Frysta Bär – Förläng Livslängden men SE UPP med RISKERNA!!

Bär och frukt är ett utav våra mest populäraste efterrätter och mellanmål. Och detta tack vare djupfrysttekniken som finns idag, så har vi ett rikt utbud av bär och frukter, både av de inhemska och de exotiska, året runt. Bär och frukt är väldigt rika på kostfibrer och på C-vitamin. Men det finns ett par saker du bör ha i åtanke när det gäller frysta bär som vi kommer ta upp.

  • Se upp med riskerna när du fryser ner
  • Skonsamma metod för att förlänga hållbarhet
  • Färska bär innehåller mer vitaminer än frysta bär

1. Upptining av frysta bär

Frysta bär avsedda för att ätas direkt och bör därför tinas upphällda ett fat i ca. 5 tim. i ett kylskåp eller 1-2 tim. i rumstemperatur. Men man kan även tillaga frysta bär otinade.

2. Infrysningen

Bär som går till djupfrysning är ofta odlade på kontrakt. Vilket innebär att de under hela sin växtperiod övervakas och kontrolleras med avseende på tillförsel utav gödning och insektsangrepp. Skörden av bären sker alltid under bästa mognadsgraden har uppmätts och bären körs då direkt till fabriken för vidare förädling.

Därefter så lösfryses bären vid ca -30°C. Lösfrysning underlättar portioneringen – det är bara att ta direkt ur förpackningen. Vid -18°C eller lägre temperatur, för då håller sig produkterna ända upp till 6 månader till 1år. Och vid denna låga temperatur så försvinner inga vitminer eller annat viktigt näringsinnehåll.

3. Frysta bär ger även vitaminer

Självklart så innehåller färska bär mer vitaminer än frysta bär, men skillnaden är inte så jättestor. Eftersom att bär fryses ned omedelbart efter att de skördats, så bevarar de sunda näringsämnena.

Djupfrysningen är en väldigt skonsamma metod för att förlänga hållbarhet hos ett livsmedel, både när det gäller smak, lukt, näringsvärde och konsistens. Råvaran bereds och fryses in i det ögonblick när den är som bäst.

WOW LISTAN: 48 Naturligt Nyttiga Frukter (Livets Hälso BOMBER)

4. Tillagning av frysta bär

De flesta frysta bär kan serveras direkt efter upptining. Men en del frysta bär kan innehålla samma virus som orsakar magsjuka. I Danmark blev 100-tals människor sjuka för att de inte tillagade de frysta bären.

Så snart tror man att det i Danmark kommer att bli ett krav på att frysta bär måste värmebehandlas innan de ska serveras. Men i Sverige där vi har i stort sett samma frysningsprocess finns det inte ens en rekommendation om detta.

Magsjukan kan man få utav frysta bär som inte frysts tillräckligt kallt, eftersom att äggen från parasiten kan överleva kalla vintrar och hemma frysning av bär vid -18 grader är inte tillräckligt. Det krävs -80 grader i 1 vecka för att vara helt säker på att äggen dött. Men vid en upphettning till 60-70 grader så dör dock parasiten direkt.

LÄS MER – 8 Livsmedel som är bra för Tarmhälsan!

5. Att ta hand om sina frysta bär

Har du frysen full med bär? varför inte göra massvis med hemlagade godsaker. Tillaga din egen saft, sylt, smoothie eller paj.

ARTIKEL – Nyttiga bär är inte bara gott

ARTIKEL – Torkade bär är populärare än någonsin

Integritetspolicy