Echinacea – Medicinväxt mot Förkylningar

Echinacea tillhör familjen korgblommiga växter och kallas även Röd solhatt och kommer ursprungligen från östra och centrala Nordamerika. Denna ört är den mest vetenskapligt dokumenterade medicinalväxten mot förkylningar. Men dess medicinska egenskaper är ingen nyhet.

Echinacea har används som örtmedicin i över 400 år och användes av de nordamerikanska indianerna som ett undermedel mot det mesta. De vita nybyggarna upptäckte också den läkande effekten som örten har och genom läkare och botanister fördes den över till Europa. Idag är Echinacea en storsäljare när det gäller förkylningspreparat och säljs i form av kapslar, teer och flytande extrakt. Den används dock även som en dekorativ växt i många av våra trädgårdar.

Echinacea stimulerar immunförsvaret

Kapslar av Echinacea kan användas för att stimulera och stärka kroppens immunförsvar och kan förhindra olika infektioner såsom halsont, förkylning och influensa. Det är örtens antiinflammatoriska och antibiotiska egenskaper som bidrar till läkning. Echinaceans primära biståndsdelar är stora sockermolekyler, polysackarider. Speciellt inulin och arabinogalactin är väldigt aktiva i stimulansen av immunsystemet.

Stoppar effektivt förkylningen

En amerikansk studie har visat att Echinacea verkligen hjälper mot förkylningar. I studien framgår det att man minskar risken för att bli förkyld med 58 procent om man äter Echinacea. Och för den som redan är förkyld så minskas antalet sjukdagar med mellan en till fyra dagar.

I Sverige är Echinacea ett godkänt naturläkemedel och kan rekommenderas i kombination med en antibiotikakur. Observera dock att det kan vara skillnad mellan olika Echinaceaprodukter. Det kan skilja sig på vilken art man använder, hur örten har beretts och färdigställts, samt vilka aktiva ämnen som produkten innehåller. Så fråga personalen på din hälsokostaffär.

Ginseng och eukalyptus är något som också sägs vara bra för förkylningar.

Echinacea – mot mer än bara förkylningar

Echinacea är ju kanske mest känd för dess effekt mot förkylningar, men den kan så mycket mer än så. Echinacea är till exempel känd som ”kungen av blodrenare” och används i förebyggande behandling av akne, bölder, och även svårare hudåkommor, såsom eksem och psoriasis.

Men Echinacea kan även vara effektiv för att förebygga insektsbett och skydda huden från solljusets skadliga strålar.

Echinacea mot svampinfektion

Echinacea kan även hjälpa mot jästsvampen Candida. Candida finns naturlig i kroppen men ibland kan det ske en överväxt av svampen och det uppstår en infektion. Drabbas du av svampinfektion i munhålan, svalg, matstrupe, tarmar eller i underlivet så angriper Echinacean den effektivt.

Om man inte behandlar infektionen så kan den sprida sig till resten av kroppen och komplikationer kan uppstå.

Echinacea i kombination med andra mediciner

Om man regelbundet äter receptförskriven medicin bör man kontrollera med sin läkare om man bör äta Echinacea. Och eftersom örten har effekter på immunsystemet är det inte lämpligt att ta den när man har sjukdomar som till exempel; multipel skleros, aids, tuberkulos, leukemi och autoimmuna sjukdomar såsom reumatoid artrit och lupus.

Tänk på att man även kan vara allergisk mot Echinacea och då kan negativa effekter uppstå.

En annan växt som är nyttig är chiafrön

Integritetspolicy