium, kalium och magnesium som det finns gott om i selleri, kan medverka till ett lägre blodtryck.

Selleri innehåller dessutom ett ämne som heter ftalater som även de hjälper att sänka blodtrycket. Ämnet hjälper nämligen musklerna runt artärerna att slappna av, vilket gör att de vidgar sig och blodtrycket minskar.

Man ska dock inte överkonsumera selleri då den även innehåller mer natrium än många andra grönsaker, och natrium kan leda till ett högre blodtryck. Vi bör inte äta mer än 5-6 g natrium per dag. Två själkar selleri ger ungefär 100 mg natrium.

3. Fler hälsofrämjande egenskaper

I Sellerin finns naturliga bitterämnen som stimulerar matsmältningen genom att sätta fart på gallan och levern. Studier på djur visar att selleri även kan sänka kolesterol på ett naturligt sätt, tack vare dessa bitterämnen och den ökande gallutsöndringen.

Selleri verkar även urindrivande och juice gjord på selleri anses motverka urinvägsinfektioner och ledvärk. Selleri kan även hjälpa till att göra av med vattnen som leder till minskad svullnad av händer eller fötter.

Sellerins löv och frön kan också ätas och fröna används för reumatism, artrit och gikt, eftersom de bidrar till att avlägsna urinsyra som förvärrar smärtan av dessa ledsjukdomar.

En annan nyttig grönsak är morötter.

4. Selleri mot bröstcancer

Denna krispiga grönsak har också visat sig kunna förhindra vissa typer av bröstcancerceller. Forskare har funnit att en sammansättning (apigenin), som finns bland annat i selleri, kan förhindra bröstcancerceller från att föröka sig och växa.

Det är känt att syntetiskt hormon i hormonbehandling (HRT) kan påskynda utvecklingen av tumörer i bröstet. När detta sker uppmuntras nya blodkärl att bildas i tumörerna. Dessa blodkärl behöver sedan näringsämnen för att tumörerna ska kunna växa och föröka sig.

Forskana har funnit att apigenin blockerar dessa nybildningar av blodkärl, vilket i sin tur försenar och ibland stoppar utvecklingen av tumörer och minskar antal tumörer totalt.

Rödbetor sägs även morverka cancer.

Integritetspolicy