Incabär FAKTA – Det Gyllene Bäret “Väldigt Näringsrikt Bär”

Incabär brukar även ibland kallas för “det gyllene bäret” och är en släkting till frukten physalis, som många känner till. Incabäret är ett syrligt bär och användes redan av Inkaindianerna, för olika ändamål inom traditionell folkmedicin.

  • Incabär är ett väldigt näringsrikt bär
  • Innehåller ämne som är bra för matsmältningen
  • Passar bra i olika exotiska grytor

Gillar du små och nyttiga frukter och bär så är Incabären ett tungkittlande alternativ för dig! De syrliga bären är ungefär så stora som körbärstomater och är fullproppade med C-vitamin, B1, B2, B6 och B12. De innehåller även mycket protein, bioflavonoider och karotenoider.

1. Dess Ursprung

Incabär finns på många olika kontinenter i tropikerna bl.a. Afrika, Asien, Nord-och Sydamerika och i Amazonas. De växer året runt i tropikerna. Incabär har ätits under 1000-tals år i Sydamerika, för deras olika hälsoaspekter och i länderna som incabäret växer så är bäret och dess egenskaper mycket välkända.

Incaträdet blir cirka 1 meter hög och får crèmefärgade blommor som sedan utvecklas till små bär som har en orange färg. Bären växer i ett pappersliknande skal som liknar kinesiska lyktor. Även incabärens bladen används i medicinskt syfte.

2. Smaken

Incabär har en liten annorlunda smak. Frånbörjan så får du en explosion smak utav sötma som sedan följs av en lätt syrlig eftersmak, som inte är olikt dofter utav en torkad aprikos. Incabäret har både en seg massa och krispiga frön som ger dem en struktur som liknar torkade fikon.

Med dess unika söta, lite syrliga smak så är dessa bär svåra att glömma om man en gång provat dem. Man kan likna dessa med naturens svar på en sötad citron.

ARTIKEL – 14 Bästa Inflammatoriska Livsmedel (LISTADE)

ARTIKEL – Alla dom 40 Populäraste Dieterna (Superlista)

3. Incabärets näringsinnehåll

Incabär är ett väldigt näringsrikt bär och innehåller bl.a. bioflavonoider som ökar upptagningen utav C-vitamin inuti cellerna. Incabär innehåller även fosfor, vitamin A, B1, B2, B6, B12, C och P.

Dessutom så innehåller incabär mycket karotenoider och pektin. Pektinet är bland annat bra för matsmältningen och för att sänka kolesterolvärdet. Incabäret har även ett högt proteinvärde (ca. 16%).

Incabär har mer kalorier än vad torkade aprikoser eller sultanrussin har, detta tack vare en kombination utav kolhydraterna i frukten och hälsosamma fetter i de små fröna. För att vara en frukt så har den förvånansvärt mycket protein.

WOW LISTAN: 48 Naturligt Nyttiga Frukter (Livets Hälso BOMBER)

Incabär innehåller både olösliga och lösliga fibrer. Olösliga fibrer är viktigt för att få en friska tarm funktion, medans de lösliga fibrerna hjälper till att öka mättnadskänslan och minskar kolesterol återabsorbering.

4. Olika sätt att äta incabär på

  • Incabär kan ätas som ett mellanmål som sig själv eller blanda dem med t.ex. nötter.
  • Du kan t.ex. strö incabären över dina frukostflingor eller blanda ner dem i en müsli.
  • Äter du couscous/quinoa eller bulgur så kan du t.ex. blanda ner dem i det.
  • Servera incabären med ost.
  • Använde dem som garnering i mat eller i bakverk.
  • Blanda ner incabären i fruktsalladen.
  • Incabären passar bra att blanda ner i olika exotiska grytor.

LÄS – Nyttiga bär är inte bara gott

LÄS – Torkade bär är populärare än någonsin

LÄS – Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy