Dulse FAKTA – Algen som innehåller mest Järn av alla Alger

Har du ens hört talas om denna alg? Dulse är en alg full med mineraler och vitaminer Dulse algen är en rödalg som har en mild kryddig smak, innehåller dessutom mycket Protein, C-vitamin, Betakaroten, Vitamin B12, Kalcium, Jod, Järn, Magnesium, Natrium och Zink. 

  • En alg som smakar gott
  • En alg som är fettfri
  • Alg som innehåller mes järn av alla alger

1. En välsmakande alg

Dulse är en underbart välsmakande alg, som är helt fettfri och fri från kolesterol, den innehåller mycket vitamin B6, fibrer, protein och jod. Och dulse är den alg som innehåller mest järn av alla alger även mer än spirulina och chlorella. En perfekt alg att inta när du ska hela din kropp.

2. Tillverkning och användning av dulse algen

Dulse växer vilt i norra kusterna i länder i Atlanten och Stilla havet och den skördas helt för hand. Den torkas sedan med hjälp av förnyelsebar geotermisk energi och blir då ett fantastiskt livsmedel. Isländarna är ett folk som använder dulse och har under århundradena ätit denna alg tillsammans med smör.

Den går utmärkt att blanda ner i soppor, eller mixa den med korn när du ska baka bröd. I det råa köket så fungerar dulse fortfarande fantastiskt till att göra spännande asiatiska rätter, sallader och soppor. Dulse algen går även alldeles utmärkt att äta direkt ur påsen som ett snacks.

3. Dulse algen

Det finns ett antal namn på denna alg, bl.a. havets persilja, dilsk, och sol. I regioner där andra växter inte växer så bra, har dulse algen traditionellt varit en viktig del av kosten. Och många människor har fått smak för denna alg och fortsätter att äta den för nöjes skull.

Det bästa stället att hitta dulse tång är vid tidvattenzonens den del av strandlinjen, den exponeras genom tidvattnet, men dulse växer även på djupare vatten. Den kännetecknas genom långa släpande rött till lila fronter som kan bli upp till 40 cm långa. Skördare av dulse algen samlar den antingen och äter den färsk eller bredder ut den på nät för att torka. Detta brukar göras runt juni till september, de främsta skörd månaderna eftersom att alger då kan behandlas och torkas ut.

Integritetspolicy