Passionsfrukt FAKTA – God och Positiv Verkan på Hälsan

Passionsfrukt, som egentligen är ett bär men kallas frukt i tagligtal, växer på en flerårig klätterväxt som kan bli upp till 15 meter hög. Den får stora vita blommor med en svag lila färg i mitten, som doftar väldigt gott och därför används som prydnadsblommor.

  • Positiv verkan på vår hälsa
  • Sägs vara lindrande mot astma
  • Passar utmärkt i sallader och desserter

Växten har sitt ursprung i Sydamerika och Västindien och växer i de subtropiska och höglänta tropiska områdena. Idag odlas passionsfrukt i stora delar av världen med liknade klimat.

Det finns två sorters passionsfrukt, lila (eller violett) passionsfrukt och gul passionsfrukt. Deras namn speglar helt enkelt färgen på skalet. Precis som hos andra bär är detta skal mycket rikt på antioxidanter. Och fruktköttet innehåller rikligt med betakaroten, kalium och kostfiber.

Passionsfrukt innehåller även C-vitamin. I Sverige ser vi framförallt den lila passionsfrukten i matvarubutikerna. Det är den som är godast att äta färsk och dess fruktkött har en gulgrön färg. Den gula passionsfrukten är större än den lila och används framförallt i tillverkning av juice.

1. Bra för din hälsa

Antioxidanterna ger passionsfrukten dess lila färg och har i studier visat sig kunna lindra inflammatoriska sjukdomar. Och kaliumet i frukten verkar blodtryckssänkande och kostfiber ger en längre mättnadskänsla och är viktig för att tarmarna ska fungera bra. Passionsfrukt är faktiskt en av de mest fiberrika frukter som finns.

Denna exotiska frukt har allstå en mycket positiv verkan på vår hälsa, men tänk på att, precis som andra exotiska frukter, så fraktas den en lång väg för att nå oss och miljöpåverkan blir på så sätt stor.

Och viktigt att vara medveten om att du måste äta ganska många passionsfrukter för att få de positiva resultat som passionsfruktextrakt i har gett i studier. Dock är det aldrig fel att äta rikligt med frukt och bär!

En annan exotisk frukt är ananas, melon och papaya.

2. Så äter du passionsfrukt

Passionsfruktens innanmäte består av en mängd små kärnor som var och en är omgiven av ett saftigt fruktkött. Det är detta vi äter. Den lila passionsfrukten har ett mörkt skrynkligt skal och en frisk och fyllig smak som påminner om hallon och apelsin. Passionsfrukt passar utmärkt i sallader, desserter, till ost, griskött eller fågelkött.

Men frukten är naturligtvis även god att äta färsk. Dela då frukten med en kniv och antingen skrapa ur fruktköttet eller ät direkt med sked ur skalet. Vill man undvika kärnorna kan man sila fruktköttet. Du kan även mixa passionsfrukten tillsammans med andra exotiska frukter och få en tropisk smoothie.

När du ska köpa din passionsfrukt är det är viktigt att du undersöker den så att du inte får en frukt med torkat fruktkött. Ju äldre frukten är desto buckligare skal får den, detta betyder att frukten har börjat torka ur. Och känns frukten dessutom onormalt lätt så har den torkat för mycket.

En annan utsökt frukt är lulo, läs mer om lulon.

3. Passionsfrukt lindrar astma

En studie har visat att passionsfrukt kan lindra ihållande astma. 40 stycken astmatiker fick extrakt av lila passionsfrukt (150 mg/ dag) eller placebo. Efter fyra veckor visade det att de flesta symtomen på astma hade minskat hos gruppen som fick extraktet.

Problem med pipande och väsande andning, hosta och svårighet att andas förbättrades väsentligt. Forskarna tror att passionsfruktsextraktet kan ha ett värde för de personer som inte kan tål läkemedel mot astma.

En annan nyttig frukt är kokosnöten

Integritetspolicy