Tranbär FAKTA -Förebyggande & Behandling för Urinvägsinfektioner

Tranbär är ett välkänt bär både i skogen och i livsmedelshandeln. Tranbär är ett lingon-liknande bär som precis som blåbär tillhör ljungväxterna i släktet skogsbär. Tranbär klarar kyla och frost väldigt bra och växer på myrar och mossar, den kan vara svår att hitta eftersom att den ofta gömmer sig nere i mossan.

  • Innehåller en mängd olika näringsämnen
  • Förebyggande och behandling för urinvägsinfektioner
  • Positiv effekt på neurologiska hjärnskador

Namnet Tranbär kommer av att tranor gärna äter dessa bär. Tranbärsplantan växer horisontellt längsmed marken och kan bli upp till 1 m. lång. Den blommar i maj-juni. Till utseende, så är Tranbären är bourgognefärgade: mörkt rödrosa.

1. Näringsinnehållet i bäret

De verksamma beståndsdelarna i tranbär är fruktos, polyfenoler som antocyanidiner, proantocyanidiner, katekiner, fibrer, en okänd polymer, kolhydrater, växtsyror och C-vitamin.

2. Användningsområden

Tranbär växer på den norra delen utav halvklotet, där det finns sura myrar och mossar och tranbär tycker mycket om lägre temperaturer. Tranbärsblommorna är mörk-rosa och pollineras utav honungsbin. Själva tranbäret utvecklas ifrån vita små knoppar till runda, röda bär som är något större än ett lingon.

Tranbären mognar först på hösten och är till smaken väldigt  syrliga. Det är just därför som tranbär används med fördel i saft, gelé, likörer eller sötade som snacks.

3. Tranbär och hälsa

Traditionellt så har tranbär använts inom folkmedicin för behandling utav herpesmunsår och förebyggande och behandling för urinvägsinfektioner som t.ex. blåskatarr. Ungefär 60 % av alla kvinnor drabbas utav urinvägsinfektion någon gång under sitt liv och hos 20 % av dessa så är infektionerna återkommande.

LÄS MER – 18 Bästa Supermaten för att Hela din Kropp

Nutida studier tyder på att tranbär verkligen har denna verkan eftersom att bäret innehåller ett ämne som gör det svårare för bakterier att fästa, vilket gör att fler bakterier sköljs ut med urinen. Tranbär neutraliserar förutom detta lukten utav urin vilket  t.ex. underlättar för personer med inkontinensbesvär.

Olika studier har även visat att tranbär är ett utav de livsmedel som har en stor antioxiderande verkan. Antioxidanterna i tranbär förmodas kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Ämnena i bären stimulerar tillväxten utav nyttiga bakterier som skyddar vår hälsa.

4. Cancerhämmande

I en studie ifrån år 1996 och även under senare tid så har forskare visat att tranbär kan ha en anti cancerogena egenskap. I ett experiment  djur ingick, så visade det sig att cancerceller utvecklade ett färre antal tumörer i försöksgruppen som fick tillskott utav tranbär, jämfört när gruppen inte fick detta tillskott.

5. Anti-Åldrande

Tranbär innehåller höga halter av antioxidanter, som har en skyddande effekt på de fria radikaler som bryter ner kroppen. studier från Tufts University har visat att dieter som innehåller stora mängder utav antioxidanter har en skyddande effekt på ålderstecken som t.ex. koordinationsproblem och ett sämre minne. Så det är ett perfekt livsmedel om du vill åldras långsammare.

Ett annat opublicerat försök på djur verkar påvisa att tranbär har en positiv effekt på neurologiska hjärnskador.

6. Åderförkalkning

Olika försök har visat att tranbär innehåller en speciell antioxidant som minskar risken för åderförkalkning.

7. Bra för tänderna

I en vetenskaplig studie fick en testgrupp skölja munnen med en vätska som innehöll tranbär. Denna studie visade att denna testgrupp hade en betydlig reducerad halt av kariesskapande ämnen.

Nyttiga bär är inte bara gott

Torkade bär är populärare än någonsin

Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy