Aptitdämpare: Mat, Tips, Piller & Tabletter – Hur det fungerar

Tycker du det är svårt att minska mängden mat du äter för att gå ner i vikt? Förhindrar din stora aptit dig att ha en smal figur?

Visste du att en kvalitativ aptithämmare kan hjälpa dig nå dina mål gällande din viktnedgång snabbare och enklare?

För många personer är den mest utmanande aspekten med viktnedgång och minskning av fett att hämma aptiten. Men din smala figur behöver inte skjutas upp när du har de rätta verktygen till hands!

Tack vare vår detaljerade recension, kommer du lära dig denna nödvändiga information:

 • Hur du dämpar aptiten på ett naturligt sätt
 • Hur du använder dig av aptitdämpande för att minska din aptit
 • Viktiga tips för att dämpa aptiten

Tyvärr kan många människor inte dämpa sin aptit, trots att de vet om att en minskning av kalorier är nödvändigt för att gå ner i vikt. Faktum är att många har problem med överdriven hunger.

Det resulterar i att vikten inte kan försvinna ordentligt och fastnar. När det händer börjar många använda sig av aptitdämpande.

Det innebär inte bara kosttillskott du kan använda dig av för att göra dig av med stor hunger, utan vissa typer av mat och andra metoder kan hjälpa dig hantera din aptit.

När du har en detaljerad plan för att gå ner i vikt, kommer dina chanser för att gå ner i vikt öka enormt.

Aptitdämpande: Mat, tips, piller och tabletter

Vad är en aptitdämpande?

En aptitdämpande är ett kosttillskott, en typ av mat eller någon annan metod som minskar din hunger. Vissa metoder är mer hjälpsamma med att minska aptiten än andra.

Som tur är för de som går på diet, så finns det många naturliga alternativ för att minska din aptit på ett hälsosamt och riskfritt sätt.

Allt från protein, nyttiga fetter och vatten till träning innan måltider och stresshantering, så finns det många naturliga metoder att dämpa din aptit på.

 • Aptitdämpande kan vara naturliga eller i form av kosttillskott
 • Vissa aptitdämpande är mindre effektiva än andra
 • Det finns många naturliga sätt att minska aptiten på

Att använda sig av kosttillskott för att minska hungern innebär en viktnedgång som inte är vanlig idag. Aptitdämpande kan hittas i form av piller, och de fungerar främst genom att göra så våra hjärnor “tror” att de inte är hungriga.

Dessa tillskott påverkar de neurokemiska sändare som finns i det centrala nervsystemet för att minimera maten vi äter, vilket resulterar i ett lägre intag av kalorier. [1]

När de används tillsammans med en hälsosam och näringsrik diet som innehåller nyttig mat och regelbunden träning, kan de vara hjälpsamma verktyg för att gå ner i vikt och minska sin mängd fett.

 • Aptitdämpande kan finnas i form av piller
 • De “lurar” din hjärna till att tro den inte är hungrig
 • I kombination med en hälsosam diet och träning kan de vara väldigt effektiva

Det är viktigt att inse att aptitdämpande kosttillskott kanske inte fungerar för alla. Hunger är bara en av anledningarna till varför vi äter för mycket.

Kom ihåg, dessa metoder kommer inte hjälpa dig att ta itu med att äta utan att tänka, emotionellt ätande och en stillasittande livsstil, alla som är nära besläktade med att vara överviktig och lida av fetma.

Utöver kosttillskott finns det några FDA-godkända mediciner du kan använda dig av för att minska din aptit och främja att gå ner i vikt genom att dämpa hungern. Dessa kan endast skrivas ut av din läkare.

 • Vissa aptitdämpande kosttillskott är FDA-godkända
 • Du behöver ett recept på medicinska aptitdämpande kosttillskott
 • De kanske inte fungerar för alla

Hur fungerar aptitdämpande kosttillskott?

Ett aptitdämpande kosttillskott är gjort på ett sätt som lurar våra hjärnor till att tro att vi inte är hungriga och att våra magar är fulla.

Ett sätt detta uppnås på är genom dessa piller som kan höja nivåerna av må-bra-hormonet serotonin, vilket är delaktigt i att reglera humöret, hantera våra sömnmönster och aptiten, men även mycket mer. [2]

 • Aptitdämpande kosttillskott lurar våra hjärnor till att tro att de inte är hungriga
 • De höjer nivåerna av serotonin

När vår hjärna tror att den är full känner vi inte hunger lika ofta, och våra chanser till att äta mer mat minskar.

Däremot verkar detta perfekt i teorin – i praktiken är saker och ting lite annorlunda.

Många av dessa kosttillskott, de flesta som inte ens är FDA-godkända, har biverkningar, både okända och kända. Dessutom har många kosttillskott av denna typ bannats i USA och Storbritannien, men även på andra ställen.

Utöver det finns det skräckinjagande bevis på de exakta biverkningarna som dessa produkter har på människokroppen, så många personer som går på diet föredrar att använda sig av mer naturliga sätt för att dämpa hungern och förbättra sina resultat av sin diet.

För att lära oss mer om hur dessa kosttillskott påverkar våra hjärnor och kroppar, behöver fler självständiga studier göras.

 • Det har inte gjorts tillräckligt mycket forskning på dessa aptitdämpande kosttillskott
 • Vissa kosttillskott har bannats
 • Fler självständiga studier behövs för att ta reda på de exakta biverkningarna

Hur som helst så finns det fortfarande pålitliga märken och produkter som regelbundet används av personer som går på diet, vilket säga dämpa aptiten.

Kan du ta del av fördelar med aptitdämpande?

När det kommer till kvalitativa aptitdämpande, inklusive naturliga och sådana i form av kosttillskott, så finns det personer som tycker de är med till nytta än vad andra gör.

Nedan kan du se om du hör till en grupp som kanske kan ta del av fördelarna av dessa verktyg, som i sin tur hjälper till att minska hunger och minimera de kalorier du äter på ett hälsosamt sätt.

Personer som har svårt med att gå ner i vikt

För många personer som går på diet som inte är nöjda med sina nuvarande resultat från viktnedgång genom diet och träning, så kan det vara till fördel att börja ta aptitdämpande.

Eftersom dess mål är att minska din aptit och hjälpa dig slåss mot hunger, kan det hjälpa dig att uppnå positiva resultat i din resa till att gå ner i vikt.

 • Att minska på mängden kalorier är utmanande
 • Aptitdämpande kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Många personer som går på diet klagar ofta på att det är för utmanande att hålla sig till en diet, så många av dem kommer till slut att ge upp. De kommer att återgå till att äta mat de bör undvika på grund av den ökade hungern.

Det är här ett verktyg som hjälper till att dämpa aptiten kan vara till hjälp.

Det tar bort hunger från bilden och ger dig chansen att gå ner extra kilon, minska ditt midjemått, men också hålla vikten borta på lång sikt utan att vara rädd för att den ska komma tillbaka.

Personer som behöver förbättra sitt humör

För många personer som går på diet, på grund av ökningen av hungern, så är det inte ovanligt att de känner sig irriterade, nervösa och griniga när de börjar minska på sina kalorier. [3] Och tyvärr är det ett stort hinder för många personer som försöker gå ner i vikt, då de är deprimerade.

Det kan, utan tvekan, bli ganska utmanande att hålla ett positivt sinne om du konstant känner dig hungrig.

 • Humörsvängningar är ett vanligt problem bland personer som går på diet
 • Svår hunger kan orsaka grinighet och nervositet
 • Aptitdämpande kan hjälpa dig förbättra ditt humör

Detta händer oftast när personer endast förlitar sig på dieter som är restriktiva för att gå ner i vikt när de inte tränar regelbundet.

Om du å andra sidan är fokuserad på att äta nyttigare och mindre mängder, istället för att begränsa måltider, och när du väljer att göra den rätta träningen tillsammans med effektiva aptitdämpande medel, så kan saker och ting verkligen förbättras.

Du kommer att känna dig mindre hungrig, ditt humör kommer inte att lida på grund av hunger, och ditt emotionella välmående kommer att hjälpa dig hålla dig fokuserad, vilket spelar en viktig roll för att lyckas gå ner i vikt.

Personer som behöver skapa mer hälsosamma vanor

Om ditt mål är att permanent gå ner i vikt och förhindra en jojo-effekt, så är det ett måste att skapa en ny och mer hälsosam livsstil.

Men för många personer som är feta eller överviktiga så är problemet med en ökad hunger att det förhindrar dem från att gå ner i vikt, vilket kan orsaka att vikten de tidigare gått ner kommer tillbaka.

 • Att skapa mer hälsosamma vanor är ett måste för att kunna gå ner i vikt på lång sikt
 • En stor aptit kan undvika viktnedgång

På grund av en dålig plan för att gå ner i vikt eller att man hanterar den på ett dåligt sätt, slutar det med att de återgår till de gamla och ohälsosamma matvanorna och går upp i vikt igen.

När hungern konstant attackerar dig kan det vara riktigt svårt att minska mängden kalorier och mat du äter under dagen för att forma nya och mer hälsosamma vanor, som både är relaterade till din diet och din träning.

Med detta i åtanke, tänk på att välja kvalitativa aptitdämpande eftersom det kan vara viktigt för att hjälpa dig dämpa din aptit och bli av med ohälsosamma vanor som saboterar din resa till en smalare figur.

Vad bör du veta om världen av kosttillskott?

Trots de potentiella fördelarna för din hälsa, så kan kosttillskott kopplas ihop med några hälsorisker.

Eftersom de inte är kontrollerade av FDA, så tittas de inte heller på gällande dess effektivitet och säkerhet innan de läggs ut på marknaden.

Med det sagt behöver du tänka på att även om vissa kosttillskott är varumärkta och undersökta, så behöver andra kosttillskott fortsättningsvis undersökas.

Eftersom många kosttillskott kan innehålla ingredienser som har en potentiell biologisk påverkan på din kropp, så kan de vara osäkra i vissa fall, och till och med orsaka hälsoproblem. [4]

Så om du bestämmer dig för att ta ett kosttillskott för att dämpa din aptit, äta mindre mat och förbättra dina resultat från din diet, gör aldrig följande saker:

 • Byt ut dem mot receptbelagda mediciner
 • Kombinera flera olika kosttillskott
 • Använda dem tillsammans med mediciner
 • Äta dem i enorma mängder eller inte följa tillverkarens rekommendationer

Vad säger forskningen om kosttillskott?

Det som är svårt med kosttillskott är att det som står på etiketten inte nödvändigtvis är det som finns i produkten.

Faktum är att FDA har hittat receptbelagda mediciner i produkter som säljs som kosttillskott. Du kan läsa mer om det på FDAs Tainted Supplements webbplats för att lära dig mer.

Om en person dessutom har medicinska problem eller en annan riskfaktor, kan det orsaka komplikationer om man tar vissa kosttillskott för att förbättra sina resultat av sin diet. Till exempel kan det minska effekten av vissa mediciner du tar. [5]

Även om många aptitdämpande kommer från naturliga källor, så innebär det inte att kosttillskottet är säkert för dig bara för att ordet ‘naturligt’ finns på etiketten. Orden orden ‘certifierad’ eller ‘verifierad’ behöver inte heller försäkra produktens kvalitet eller pålitlighet.

Undvik de produkter med etiketter där det står att produkten kan diagnostisera, behandla, lindra eller förhindra sjukdomar – dessa typer av påståenden får endast användas på mediciner.

Ett hälsopåstående som visar en koppling mellan ett specifikt ämne och en minskad risk för en sjukdom måste basera sig på framforskad data.

Vad anses vara olagligt i kosttillskott?

En produkt som säljs som kosttillskott, men marknadsförs som ett botemedel, förhindrande eller terapi för någon sjukdom anses vara olagligt. [6]

För att behålla statusen som ett kosttillskott vid diet, måste etiketten och marknadsföringen av den specifika produkten följa de regler som gjorts av DSHEA från 1994.

Eftersom kosttillskott anses höra till hela paraplyet av mat, är CFSAN i FDA de som bestämmer när det gäller att se över dessa produkter.

FDA kontrollerar också marknaden av kosttillskott för möjligt olagliga produkter som har missvisande och falska påståenden.

Till en viss mån samlar agenturen in information från inspektioner från tillverkare och försäljare av kosttillskott, sådan information som inte är bra rapporteras till agenturen, konsumentverket, internet, etc.

För att försäkra dig om att du håller dig borta från olagligt innehåll i kosttillskotten, var väl informerad om produkten innan du köper den. Du kan också hitta webbplatser som är rekommenderade av FDA för att lära dig mer om kosttillskott, hur du köper dem och hur du använder dem på ett säkert sätt för att gå ner i vikt.

Vad bör ett bra aptitdämpande kosttillskott innehålla?

När vi pratar om aptitdämpande i form av piller, vare sig det är ett receptbelagt eller receptfritt kosttillskott, så är det viktigt att dess innehåll är starkt nog för att dämpa hungern.

Kvaliteten på ingredienserna är det som hjälper oss att se skillnad på de bra och dåliga aptitdämpande alternativen. För att kunna se om ett potentiellt aptitdämpande kan hjälpa dig eller inte, se till att det innehåller några av de ingredienser vi nämner nedan.

Yerba mate

Denna traditionella sydamerikanska dryck anses ha samma styrka som kaffe, samma hälsofördelar som te och samma lycka som choklad ger. Det är ett örtte som görs på pinnar och löv från en växt som kallas llex paraguariensis.

Löven torkas oftast över en eld och blandas sedan med hett vatten för att tillaga teet. Traditionellt dricks det från en behållare som kallas kalebass, med hjälp av ett metallsugrör som har ett filter på botten som separerar vätskan och resterna från löven.

Teet är fyllt med flera näringsämnen och antioxidanter och innehåller 7 av 9 aminosyror, vilket gör att det ofta inkluderas i en hälsosam diet. Utöver de andra påstådda hälsofördelarna, anses det också vara hjälpsamt vid viktnedgång och gör att minska bukfettet.

 • Rik på antioxidanter och näringsämnen
 • Kan hjälpa till att dämpa aptiten
 • Det kan hjälpa till att bränna mer fett

Enligt studier som gjorts på testdjur kan det hjälpa till med att dämpa aptiten och snabba upp metabolismen. [7] Det verkar minska antalet fettceller och mängden fett de innehåller. Det kan också vara bra för att öka mängden lagrat fett som bränns till energi.

Det kan vara till hjälp för flera personer som har problem med högt blodsocker, vilket också leder till extra kilon. I en studie med djur upptäckte man att det förbättrade signalerna från insulinet och hanteringen av blodsocker.

Men för att kunna med säkerhet säga att det i detta fall är hjälpsamt, så behöver man studera människor.

För att göra denna typ av te fyller du kalebassen med ⅓ torkade löv innan du lägger till kokande vatten. Du kan göra det i en franskpress om du inte har en kalebass. Du kan smaksätta det med lite mjölk, citronsaft eller bränt socker.

Det som är bra med detta te är att du kan hälla hett vatten några gånger innan du gör dig av med de gamla löven och sätta dit nya. Yerba mate kan också drickas kallt.

Koffein

Många personer dricker regelbundet kaffe på morgonen för en boost koffein och för att orka igenom dagen lättare. Men koffein kan göra så mycket mer för oss än att bara hålla oss alerta och vakna. Det stimulerar vårt centrala nervsystem och påverkar vår kropp på flera olika sätt.

Genom stimulationen av nervsystemet ger koffeinet signaler till fettcellerna att lösa upp fett genom att höja blodets nivåer av adrenalin, ett hormon. Många personer konsumerar koffein, inte bara för att öka sina energinivåer, utan också för att ta del av dess potentiella aptitdämpande egenskaper. [8]

Koffein finns inte bara i kaffe, utan det kan också finnas i form av kosttillskott. Idag är de ganska billiga och kan enkelt läggas till i en hälsosam plan för din diet. Koffein, likt de flesta stimulanter, är ett anorektikum, dvs. en farmakologisk agent som kan minska din aptit.

 • Koffein är en stimulant som höjer vår energi
 • Koffein kan hjälpa oss snabba upp vår metabolism
 • Koffein kan fördröja vår hunger

När du får i dig koffein minskar din hunger, speciellt om du får det i dig innan måltider. Välj en effektiv dosering av det, ungefär 15 minuter eller så innan en måltid, för att förhindra att du äter för mycket och för att fördröja hungern.

När det används i lagom mängd är koffein ett effektivt verktyg att använda för att gå ner i vikt. Det får oss att känna oss mindre hungriga genom att öka din mättnad. Men vi kan inte känna till den exakta mängden koffein som kommer hjälpa oss dämpa vår aptit tillräckligt mycket för att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.

Att hitta rätt mängd kan kräva lite försök, och även misslyckanden. Se till att du inte får i dig för mycket koffein. Detta på grund av att din kropp kan skapa ett motstånd mot det, vilket i sin tur gör att vi konstant behöver öka doseringen för att uppnå märkbara resultat.

Och även om koffein kan vara till hjälp vid viktnedgång skulle dess positiva påverkan inte kunna slås av de ytterligare kalorierna som vi tenderar att äta tillsammans med det, inklusive socker och grädde.

Välj därför kaffe utan socker och mjölk, speciellt när du vill att det ska hjälpa dig att gå ner i vikt.

Eller välj istället kvalitativa kosttillskott med koffein om du vill dämpa din aptit. Håll dig borta från köpt och färdigt kaffe, eftersom de ofta är fyllda med stora mängder kalorier.

Krompikolinat

Krompikolinat är en form av mineralen krom, och det är en populär ingrediens i kosttillskott vid viktnedgång.

Några av de påstådda fördelarna är dess förmåga att förbättra metabolismen av näringsämnen och att främja viktnedgång genom att dämpa hungern och mängden mat vi äter.

Krom är ett viktigt näringsämne som också kommer från olika typer av mat. Det är en del av flera viktiga kroppsprocesser. Krompikolinat är en alternativ form av det och anses absorberas bättre i vår kropp.

Trots att krom finns i vissa typer av mat, så är det inte tillräckligt för att göra en synlig skillnad, och därför väljer många personer ett kosttillskott istället. Vissa personer använder också detta kosttillskott för att bygga muskler med låg fetthalt, inte bara för att bli smalare.

 • Krompikolinat är en form av krom
 • Krom är en mineral som finns i vissa typer av mat
 • Det kan vara ett hjälpsamt kosttillskott för aptiten

Däremot är resultaten från effekterna av viktnedgång blandade – vissa tycker att dessa kosttillskott är nödvändiga och andra inte.

Flera studier har testat potentialen av krompikolinat för att dämpa aptiten. [9] En studie upptäckte att 1000 mg av krompikolinat varje dag minskade hungern och konsumtionen av mat hos överviktiga kvinnor som annars var friska.

En annan mindre studie fokuserar på fördelarna med detta kosttillskott hos personer som lider av hetsätande. Doseringar på 600 till 1000 mg per dag minskade deras hetsätande perioder och tecken på depression.

Däremot finns det en brist på rekommenderade och säkra doseringar av krompikolinat på grund av att det inte finns tillräckligt med data från forskning. Plus att det kan påverka vissa mediciner som NSAIDS och betablockerare.

Prata därför först med din läkare eller certifierade dietist för att ta reda på om detta är rätt kosttillskott för din diet och plan eller inte.

Flugtallrik

Flugtallrik, också känd som sitt vetenskapliga namn Hoodia Gordonii, är en suckulent som är inhemsk i Afrika.

Dess användning i kosttillskott vid viktnedgång och aptitdämpande blev vanligt efter rapporter att inhemska afrikaner använder det för att dämpa hungern under långa jaktresor.

