Baobab FAKTA – Savannens Viktiga Vattenkälla “Livets Träd”

Baobab, eller apbrödsträdet, är ett vildväxande träd på den afrikanska savannen och i delar av Asien. Det är ett högt träd som har en unik förmåga att suga upp och lagra enorma mängder vatten i den ihåliga stammen och den klarar på så sätt långa torrperioder.

  • Trädet används som vattenreservoar av både djur och människor
  • Barken och löven används mot feber och tros ha en antiinflammatorisk effekt
  • Kallas ”livets träd” i kulturerna där den växer

Elefanter trycker hål i trädets mjuka bark med hjälp av betarna och kommer på så sätt åt vätskan. Baobabträdet kan bli upp till 20 meter hög och bli lika bred med 18-20 meter långa grenar.

Trädets stora ätliga frukt kallas apbröd och ser ut som ett avlångt päron och har en gul och grönskimrande färg. Även trädets blad och frön kan ätas. Baobab har ätits sedan länge i Afrika, Asien och Australien.

Men det var bara för ett par år sedan som EU godkände användning av Baobab som ingrediens i olika produkter, som juicer och smoothies.

1. Ett träd med flera olika användningsområden

Baobabträdet har sedan länge tillbaka används som vattenreservoar av både djur och av oss människor. Det mjuka lätta träet har används till att tillverka kanoter och trädets stora, rymliga stam holkas ur och används i Afrika som busskurer eller toaletter.

Även blasten från trädet tas till vara på och används till att göra rep och trädets bark och löv används i mediciner och lim. Bladen används i Afrika som sallad, men de torkas även och görs till pulver som sedan kan användas matlagning i t.ex. soppa.

I Australien har bladen länge används inom den traditionella läkekonsten. Barken och löven används mot feber och tros ha en antiinflammatorisk effekt. San-folket i Kalahari använder fröna som motgift mot det gift de använder på sina jaktpilar.

En annan frukt som ofta görs till pulver är camu camu och guarana.

2. En exotisk superfrukt

Baobab har en framträdande plats hos kulturerna där den växer och kallas ”livets träd” i Afrika och har i hundratals år används som medicin. Baobabfruktens är väldigt nyttig och innehåller massor av antioxidanter, faktiskt fem gånger mer än Acai och tio gånger mer än apelsin.

Frukten innehåller också fibrer och mycket vitaminer och mineraler, såsom C-vitamin, magnesium, kalcium, kalium och järn. Frukten kan användas mot feber, diarré och C-vitaminbrist.

Baobabfrukten kan ätas färsk men det är även populärt att lösa upp frukten i mjölk eller vatten, vilket ger en dryck som kan drickas som den är eller användas i sås eller i bakning.  Även fröna kan ätas färska, eller rostas och göras till kaffe. Det går också att göra en vegetabilisk olja av dem.

Avokado är en annan frukt som innehåller mycket olja/fetter.

Integritetspolicy