Vindruvor FAKTA – Forskare: “Bra för Blodtrycket och för en Bättre Hjärtfunktion”

Vindruvans unika konsistens och blandning av söt och sur smak har gjort den till en av världens mest uppskattade nyttiga sötsak. Vindruvan är ett bär och tillhör familjen vinväxter. Druvan kommer i tusentals olika varianter med olika storlekar, sötma och färg. I Sverige ser vi ofta gröna, röda och blå-svarta druvor i mataffärerna.

  • Bra för blodtryck och hjärtfunktion
  • Bra för att minska inflammation
  • Kan ge dig en snabb energikick

Vindruvor har odlats i Medelhavet, Indien och Asien under flera tusen år. Idag odlas de på många platser över hela världen både för att säljas färska och för tillverkning av vin.

1. Vindruvor – bra för din hälsa

Vindruvor är mycket nyttiga och det finns många dokumenterade hälsoeffekter av att äta denna populära druva. De är bra för hjärtat och kan sänka blodtrycket, minska inflammation, förebygga diabetes och ge en bättre blodsockerbalans. Vindruvor innehåller ungefär 20 olika antioxiderande ämnen.

Skalet och kärnorna innehåller mest och du kan även avgöra hur mycket en druva innehåller genom att titta på dess färg. Ju starkare färg vindruvan har desto mer antioxidanter innehåller den. Antioxidanter skyddar bland annat kroppen mot skador orsakade av fria radikaler.

2. Vindruvor mot högt blodtryck

Forskning visar att vindruvor kan hjälpa till att sänka högt blodtryck. Forskare menar att bara genom att äta tio stycken vindruvor om dagen kan du sänka blodtrycket och få bättre hjärtfunktion.

Detta resultat menar forskarna stöder deras teori om att det är något i vindruvor som har en direkt inverkan på hjärtat och blodkärlen, utöver den blodtryckssänkande effekt som vi vet att en kost rik på frukt och grönt ger.

Forskarna tror att det beror på att vindruvor innehåller särskilt höga nivåer av antioxidanter. De innehåller bland annat fytokemikalier och då särskilt flavonoider, som även finns i grönt te, kakao och tomater.

En annan frukt som är bra mot högt blodtryck är sharonfrukten.

3. Vindruvor ger en snabb energikick

Vindruvor innehåller förutom antioxidanter även kalium. Ett högt intag av kalium kan även det bidra till att skydda mot högt blodtryck. Druvorna innehåller även en del kostfiber (1,6 g per 100 g), både löslig och olösliga sorter.

Vindruvor innehåller även rikligt med druvsocker och fruktsocker (16 g per 100 g), vilket kan ge dig en snabb energiboost när du behöver det.

Guarana är en annan frukt som ger mycket energi.

4. Söt men nyttig!

Det faktum att vindruvor innehåller mycket socker har gjort att de har fått ett onödigt dåligt ryckte och många undviker idag den söta druvan. Detta är dock helt onödigt. Först och främst så innehåller vindruvor naturligt socker och i normala mängder är socker en viktig energikälla.

Om du dessutom kan stilla ditt sötsug med druvans naturliga socker istället för produkter som innehåller raffinerat socker, så har du gjort två vinster eftersom vindruvor innehåller relativt lite kalorier (75 kcal per 100 g och 0,6 g fett) och eftersom du dessutom får i dig alla de viktiga näringsämnena som finns i druvan. Du kan därför njuta av vindruvor utan dåligt samvete.

En annan nyttig frukt är dadlar, läs mer om dem.

Integritetspolicy