Körsbär FAKTA – Forskning visar Hälsofördelar (Listar Fördelarna)

Körsbär är en stenfrukt och är släkt med plommon, mandlar, persikor och aprikoser. Innehållet av antocyaniner i körsbär är högt och detta är mycket bra eftersom det är en supereffektiv antioxidant som även har en inflammationshämmande effekt.

  • Forskning visar många hälsofördelar
  • Kan bidra till att förhindra cancer
  • Håller sig färskt ungefär i 1 vecka i ett kylskåp

Körsbär har nyligen blivit en s.k. super frukt p.g.a. deras imponerande näringsmässiga fördelar. Forskning visar att körsbär ger många hälsofördelar och detta beror till stor del på sina höga nivåer utav antioxidanter.

Det finns 2 typer utav körsbär, det finns söta körsbär, som oftast hittas i affären och sedan finns det tårtkörsbär, även känd som surkörsbär. Körsbär innehåller mycket betakaroten, C-vitamin, järn, magnesium, fibrer, kalium och antioxidanter. De syrliga körsbären har mera C-vitamin och betakaroten och färre kalorier, så dessa rekommenderas för att äta för dess hälsoeffekt.

1. Körsbärens 3 olika hälsoeffekter

  • En av de största hälsoeffekterna av körsbär är att de kan bidra till att förhindra cancer. Detta p.g.a. antioxidanterna som finns i körsbär, dessa antioxidanter består av antocyaniner och quercetin, som flavonoider och fenoliska syror amygdalin.
  • Körsbär har även visat sig minska smärta och inflammation från reumatoid artrit och gikt. De kan även göra lederna mer flexibla.
  • De bidra även till att bli smal, förebygga diabetes och hjärtsjukdomar, ge lägre kolesterol och hjälpa till att reglera sömnen och förhindra minnesförlust.

Näring: körsbär innehåller kalium, C-vitamin och betakaroten.

2. Några tips på hur man kan äta körsbär

Tycker man om körsbärets smak så är körsbär ett bra mellanmål på eftermiddagen i stället för t.ex. feta chips eller en söt chokladkaka, som ger ett naturligt uppsving av energi. Körsbär kan både ätas färska eller varför inte göra juice på det goda bäret. Körsbär kan även frysas, torkas eller konserveras och ändå behålla mycket av sitt näringsvärde.

ARTIKEL – Torkade bär “Populärare än Någonsin”

ARTIKEL – Frysta bär “Få en lång livslängd på bären”

Körsbär håller sig färskt ungefär i 1 vecka i ett kylskåp och upp till 1 år i frysen. Det är lätt att lägga till körsbär i sina dagliga matvanor. Du kan t.ex. dricka ett glas körsbärs juice till frukost, eller lägga till några körsbär i din morgon fil eller på havregrynsgröten. Varför inte lägga körsbär i en sallad eller i din yoghurt till lunch eller som ditt mellanmål.

Integritetspolicy