Även om forskningen på dess effekter är få, så menar den data som finns att det kan hjälpa till att dämpa aptiten på grund av en samling som kallas glykosid kan påverka vårt centrala nervsystem och göra oss mindre hungriga, vilket gör att vi äter mindre ohälsosam mat. [10]

 • Flugtallrik är en suckulent
 • Dess aktiva ingrediens, känt som glykosid, kan vara hjälpsamt vid viktnedgång
 • Studier på effekter hos människor är få

Men trots dess påstådda fördelar, visade en studie som gjorts på 49 överviktiga kvinnor att 2,2 gram av deras kosttillskott varje dag innan en måltid inte hade någon påverkan på kroppens vikt eller intaget av kalorier jämfört med resten av gruppen.

Så det kanske inte är ett effektivt aptitdämpande för vissa.

Å andra sidan gav injektioner av glykosid i djurs hjärnor ökade ATP-nivåer, enligt en studie som gjordes på djur år 2004, vilket är en energimolekyl som kan påverka hunger.

Dock är detta en studie på djur och injektioner i hjärnan är annorlunda jämfört med oral konsumtion, vilket inte kan visa om ett oralt intag av flugtallrik kan hjälpa att dämpa aptiten hos människor.

Om du fortfarande bestämmer dig för att välja detta kosttillskott, var försiktig. Välj endast aptitdämpande kosttillskott som innehåller flugtallrik från försäljare som är pålitliga och har ett rent innehåll.

Kan träning hjälpa med aptitdämpande?

Trots vad du kanske tror, så kan intensiv träning faktiskt få dig att vilja äta mindre mat (inte mer!) senare under dagen. När vi tränar ökar vår kroppstemperatur och vi börjar känna oss varma. Men någonting annat händer också – vår aptit minskar.

Enligt forskning kan aerobisk träning som simning, cykling och löpning göra oss mindre hungriga genom att förändra hormonnivåerna som deltar i regleringen av aptiten. [11]

Hur hjälper träning dig att dämpa aptiten och främja bättre resultat av din diet? Experter säger att det finns många bidragande faktorer, som nivå av fitness, kroppens fettprocent och kapacitet att känna igen tecken på hunger.

Enligt de flesta undersökningar minskar träning nivåerna av ghrelin och boostar nivåerna av leptin. Däremot visar annan forskning att den hungerdämpande påverkan inte verkar hjälpa när det gäller kvinnor med fetma, medan det istället gör det hos smalare kvinnor.

Andra bidragande faktorer i denna studie var temperaturen i och utanför studion, stadens höjd över havet och vare sig kvinnorna hade mens eller inte.

Om ditt mål är att minska okontrollerbar hunger genom träning, välj hellre hårdare träning istället för en mer lugn eller måttlig intensitet som får dig att bli hungrig snabbare. [12]

 • Träning kan påverka hormonerna som reglerar aptiten
 • Ju längre vi tränar, desto längre tid kommer vi inte vara hungriga på
 • Ju hårdare vi tränar, desto mindre hunger kommer du att känna

Ju hårdare du tränar, desto mer blod åker bort från din mage, vilket gör att du antagligen inte känner ett lika stort behov av mat.

Men när återhämtningen av träningen är klar, kommer du att börja känna dig hungrig.

Därför behöver du ta ett litet mellanmål innan din träning som du planerat i förväg. Det bör vara mat som är rik på näringsämnen och fibrer, istället för att de är fyllda med tomma kalorier.

Längden av din träning spelar också roll – ju längre du tränar, desto längre kommer din kropp att behöva komma tillbaka och signalera din aptit. Därför kanske du känner dig hungrig efter en 20 minuter lång intensiv träning på gymmet istället efter en en och en halvtimmes lång joggingrunda i parken.

Om du vill att träning är en ska bli en genomförbar aptitdämpande i din viktnedgång, så se till att du pratar med ett proffs för att diskutera de mest passande övningarna för att uppnå detta.

De bästa typen av mat för att dämpa aptiten

Oberoende om ditt mål är att dämpa din aptit för att gå ner i vikt eller bara för att kunna äta mer hälsosamt, så spelar den typ av mat du äter en stor roll. Att hålla din mage full under dagen kommer också hjälpa dig att hålla dig fokuserad på arbete och prestera bättre när du tränar.

För att se till att du håller dig mätt, anses tre näringsämnen vara grunden, vilket är protein, fett och fiber. Detta beror på att de kräver mer tid för att gå igenom ditt matsmältningssystem, vilket håller dig mätt längre.

Om du vill stoppa upp din hunger för att äta och leva mer hälsosamt, se till att du har följande typer av mat och drycker i ditt skafferi!

Baljväxter

Baljväxter som linser, ärtor och bönor är en bra växtbaserad proteinkälla som kan ätas i flera olika former, som sallader, grytor, soppor, etc.

Baljväxter är rika på lösligt fiber och komplexa kolhydrater, vilket gör det till en bra aptitdämpande. Det samma gäller fiber, dessa kolhydrater hjälper till att sakta ner matsmältningsprocessen och minska på hungern.

Enligt forskning kan baljväxter också hjälpa till att dämpa aptiten på en kemisk nivå – vissa samlingar främjar utsöndringen av hormonet CCK som saktar ner tömningen av magen, vilket i sin tur behåller mättnadskänslan. [13]

Gröt

Gröt är verkligen mästaren av frukost – den är rik på lösligt fiber, som också är känt som betaglukan, den rör sig väldigt långsamt genom vår matsmältningskanal och behåller vår mättnadskänsla tills nästa måltid.

