Mango FAKTA – Rik på Antioxidanter & Mot Reumatism i Indien

Mango frukten är rik på flera grupper utav antioxidanter, betakaroten, C-vitamin och kalium. Och speciellt så är mango rikt på karoten som i kroppen omvandlas till A-vitamin.

  • Innehåller kostfibrer vilket kan motverka förstoppning
  • Kan underlätta och stödja matsmältningen
  • Fruktens kärna används mot parasitiska maskar

1. Mangons historia

Namnet mango kommer ifrån portugisiskans manga och mango frukten härstammar ifrån bergsområdena i Himalaya och Burma och odlades i Indien redan för flera 1000 år sedan.

En annan exotisk frukt är graviola.

2. Mangoträdet

Mangoträdet blir ungefär 35-40 m. höga med en radie på 8-12 m. Blommorna på trädet doftar som liljor och efter blomningen så tar det 3-6 mån. innan frukten är mogen. Skalets färger på mango frukten varierar i gult, orange och rött.

Ju mera sol som mango frukten fått desto rödare blir mangon och den sidan som fått mest sol, är den som får den mest röda nyansen och djupare färgen. Mangon fruktkött smakar sött och är väldigt saftigt. I mitten av mango frukten finns ett mycket stor oval och ibland nästan platt kärna.

3. Rik på antioxidanter

Mango frukten är rik på flera grupper utav antioxidanter:

Bl.a. den vattenlösliga antioxidanten C-vitamin, karotener och flera typer av antioxiderande fenolföreningar.

Det skiftande färgerna i gult, rött och orange på skalet beror just på antioxidanterna. Halten utav karotener och fenolföreningar är även de hög i det mogna skalet. Men den omogna frukten har däremot ett grönt skal eftersom det endast hunnit bildats små mängder av antioxidanter.

En annan nyttig frukt är kokosnöten

4. Annat nyttigt innehåll

Mango innehåller ganska så mycket kostfiber, ungefär 2 g/100 g, vilket kan motverka förstoppning, det ger en mättnadskänsla och det förebygger allvarliga sjukdomar.

Flera olika enzymer finns i mangon, vilka kan underlätta och stödja matsmältningen, bl.a. Laktas, Mangiferin, Katekoloxidas (polyfenoloxidas).

Vid en bra matsmältning så är mangons värde för matsmältningen troligen ytterst lågt. Men mangiferin och katekoloxidas verkar dessutom som antioxidanter och dessa är nyttiga även vid frisk matsmältning.

5. Hälsoegenskaper

Torkade mangoblommor har sedan länge tillbaka använts emot diarré. Halten av tanniner är hög vilket kan förklarar en ev. effekt eftersom tanniner i högre koncentration verkar dödande på flera mikroorganismer.

Barken från mango trädet används mot reumatism i Indien och fruktens kärna används mot parasitiska maskar. Bark och delar av frukten används även mot diabetes.

I Västindien så används avkok av bladen mot diarré, feber, diabetes och högt blodtryck. På vissa ställen används juice ifrån frukten och skalet mot olika hudsjukdomar. Troligtvis så är det tanninerna som utövar verkan. Eftersom att dessa har en sammandragande verkan och är antibakteriella.

Mangostan är även det en frukt som är bra mot diarré.

6. Bieffekter

Mango tillhör samma familj som giftgröna och innehåller därför det irriterande ämnet urushiol. Större mängderna av urushiol kan för känsliga personer bli irriterade på huden utav saften och skalet från mangon.

7. Kan man äta skalet?

Skalet från mangofrukten skall normalt inte ätas eller om så med väldig försiktighet.

Skalet är inte nödvändigtvis giftigt och det innehåller för visso en hög koncentration av de nyttiga ämnena i mangon, som antioxidanter, enzymer m.m. Men halten av det irriterande ämnet urushiol är hög just i skalet.

Integritetspolicy