Kamomill – Den Lugnande Örten

Kamomill är en av våra äldsta och mest kända läkeörter. Den ettåriga örtens blommor torkas och används i örtte. Örten verkar muskelavslappnande, kramplösande och därmed också lugnande.

Detta kan hjälpa mot spända och onda ryggar och nackar. Kamomill är dessutom antibakteriell och inflammationshämmande. Den sägs kunna förebygga och lindra förkylning och har bra verkan på olika typer av magbesvär. Det finns en lång tradition att använda kamomill som medicin i både Europa och i Asien. Örten växer vilt här i Sverige men odlas även flitigt i våra trädgårdar.

1. Kamomillte vid mensvärk

Eftersom kamomillte även höjer halten av glycin i urinen, ett ämne som verkar muskelavslappnande samt motverkar kramper, menar man att kamomill även kan vara till hjälp vid menssmärtor. Man tror också att örten kan verka svagt smärtlindrande.

2. Kamomill lindrar oro

Kamomill verkar i samma delar av hjärnan som ångestdämpande läkemedel, men örten är betydligt skonsammare och mildrare för kroppen och det finns ingen risk för beroende. Känner man lätt oro och har svårigheter att somna kan man dricka örtte gjort på kamomill. Idag säjs många kvällsteer i butikerna och de innehåller oftast kamomill och gärna i kombination med passionsblomma som också verkar lätt lugnande.

Andra nyttiga växter är björkaska, humle och rabarber.

3. Hjälper mot utslag och eksem

Kamomill är även bra för din hud. Örten lindrar och förebygger infektioner vid eksem och utslag. Den hjälper även vid lättare brännskada, solbrändhet och flera andra hudproblem. Det är speciellt effektivt vid kliande utslag. Kamomill fungerar även bra mot munsår och infektioner i tandköttet. Har du trötta och irriterade ögon kan lite kamomillte på en kompress läggas på ögonlocket och ge lindring.

4. Kamomill mot förkylning

En vetenskaplig studie har visat att kamomill kan lindra och förebygga förkylning. Studien visade att kamomill ökade halten av glycin och hippurate i testpersonernas urin. Hippurate är en nedbrytningsprodukt av flavonoider i kamomillte och detta ämne verkar antiinflammatoriskt och kan hjälpa kroppen att motverka infektioner och förkylningar. För att vara säker på att få denna effekt bör du dricka kamomill regelbundet under den period du riskerar att smitta.

5. Kamomill för magens bästa

Örtens antiinflammatoriska, kramplösande och muskelavslappnande egenskaper gör den effektiv att använda mot olika mag- och tarmproblem. Detta eftersom kamomill hjälper muskulaturen runt magen och tarmarna att slappna av. Att dricka kamomillte kan hjälpa mot flera olika magåkommor, såsom illamående, surmage, gaser i magen samt stressmage. Kamomill hjälper ibland personer med IBS, Crohnssjukdom och andra inflammationssjukdomar i tarmen.

Integritetspolicy