Rabarber – Används som Detox och mot Fler “Farliga” Saker…

Rabarber tillhör arten slideväxter och dess stjälkar är ätliga. Arten kommer ursprungligen från östra Sibirien, Mongoliet och nordöstra Kina. Idag växer den vilt samt odlas på många andra platser i världen.

Under 1600-talet odlades växten för att användas i medicinskt syfte. Och eftersom stjälkarna är väldigt sura behövs det socker vid tillagningen, så det var först när socker blev vanligt och billigt, under 1700- och 1800-talet, som man började äta rabarber.

Rabarber är en stor flerårig ört och trivs bra i de flesta svenska växtzoner. Växten har en stor rotstock, stora blad och långa, kraftiga, röda eller gröna stjälkar. Plantan får små vita blommor.

Rabarber mot leukemi?

Idag har man återupptäckt rabarbern som medicinalväxt och den tros bland annat kunna hjälpa mot cancer. I England har man plockat odlade rabarber och ugnsbakat dem i 20 minuter och då upptäckt att under ugnsbakningen så frigörs en hög koncentration av polyfenoler.

Dessa har visat sig kunna stoppa tillväxten av cancerceller. Forskarna provar nu en kombinationsbehandling med kemoterapi och rabarberpaj för att bota blodcancern leukemi.

Rabarber som detoxkur

Idag använder vi rabarber framför allt till sylt, saft, mos och kräm. Och rabarberpaj är en självklar favorit på sommaren. Dess syrliga smak med drag av äpple blommar ut när man värmer rabarbern tillsammans med socker.

Stjälken är rik på kalcium, C-vitamin och fiber och har ett lågt GI- värde. Rabarber har även en utrensande förmåga och att äta en rå rabarberstjälk kan fungera som en enkel detoxkur, då den tar med sig skräp som finns i tarmen. Stjälken sägs även kunna hjälp mot åksjuka och candidasvamp.

Andra bra och nyttiga växter är brännässla, eucalyptus och rosenrot.

Att tänka på

Man ska dock vara försiktig med att äta allt för stora mängder med rabarber då de innehåller oxalsyra, som kan orsaka problem med galla och njurar. Personer med anlag för njursten bör undvika att äta rabarber helt och hållet och man bör inte ge spädbarn rabarber eftersom deras njurar inte är fullt utvecklade.

Rabarber innehåller även nitrat, vilket i värsta fall kan omvandlas till nitrit i spädbarnets kropp, vilket kan leda till komplikationer. Man bör även undvika att koka rabarber i kastruller, samt använda redskap och behållare som innehåller aluminium, då oxalsyran i rabarberna frigör aluminiumet som då hamnar i maten och sedan i din kropp.

Integritetspolicy