Gröt kan också vara en effektiv maträtt som minskar kolesterolet genom att ta överskottet av galla och föra bort den från kroppen. Genom att göra detta är det ett sätt att ‘tvinga’ din kropp att använda blodets kolesterol för produktion av galla.

Gör din gröt ännu mer näringsrik och mättande genom att boosta den med mer protein som yoghurt, mjölk, frön eller nötter.

Kött

Proteinet och fettet i kött innebär att det tar längre tid att smältas än andra typer av mat. Dessutom kräver det längre perioder av tuggande som också är en del i att förlänga mättnadskänslan.

Dessutom kan dess aptitdämpande egenskaper vara en inlärd attityd – för många personer är inte en måltid ‘komplett’ utan kött, så det hjälper dig också att hålla dig mätt längre i din det på en psykologisk nivå.

För bättre hälsa och fler fördelar när det gäller aptitdämpande, välj mer fisk och magert kött, som fågel, än andra typer av kött.

Keso

Denna typ av ostlagrignar är ett utmärkt tillägg till vilken typ av diet som helst när man vill gå ner i vikt. Detta beror på att det är få kalorier och rik på protein och kalcium.

När du lägger till denna typ av mat till en kalorireducerad diet, kan det hjälpa dig att nå dina mål med din viktnedgång snabbare eftersom det dämpar din aptit.

På ett visst sätt kan det fungera lika bra som ägg gör när de äts till frukost genom att hålla dig mätt och förhindra att du äter för mycket. Vare sig du äter det som ett mellanmål eller som ett tillägg till en måltid, är det alltid ett utmärkt val.

Njut av det sött med lite frukt eller saltigt med malen svartpeppar ovanpå.

Linfrön

Denna typ av frö är fylld med fiber och omega 3, men också protein.

Man upptäckte att det förlänger mättnadskänslan, vilket hjälper dig att äta mindre mat, vilket i sin tur gör att det till ett effektivt och naturligt aptitdämpande.

För att få ut det mesta av dessa frön, är det bäst att äta dem malna.

Lägg till en tesked av det i dina smoothies, din yoghurt eller strö det över sallader för en maximal nötsmak och textur samtidigt som du förbättrar dina resultat med din viktnedgång.

Grekisk yoghurt

Denna yoghurt är gjord genom att filtrera vanlig yoghurt, en process som gör att det mesta av vasslet försvinner. Detta gör att de näringsämnen som finns i yoghurten koncentreras och det blir en yoghurt som innehåller mycket protein.

Dess tjocka och krämiga konsistens lurar våra magar på ett sätt som får dem att känna sig mätta, vilket gör det till ett utmärkt aptitdämpande.

Ät det tillsammans med vilken annan yoghurt som helst – kombinera det med nötter, frukt eller använd det helt enkelt som en ersättare till gräddfil eller dipp.

Ägg

Ägg är rika på näringsämnen och mycket mättande, tack vare deras höga nivå av protein. Mat som innehåller mycket protein kan minska aptiten och öka mättnadskänslan, jämfört med mat som inte innehåller lika mycket protein. [14]

De rankas högt på listan Satiety Index och är ett av de mest nyttiga alternativen till frukost. Enligt forskning kan du uppnå bättre resultat med din viktnedgång om du äter dem på morgonen.

Det hjälper också att balansera blodets glukos och insulin, men också för att hämma utsöndringen av hormonet ghrelin, som påverkar hungern.

Det som vi verkligen gillar med ägg är hur mångsidiga de är och hur enkelt det är att lägga till dem i din diet. Dessutom är de förmånliga i pris och kan tillagas på några minuter.

Soppa

Även om du äter den utan någonting extra, kommer soppa inte hjälpa dig att känna dig mätt en längre stund, men soppa kan hjälpa dig att hantera dina portionsstorlekar när du äter det som ett mellanmål eller en förrätt, vilket är en mycket viktig del i lyckade dieter.

Om du äter det innan lunch kommer du att känna dig mer mätt och äta färre kalorier än om du väljer ett glas vatten som förrätt, enligt en studie. [15] För de som försöker bli av med extra vikt, välj soppor gjorda på buljong som innehåller mycket grönsaker istället för de som är rika på fett eller är krämiga.

När du tuggar grönsakerna kommer din kropp att känna sig mättare och du kommer inte känna dig lika hungrig.

För att göra soppa till en del av en komplett måltid som kommer att dämpa din aptit och ge dig de näringsämnen du behöver, kombinera den med kött, bönor eller stärkelse som korn, nudlar eller ris.

Avokados

Om det är en matvara du behöver lägga till i din diet för att dämpa din aptit och göra dig smalare, så är det definitivt avokado. De är rika på omättade fetter som våra kroppar behöver mer tid att smälta, vilket hjälper oss att dämpa aptiten.

Dessutom kommer de också ge dig lösligt fiber som skapar en tjock gel medan den åker genom dina tarmar och saktar ner matsmältningsprocessen.

Avokados är ganska mångsidiga och kan enkelt läggas till i vilken typ av diet som helst – du kan äta dem färska och skivade ovanpå smörgåsar och sallader eller mosade som pålägg och dipper. Du kan också lägga till dem i smoothies eller äta dem hela genom att ta bort kärnan.

Mandlar

Endast en näve mandlar kommer ge dig en lagom stor mängd vitamin E, antioxidanter och magnesium.

Dessutom är mandlar ett bra aptitdämpande. De kan ätas för att uppnå bättre resultat i din viktnedgång genom att äta färre kalorier. De innehåller också nyttiga fetter och är det ideala valet för att fullborda ett mellanmål mellan måltider.

Däremot är det viktigt att känna till att deras mättande påverkan tar cirka 30 minuter att påbörja, så se till att du äter dem innan du blir för hungrig; annars kanske du äter mer än vad du borde.

Finns det naturliga aptitdämpande som är effektiva?

Utöver kosttillskott som har tillverkats i labb och mat som kan hjälpa oss att dämpa aptiten, vilket i sin tur främjar viktnedgång genom att minska ditt dagliga kaloriintag, så finns det naturliga dämpare som örter och växter som vi kan dra fördel från.

Dessa naturliga aptitdämpande kan vara till hjälp för att få oss äta färre kalorier genom att minimera vår hunger, vilket får oss att känna oss mer mätta och minskar vårt sug efter en viss typ av mat.

Med detta i åtanke, om du funderar på att gå ner i vikt, se till att du försöker hantera din aptit med hjälp av de naturliga örterna och växterna som visas nedan.

Det som är bra med dem är att de också har många andra hälsofördelar förutom att gå ner i vikt!

Bockhornsklöver

Denna ört hört till familjen baljväxter och när dess frön torkas och mals är det den mest använda delen av örten.

Den är känd för att innehålla båda typer av fiber, dvs lösligt och olösligt. Men det mesta av dess fibrer är vattenlösligt.

Eftersom den är rik på fiber har den flera hälsofördelar som kolesterol och minskning av blodsocker samt aptitkontroll. [16]

Det fungerar genom att sakta ner tömningen av magen och stannar upp absorberingen av kolhydrater och fett. Det, i sin tur, leder till att vår aptit minskar och vårt blodsocker blir mer balanserat.

I en studie upplevde hälsosamma, men överviktiga, personer som tog 8 gram fiber från bockhornsklöver en minskad aptit än den grupp som tog 4 gram utav det. De sade också att de kände sig mer mätta och åt mindre under de kommande måltiderna.

Vissa studier har också upptäckt att det kan hjälpa till att minska konsumtionen av fett.

Gymnema sylvestre

Denna ört är välkänd för sina anti-diabetiska egenskaper; däremot kan den också hjälpa personer som vill bli smalare och få bättre resultat av sin diet.

De aktiva föreningarna hos denna ört har upptäckts att kunna blockera sötman i mat. Så de hjälper till med att minska smaken av socker i vår mun samt minskar sötsuget.

Enligt en studie upplevde de personer som fastade och samtidigt åt denna ört en minskad aptit, och hade även en större chans till att äta mindre mat än de personer som inte åt örten. [17]

Eftersom det är möjligt att få lindriga magsmärtor när man äter denna ört, är det bra att äta den tillsammans med mat för att undvika att det händer.

Välj 2 gram pulver om du äter det för första gången. Efter det kan du öka mängden till 4 gram. Om du äter det i form av te, blötlägg det i 15 minuter innan du dricker det.

Grönt te-extrakt

Utöver andra hälsofördelar, kan grönt te-extrakt vara ett bra val för att gå ner i vikt. Dess två föreningar som gör det möjligt att gå ner i vikt är koffein och catechin.

Koffein är en stimulant som hjälper till att bränna mer fett och dämpa aptiten, varav catechin kan snabba upp metabolismen och minska fettet. [18]

Deras kombination i grönt te-extrakt hjälper till att förbättra våra kroppars förmåga att förbränna kalorier, vilket i sin tur leder till mer viktnedgång.

Trots bristen på forskning som gjorts på dess aptitdämpande förmågor hos människor, så verkar det som att när man tar det tillsammans med andra nödvändiga ingredienser, kan det hjälpa oss att äta mindre mat.

Välj 250 till 500 mg grönt te-extrakt dagligen.

Garcinia cambogia

Skalet av denna frukt är rik på HCA, vilket har bevisats ha egenskaper som hjälper till att gå ner i vikt.

Enligt både studier på både djur och människor hjälper ett kosttillskott som innehåller garcinia cambogia till att minska intaget av mat och dämpa aptiten, stoppa produktionen av fett och minska kroppens vikt. [19]

Det hjälper också till att öka nivåerna av serotonin, vilket i sin tur påverkar vår hjärnas receptorer som är kopplade med signalerna som skickas ut när man ät mätt. Den säkra doseringen är upp till 2800 mg dagligen.

