Yuzu FAKTA – Används särskilt i Matlagning och Skyddar mot Förkylningar

Yuzu är en citrusfrukt som ursprungligen härstammar från Kina, men är nu mest vanligt förekommande i Korea och Japan, där juicen och skalet användas som kryddning, marmelad, vin och såser. Både smak aromen och doften är mycket kraftig och den väldigt äts sällan som en frukt.

  • Stark doft jämfört med andra citrusfrukter
  • Används särskilt i matlagning
  • Sägs skydda mot förkylningar

Så låt oss ta en närmare titt på denna frukt…

1. Dess innehåll

Skalet från yuzu innehåller mer C-vitamin och andra antioxidanter än fruktkött. Skalet av den mogna frukten innehåller mer av både C-vitamin, polyfenoler och övriga antioxidanter än den omogna frukten.

De undersökningar som gjorts på yuzu pekar på att frukten innehåller betydligt mer av både C-vitamin och polyfenoler än vad övriga citrusfrukter gör.

2. Frukten och växten Yuzu

Yuzu växten bildar antingen en upprätt buske eller litet träd, som ofta innehåller många stora taggar. Bladen är speciella för ett stort bladskaft som liknar kaffir lime och ichang papeda och de är kraftigt doftande.

Smaken hos denna frukt liknar smaken av grapefrukt men med inslag av mandarin. Doften är väldigt stark jämfört med andra citrusfrukter och påminner lite om lime. Yuzu frukten blir ca 6 – 8 cm i diameter och fruktköttet har en hel del insprängda kärnor.

Frukten Yuzu tros ha uppkommit i Kina och sägs vara en hybrid mellan pomerans och ichang lemon. Det är en vildväxande frukt, som växer i centrala Kina och Tibet men introduceras för mer än 1000 år sedan i Japan och Korea där den är väldigt vanlig i matlagning.

Några andra exempel på citrusfrukter är apelsin och grapefrukt.

3. Användning av yuzu

Yuzu äts sällan som en frukt, istället så är det skal och juice som används särskilt i matlagning. De aromatiska skalen användas ofta som garnering.

Juicen används vanligtvis som smaksättning utav såser, godis, vinäger och drycker. En speciell kryddstark sås kallad: yuzu kosho, görs i Japan utav gröna eller gula skal från yuzu tillsammans med chilipeppar och salt. Marmelad utav yuzu görs oftast tillsammans med honung.

Ett te vid namn: yuzu cha, tas gärna med 1 matsked marmelad i hett vatten. Yuzu cha drick många gånger vid förkylning eller bara för den goda smaken. I Japan så förekommer det bad med yuzu, då hela frukter flyter i hett vatten, vilket ger en fantastisk doftande arom. Detta sägs skydda mot förkylningar, värma kroppen och slappna av sinnet. Påsar med torkade yuzu skal att ha i bad säljs även i Sverige.

En annan gul citrusfrukt är citron, läs mer om den.

Integritetspolicy