Nyttiga Bär – Varför du ska äta från idag! (Boosta KROPPEN)

Utbudet av både torkade och frysta bär blir idag allt större och numera så är vintern inte något hinder för att kunna frossa i dessa nyttig­heter. Speciellt under vinterhalvåret så kan våran kropp behöva någon form av uppmuntran av nyttiga bär. Eller åtminstone en liten påminnelse om att det faktiskt finns varmare dagar under året och som bjuder på läckra nyttiga bär.

  • Folk jagar dom nyttiga bären året runt
  • Hälsotrend som gått rakt uppåt
  • Grymt hälsosamma och finns i våra skogar

Som tur är så finns det gott om bär at få tag på nuförtiden och speciellt av den frusna varianten. Det har blivit lite av en trend bland de hälsotörstande konsumenter i västvärldens storstäder att kunna få tag på nyttiga bär året om. Dessa nyttiga bär säljs både som juice men framför allt i torkad form.

1. Nyttiga bär – inte bara gott

Bär är inte bara gott, bär är även nyttiga och bra för din hälsa. Antioxidanter är ett ämne som det finns gott om i nyttiga bär. Dessa skyddar kroppen ifrån fria radikaler som uppkommer när vi andas och får i oss näringsämnen.

Genom antioxidanternas kraft så skyddas vi mot de skadliga fria radikalerna som ibland bl.a. kan bidra till diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

2. Gott om nyttiga bär i våra Svenska skogar

I de svenska skogarna så finns det väldigt mycket bär. Det finns många olika sorters nyttiga bär i alla de färger allt från röd till svart. De nyttiga bären som finns är bl.a. blåbär, kråkbär, lingon, hjortron och tranbär m.m. De alla nyttiga bären skiljer sig ganska rejält både till utseende, form, smak och vart de växer.

Även dess nyttiga bär innehåll skiljer bären åt. Men de har även flera gemensamma faktorer t.ex. så anses de vara nyttiga, innehålla mycket vitaminer, mineraler och molekyler som har antioxidativa egenskaper.

LÄS MER – Superlistan på 38 Nyttiga Bär (Hälsolista)

3. Vad menas med då antioxidativa egenskaper och varför är det bra?

Väldigt ofta så  hör man talas om fria syreradikaler och att de är skadliga för oss människor. Fria syreradikaler är fria elektroner och fria syreradikaler bildas genom förbränning av vår mat, vår s.k. metabolism, där slutprodukterna av syret som vi andas är koldioxid och vatten.

Men 2-5 % omvandlas till fria syreradikaler istället genom interaktion med fria elektroner. Dessa fria syreradikaler utsätter våra celler och organ för olika skador. Som t.ex. sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, olika neurodegenerativa sjukdomar och cancer.

Skadorna som sker i kroppen kan man likna med vad som händer vid rostbildning på en bil. Men kroppen kan motverka dessa fria syreradikaler genom antioxidanter. Och som tidigare nämnts så förekommer antioxidanter i nyttiga bär.

LÄS MER – 18 Livsmedel för att Hela din Kropp

4. Observera bland nyttiga bär

Det man ska komma ihåg är att bär, trots att de är fyllda av nyttigheter även är väldigt söta. Så konsumtionen av nyttiga bär bör inte överdrivas om man vill hålla igen på det söta. Men bärens smakkoncentration gör att man även utav små mängder ger ett stort välbehag.

Torkade bär är populärare än någonsin

Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy