Litchi FAKTA – Symbol för Romantik och Familjelycka & Hosta

Litchi frukten har sedan länge odlats i Kina och under en lång tid så var den förbjuden för vanligt folk och det var endast de kejserliga som fick äta den. Inom läkekonsten i Kina fanns även många recept som innehöll litchi. Det sades bl.a. att litchi fruktköttet var bra mot tandvärk och att skalet kunde få bölder att läka.

  • Symbol för romantik och familjelycka
  • Fruktköttet anses motverka hosta
  • Används som desserter på kinarestauranger

Litchi växten växer som en buske och är ständigt grön. På höjden blir den upp till 10 m. även om det är sällsynt.

1. Litchi frukten

Litchi frukten har en storlek som en valnöt, med ett tunt och sprött skal, fruktköttet är genomskinligt och har en frisk och syrlig smak, påminner lite om druvor. I mitten utav frukten finns en hård kärna som inte äts.

Man skalar frukten genom att göra ett hål på skalet med ex. nageln eller en kniv och dra sedan av skalet. Litchinär godast att äta helt naturell, men i Sverige förekommer den oftast som konserverad i socker och i desserter på kinarestauranger.

En annan annorlunda fukt är jujuba.

2. Litchins ursprung

En utav de kinesiska kejsarnas konkubin krävde att ett hästspann skulle frakta litchi 100-tals mil tvärs över landet, endast för hennes nöjes skull. Efter detta så anses frukten vara en symbol för romantik och familjelycka. En gammal sed i Kina är att nygifta la torkade litchifrukter under sängen, detta skulle skänka söner till familjen.

Litchi odlades redan för 2000 år sedan i södra delarna av Kina längsmed floder nära kusten. En av de första referenserna till litchi är ifrån Tang dynastin (år 618 – 907). Kejsare Li Longji konkubin och Yang Yuhuan ska ha föredragit Litchi framför all annan frukt. Kurirer tog därför dagligen färsk frukt till hovet.

Från Kina har den sedan spridit sig till många andra länder, där den odlas kommersiellt. Idag odlas de bl.a. i stora delar av Asien och då speciellt i Kina, Thailand, Vietnam, Pakistan, Indien och Japan. Men det finns även mindre odlingar i Madagaskar, Västindien, Centralamerika, Australien, Mexiko och Sydafrika.

Litchi hör till familjen kinesträdsväxter som består av ca. 2 000 arter av träd och buskar. Litchi är ett träd och själva frukten är valnötsstor och har ett tunt, sprött men hårt skal. Till färgen så är litchin först ljusbrun och blir sedan rödbrun då den mognar.

En frukt som däremot är gul rätt igenom är kumquat, läs mer om den.

3. Hälsoeffekter

Liksom många andra frukter så används litchi inom den traditionella kinesiska medicinen. Speciellt så används kärnorna som ett smärtstillande medel. Men det kan vara bra att veta att kärnorna är svagt giftiga.

I Indien så används kärnorna, men då mot neurologisk smärta och fruktköttet anses motverka hosta.

En annan frukt som är vanligt förekommande i Indien är Tamarind.

Integritetspolicy