Gojibär FAKTA – 500 ggr mer C-Vitamin än Apelsin “Undvik om…”

Gojibär är ett väldigt nyttigt och gott bär som kommer från växten bocktörne. Gojibären kallas även ibland för Wolfberries eller Red Diamond. Gojibär köps i torkad form och ser ut som små klarröda russin. Gojibären påminner lite grann om nypon och tranbär i smaken, de är alltså först söta men går sedan över och blir syrliga i eftersmaken.

 • Gojibären är en komplett proteinkälla
 • Gojibär innehåller 500 ggr mer c-vitamin än vad apelsiner gör
 • Det finns situationer du ska undvika gojibär

1. Ger en mängd hälsosamma effekter

Gojibär sägs kunna förbättra kroppens immunförsvar och reducera kolesterolhalten, de ska även öka kroppens energi och styrka. Gojibär anses vara bra för hjärta och för immunsystemet men har även använts till att bli av med sömnproblem, få bättre syn, förbättra blodcirkulationen och den sexuella förmågan.

2. Fullproppade med nyttigheter

Gojibär är proppfyllda med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Gojibären har även ett högt innehåll utav karotener som klart syns på dess lysande röda färg. Dessutom så är gojibäret fullproppat med viktiga mineraler så som järn, kalcium, zink, selen, samt hela 21 spårämnen.

Ett enda gojibär innehåller mer C-vitamin än vad en hel apelsin gör och innehåller 6 gånger mer betakaroten än vad morötter gör. Och det är även det enda livsmedel som hittills stimulerar produktionen av mänskligt tillväxthormon. Gojibär är rika fyllda med A-vitamin, B1, B2, C-vitamin och E-vitamin.

Gojibären är en komplett proteinkälla och innehåller hela 18 aminosyror och dessutom innehåller de en väldigt hög andel av antioxidanter. En utav nyckelingredienserna i gojibäret är zeaxanthin, som är en typ utav karotenoid.

Studier som nyligen har gjorts visade att zeaxanthin har en mycket gynnsam effekt på synen. Och tillsammans med lutein så förebygger det åldersrelaterade synförsämringar.

Gojibär innehåller 500 ggr mer c-vitamin än vad apelsiner gör och 3 ggr mer järn än vad spenat gör och 4 ggr mer antioxidanter än vad körsbär innehåller.

3. Gojibärets negativa effekter

Om du äter diabetes-, blodtryck- eller blodtunnande läkemedel så bör du undvika att äta gojibären, eftersom att det finns en risk för en farlig drog ört interaktion. Gojibär ska bör heller inte ätas av personer som allergisk mot pollen.

WOW LISTAN: 48 Naturligt Nyttiga Frukter (Livets Hälso BOMBER)

4. The Chinese wolfberry

Gojibäret kallas även för “the Chinese wolfberry” och har odlats i Kinas nordvästra provins (Ningxia) i över 600 år. I denna provins ordnade man till och med en internationell gojibärsfestivaler för att fira den s.k. röda diamanten som gojibäret även brukade kallas.

Traditionellt sett så har gojibäret använts inom den kinesiska läkekonsten för att behandla smärta, impotens, synproblem, värk, huvudvärk, njur- och leversvaghet, lungproblem osv. Men det finns inte några vetenskapliga bevis för just dessa sjukdomar, det är endast traditionella användningsområden.

I Kina har gojibären ätits i över 5000 år för sin goda smak och för sina goda hälsoeffekter.

5. Några tips på hur man kan äta Gojibäret

Ha dem i müsli, äta dem som snacks, ha dem i sitt te, använda i matlagning som i t.ex. sallad, i grytor eller som dekoration på maträtterna eller mixa ner dem i en smoothie.

ARTIKEL – 14 Bästa Inflammatoriska Livsmedel (LISTADE)

ARTIKEL – Alla dom 40 Populäraste Dieterna (Superlista)

6. Användning enligt Kineserna

Gojibusken kan användas på 3 olika sätt enligt kineserna: använda bärets blad till te, använda bären i matlagning eller även dessa som te, använda gojibärets rot, mera känd som cortex inom örtmedicin.

På dessa tre sätt får man ut den maximala effekten av Gojis hela växtplanta.
Men Gojibäret är fullspäckat av uppbyggande och stärkande näringsämnen, så som t.ex.:

 • Bäret innehåller 6 ggr mer betakaroten än morötter, alltså den bästa medicinen för ögonen.
 • Är det enda livsmedlet som hitintills stimulerar produktionen av mänskligt tillväxthormon.
 • Bäret är en komplett proteinkälla, innehåller 18 aminosyror.
 • Det innehåller mer än 21 spårämnen så som fosfor, järn, zink, germanium, selen, koppar och kalcium.
 • Det ä r rikligt på vitaminer: A-vitamin, B1, B2 och B6-vitamin, C-vitamin och E-vitamin.
 • Innehåller viktiga fettsyror.
 • Innehåller beta-sitosterol som anses kunna sänka kolesterolhalten och motverka prostataförstoring.
 • Innehåller även en mycket hög andel antioxidanter.

ARTIKEL – Nyttiga bär är inte bara gott

ARTIKEL – Torkade bär är populärare än någonsin

ARTIKEL – Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy