Björkaska – Kommer med en Helande Kraft

Björkens helande kraft är nog mest känd från att vikingarna nämnt det i deras runa ”bjarka”, som betyder just björk. Bjarka runan var vikingarnas ”hälso runa” och vikingarna hade många olika ritualer där de hedrade och tackade björken för dess helande krafter.

I olika historier kring björkens kraft så står björken för förnyelse, på nytt födelse, början på en ny resa och en ny andlig livsväg. Björken berikar och renar jorden där den växer, för att andra växter ska kunna blomstra. Därför så har björken alltid varit förknippad med förnyelse, rening och vitalitet.

Björkaska har sedan länge använt traditionellt inom finsk folkmedicin som ett universalmedel p.g.a. sin basgörande effekt och sitt mineralrika innehåll. Björkaska är en aska som inte är buffrad och björkaskans effekt är helt beroende utav den jord som björ­ken växer på.

Björkaska utvunnits oftast ur björkar som vuxit kring polcirkeln på morän i norra Finland. Men det finns även en liknande aska som kan fås från björkar vid polcir­keln i Canada.

I dessa marker så finns det fortfarande många livsviktiga spårämnen och mineraler som idag saknas i vår dag­liga föda. Men vad det är som gör att björkaskan hjälper, är det ingen som egentligen vet.

En annan grön och nyttig växt är brännsässla.

En sannolik teori om bjökaskan

En väldigt sannolik teori bygger på pH-balansering i 2 viktiga steg:

Björkaska är kraftigt basisk, vilket gör att de organ som blir hämmade även översyrning (t.ex. lever, bukspottskörtel, tarmsystemet, njurar m.m.) får en kraftig energikick, så att både krop­pens näringsupptag och utrensningsförmåga ef­fektiviseras.

Björkaska rensar kroppens vävnader och ledvätskor ifrån syror och gifter. Eftersom att cellerna tar sin näring från vävnaden så är denna miljö lika viktig för cellen, som jorden är viktlig för en växt. När vävnaderna blir fria ifrån dessa oönskade ämnen så förändras cellens miljö genom att pH-vär­det höjs.

Cellen får då lättare att ta upp rätt sorts näring. Så länge som vi tillför mer syror än vad kroppen kan göra sig av med så kommer vår organism att kräva något som neutraliserar denna syra av överskott, för att på sikt förhindra ett sjukdomstillstånd.

En annan bra växt mot sjukdomar är vitlök.

Hälsoeffekter och innehåll

Björkaska har traditionellt nyttjats som ett universalmedel mot nästintill alla sjukdomar p.g.a. att den är så mineralrik och basisk. Den innehåller bl.a. kalium, selen, natrium, kalcium, magnesium, koppar, fosfor, krom, zink, järn, mangan, kobolt, molybden och selen. Men björkaskan bör dock främst ses som ett kaliumtillskott och ett medel mot svåra vattenansamlingar i kroppen.

Tillredning

Askan kokas i vatten enligt receptet på förpackningen och extraktet blandas med minst 1½dl vatten innan det dricks. Björkaskan skall förvaras svalt eller i ett kylskåp. Avkoket bör konsumeras inom 2 månader.

Bipollen är en annan nyttig växt

Integritetspolicy