Mangostan FAKTA mot Feber och Diarré & Urinvägsinfektioner

Mangostan är ett träd som odlas i tropiska Asien, det kan blir upp till 25 m. högt och bär ätbara frukter (även dessa kallad mangostan). Dess ursprung är osäkert men vildväxande mangostan finns idag på Malackahalvön.

  • Skalet används mot urinvägsinfektioner
  • Ämnen i skalet verkar antiseptiskt
  • Bladen och barken används mot feber och diarré

Mangostan frukten och har använts i traditionell medicin, bl.a. mot dysenteri eksem feber diarré sedan länge tillbaka. Det hårda skalet på frukten innehåller flera typer utav antioxidanter, medans fruktköttet har en låg näringsdensitet.

Mangostan säljs ibland som färsk, men ofta i olika typer av drycker som är gjorda på extrakt från mangostan och ofta tillsammans med andra frukter och bär.

1. Mangostan – en söt frukt

Mangostan frukten är ungefär samma storlek som en tomat. Skalet är rött, lila eller rödbrunt och ca. 1/2 cm tjockt, hårt och läderartat. De frukter som finns i handeln är mörkbruna till svarta.

I stjälkänden sitter 4 tjocka foderblad. Inne i frukten ligger 4-7 frön omgivna av vitt eller rosafärgat fruktkött. Varje del ser ut som en vitlöksklyfta och påminner om en sådan i storlek. Delarna motsvarar citrusfrukternas klyftor. Fruktköttet har en söt smak med en viss syrlighet med kryddig nyans.

Sötman tillsammans med syrligheten ger en frisk mycket tilltalande smak. Färska mangostan är inte lätt att hitta i svenska butiker, men säljs ibland. Lättast är de att hitta i asiatiska livsmedelsbutiker.

En annan söt frukt är melon, läs mer om dem.

2. Hälsoeffekter

Mangostan har sedan länge använts mot en hel del sjukdomar och ofta är det då skalet som används. Skalet används bl.a. mot dysenteri, det yttre skalet torkas då och pulveriseras innan man använder det.

Skalet används även mot urinvägsinfektioner, olika hudsjukdomar t.ex. eksem, utslag m.m. och i Filipinerna så används bladen och barken mot feber och diarré.

Studier som gjorts på mangostan har visat att ämnen i skalet verkar antiseptiskt, antiinflammatoriskt och motverkar svampangrepp.

3. Att äta en mangostan

När man skurit upp skalet på en mangostan kan klyftor med fruktkött petas ut med en sked. Ibland kan den även innehålla frön och antalet frön varierar från 1-7 stycken. Klyftorna utan frön kan man äta direkt.

Men de som innehåller frön ska man gärna peta bort, eftersom att  fröna är bittra. Och något som kan vara bra att veta är att om fröna är vita så är det ett tecken på att frukten fortfarande är färsk.

Trots det hårda skalet så kan en mogen mangostan öppnas med bara händerna, genom att man trycker på frukten där den är bredast. Man ska kunna trycka en liten grop i skalet, är det hårdare så är det risk för att frukten är övermogen och dålig.

4. En populär frukt

Mangostan har blivit förvånansvärt populär frukt jämfört med annan nyttig kost. Tranbär, hallon, jordgubbar, grönt te och rött te är ett litet urval av många livsmedel som är rika på ämnen som troligen förebygger sjukdomar. Dessa hör alla hemma i en nyttig kost.

Bakom populariteten av denna frukt, står förmodligen företaget XanGo som tillverkar en mangostan juice med samma namn (XanGo). Ett omfattande försäljningsnätverk i många länder med nätverksförsäljningen gjorde att man klarade att nå många konsumenter.

Ett potentiellt värde av mangostan juice som företeelse är att det generellt väcker folks intresse för att äta mer frukt, bär och grönsaker.

5. Bieffekter av mangostan

Många livsmedel som innehåller denna grupp av antioxidanter som mangostan innehåller är kända för att motverka blodets förmåga att koagulera.

Så har man en sjukdom där blodet redan har svårt att koagulera, så kan det vara klokt att vara försiktig.

Äter man ett blodförtunnande läkemedel, ska man heller inte äta eller dricka mangostan utan att noggrant diskuterat riskerna tillsammans med en läkare.

6. Användning

Man kan t.ex. låta det vita fruktköttet ligga kvar i ena skalhalvan och servera den till ost, tillsammans med andra frukter eller bara som den är. Fruktköttet är lätt att peta ut ur skalet med en sked eller med bara fingrarna.

Integritetspolicy