Röda Vinbär FAKTA – Framställ Vin & Rik på C-Vitamin (Vikingarna Inblandad)

Röda vinbär är en utav de vanligaste bärbuskarna i svenska trädgårdar. Buskarna blommar med blekt gröna blomklasar runt maj–juni. Bären är syrliga i smaken och vanligtvis röda i färgen. Men det finns även vita och gula varianter.

  • Röda vinbär passar sig utmärkt att framställa vin på
  • I röda vinbär finns det gott om C-vitamin
  • Vikingarna sägs ha bidragit till vinbärens spridning

1. Dess utseende

Den röda vinbärsbusken saknar taggar och bären är små och växer i klasar. Och de vinbären som odlats fram från de vilda arterna får något större bär. Bären är normalt ungefär 1/2 centimeter i diameter.

Förutom röda vinbär så finns det även gula och vita typer. Dessa passar ypperligt till att framställa vin på.

2. Ursprunget

Olika orter av röda vinbär växer vilt i Europa, Asien och Nordamerika. De arterna som är odlade har förädlats fram genom att man korsat olika vilda arter. I Sverige så kan man hitta den vilda underarten skogsvinbär på frisk och fuktig skogsmark ifrån norr till söder. Och det finns även en underart som växer i fjällbjörkskog, s.k. lappvinbär.

Vinbär var kända redan under medeltiden och odlades redan då flitigt. Vikingarna tros ha bidragit till vinbärens spridning. Men odlingen utav röda vinbär i de svenska trädgårdarna startade förmodligen under 1500-talet. Som namnet antyder så har bären använts ursprungligen till att framställa av vin, men även till syltning.

Syltningen av röda vinbär blev känt under 16-1700-talet. De vita och gula vinbären  passar särskilt bra till framställning utav vin. Röda vinbär är en buske i vinbärssläktet och tillhör ripsväxt familjen.

3. Sätt att använda röda vinbär på

Röda vinbär är mycket pektinrika och passar därför utmärkt till att göra gelé och sylt på. Röda vinbär är väldigt rika på fruktsyror och man kan helt utan kokning framställa gelé. Man krossar bara bären försiktigt så att kärnorna bli hela. Men de passar även bra att göra saft och vin på. Bladen kan man torka och göra te på, som är bra för matsmältningen.

4. Hälsoämnen i röda vinbär

I röda vinbär finns det gott om C-vitamin, kostfibrer, K-vitamin, antioxidanter, karotener, kalcium m.m.

Fler andra exempel på hälsosamma bär är:

Blåbär

Tranbär

Jordgubbar

Gojibär

5. Hälsoeffekter av Röda vinbär

Röda vinbär är laxerande, matsmältningsbefrämjande, adstringerande och urindrivande. Bären har vitamin C och P-effekt.

Nyttiga bär är inte bara gott

Torkade bär är populärare än någonsin

Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy