Jordgubbar FAKTA – “Är rena Medicinen” (Läs Hälsoegenskaperna)

Jordgubbar är nog världens mest populära bärfrukt. Den är mycket god, saftig och har en ljuvlig röd färg vilket gör den svår att motstå. Det finns mer än 600 olika jordgubbssorter, alltifrån små vilda till de stora som är odlade.

  • Lär dig dom negativa effekterna också
  • Färska Jordgubbar är nyttigare än frysta
  • Ämnen som minskar bildningen utav rynkor

1. Dess ursprung

Jordgubbar växte förr vilt i tempererade regioner redan långt före kristendomen. Redan romarna uppskattade jordgubbar, men efter romarrikets fall så föll jordgubbarna i glömska. Under medeltiden så växte intresset för jordgubbarna fram igen i Europa och detta främst för sina medicinska kvaliteter. Jordgubben sägs ha uppstått när man korsat olika sorters smultron.

2. Massor av hälsoeffekter av jordgubbar

Jordgubbar är väldigt rika på skyddsämnena antioxidanter och framför allt ellagsyra. Bären är även en bra källa till ämnet glutation, som hjälper kroppen att bryta ner giftiga och cancerframkallande ämnen. I olika djurförsök så har man sett att jordgubbar kan förbättra hjärnans funktion och minska risken till demens.

Och nya rön visar att jordgubbar är man tror, för halten av nyttiga antioxidanter är 5-10 ggr högre än i äpple och de kan minska kolesterolets skadliga effekt på blodkärlen.

Jordgubbar är precis som hallon, en mycket bra källa till ellagsyra som har en kraftigt anticarcinogen effekt. Ellagsyra motverkar flera olika typer av cancer och det skyddar även huden emot skador från UV-strålning, vilket i sin tur minskar bildningen utav rynkor.

Hos jordgubbarna så finns ellagsyran både i kärnorna och i fruktköttet, medans de i hallon bara är koncentrerade till kärnorna.

Jordgubbar innehåller mer C-vitamin än vad apelsiner gör och halterna ökar desto rödare bären är.En portion av jordgubbar, ca 1/4 l bär, ger mer än den rekommenderade dagliga dosen av C-vitamin och cirka 25 % av vårt behov av folsyra. Folsyra är en viktigt vitamin som behövs för bildningen av röda blodkroppar och för en normal fosterutveckling under graviditeten.

3. Tips på att äta de nyttiga gubbarna

Jordgubbar passar bra som en härlig efterrätt eller som ett mellanmål, eller desserter, med t.ex. bara en klick glass till.

4. Jordgubbens närings innehåll

En stor portion ger nästan hela dagsbehovet utav både folsyra och det tredubbla behovet av C-vitamin. De är även en bra källa till fibrer och mineraler som t.ex. kalium, järn och zink.

WOW LISTAN: 48 Naturligt Nyttiga Frukter (Livets Hälso BOMBER)

Hållbarhet

Färska Jordgubbar är nyttigare än frysta, för färska jordgubbar innehåller dubbelt så mycket C-vitamin och hela 25 ggr så mycket folsyra jämfört med frysta. De färska jordgubbarna har även mer fibrer, kolhydrater och högre energiinnehåll än de frysta.

I rumstemperatur så håller sig jordgubbar bara någon dag, men i kylskåp några fler dagar.

De ekologiskt odlade jordgubbar innehåller mer antioxidant än konventionellt odlade Jordgubbar. Skillnaden mellan de ekologiska och konventionellt odlade jordgubbarna är användningen utav konstgödsel och bekämpningsmedel. Och dessvärre så innehåller konventionellt odlade Jordgubbar ofta en hel del rester utav sådana ämnen.

5. Negativt med jordgubbar

Jordgubbar innehåller s.k. goitrogener, som hämmar produktionen utav sköldkörtelhormon (genom en försämring av upptaget av jod). Men lyckligtvis så innehåller jordgubbar även jod. Men äter du hemskt mycket jordgubbar under en lång perioder och du bor på en plats med jodfattig jord eller har problem med sköldkörteln, så kan du tänka på att äta lite extra jodrik mat.

ARTIKEL – Torkade bär “Populärare än Någonsin”

ARTIKEL – Frysta bär “Få en lång livslängd på bären”

Integritetspolicy