Men biverkningar som eksem, huvudvärk och en upprörd mage har rapporterats från vissa användare. Det är bäst att ta det en halvtimme eller en timme innan måltider.

Cayennepeppar

Denna typ av chili används för att krydda flera olika rätter. Det innehåller kapsaicin, en förening som ger den sin speciella starkhet, men som också innehåller flera hälsofördelar.

Enligt forskning kan det ge en liten ökning av metabolismen, vilket i sin tur hjälper oss att bränna mer kalorier. [20]

Dessutom kan det hjälpa att dämpa aptiten och förhindra att du äter för mycket mat, vilket kan sabotera din diet.

I en studie hjälpte kapslar med kapsaicin deltagarna att känna sig mättare och äta färre kalorier.

Ingefära

Denna krydda är gjort av jordstammen från en blomstrande ingefäraplanta. Det är vanligt inom folkmedicin som ett naturligt botemedel som sägs vara en fördel till flera hälsoproblem, men även vid viktnedgång.

I en recension av den studie på människor, hjälpte ett kosttillskott med ingefära att minska kroppens vikt och fett. [21] En annan såg att det fungerar som ett aptitdämpande som kan hjälpa oss att minska vårt kaloriintag.

Ingefära kan tas tillsammans med citronjuice för att gå ner i vikt. Citronjuice kan också fungera som ett aptitdämpande och boosta dina nivåer av vitamin C – ett av de mest viktiga vitaminerna för bra hälsa.

Oregano

Denna perennört kommer från samma familj som mynta, rosmarin och flera andra örter. Den är rik på karvakrol, en stark förening som kan hjälpa oss på vår resa till att gå ner i vikt.

Kosttillskott med karvakrol upptäcktes att påverka vissa gener och proteiner som spelar en roll i syntesen av fett i kroppen.

Men forskning på dess effekter förblir få, och fler studier på människor behövs.

Dess starka smak kommer att göra dina måltider mer varma och lägga till en svag sötma. Du kan äta den torkad, rå eller i form av olja.

Caralluma fimbriata

Denna suckulent från kaktusfamiljen har sedan länge använts i Indien som aptitdämpande och för att öka uthålligheten. Man tror att dess föreningar ska boosta flödet av serotonin till hjärnan, vilket upptäcktes att minska intaget av kolhydrater och dämpa aptiten.

Den anses också vara en typ av ‘nödmat’ som används under svåra perioder för att hjälpa personer minska sin aptit.

I en studie som gjorts på överviktiga personer, kan ett gram av denna örts extrakt hjälpa dem att nå en 2,5 procents viktminskning, om den tas under två månader, genom den minskade aptiten som det leder till. [22]

Fö tillfället så finns det inte några dokumenterade biverkningar från att äta den, så testa gärna. Det är bäst att ta det i doser av 500 mg, två gånger per dag, i åtminstone 30 dagar.

Du kan koka den som en grönsak, äta den rå eller använda den i inläggningar och chutneys. Det finns också tillgängligt i form av kosttillskott.

Slutgiltiga tankar

För att kunna gå ner i vikt på ett effektivt sätt, och sedan hålla den borta, är det viktigt att minska mängden kalorier och mat vi äter dagligen.

Däremot är det inte alltid enkelt och många personer står inför hinder i sin diet – de kanske snubblar på vägen eller har svårt med hunger.

Hunger kan vara väldigt distraherande och jobbigt samtidigt som den kan hålla dig borta från att nå dina mål med din viktnedgång. När personer på diet har svårt med hugner, testat många av dem ett aptitdämpande och försöker minska mängden mat de äter.

Aptitdämpande kommer inte bara i form av kosttillskott – de kan också vara olika typer av matvaror, örter och växter. När vi väljer de rätta matvarorna och örterna kan vi enkelt hantera vår hunger och dämpa aptiten.

Vår guide kommer att hjälpa dig lära dig mer om kvalitativa dämpande ingredienser som fungerar som aptitdämpande, men också nyttig mat som har aptitdämpande egenskaper.

Vi har också gett svar på några av de mest vanliga frågorna folk har om aptitdämpande, även i form av kosttillskott.

Du kan också lära dig om kvalitativa örter och växter som kan vara till hjälp för att minska hungern.

 Referenser:

 1. http://worldofcaffeine.com/caffeine-and-weight-loss/
 2. https://www.verywellfit.com/can-caffeine-help-you-lose-weight-1087894
 3. https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-yerba-mate
 4. https://www.webmd.com/diet/appetite-suppressants#1
 5. https://www.loseweightloudoun.com/blog/the-benefits-of-appetite-suppressants
 6. https://onlinedoctor.superdrug.com/appetite-suppressants.html
 7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/288177.php
 8. https://www.healthline.com/nutrition/chromium-picolinate#blood-sugar
 9. https://www.verywellfit.com/hoodia-gordonii-review-89886
 10. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/expert-answers/hoodia/faq-20058476
 11. https://www.healthline.com/nutrition/appetite-suppressants
 12. https://www.bodybuilding.com/fun/top-5-appetite-suppressing-ingredients.html
 13. https://www.healthline.com/nutrition/eggs-weight-loss-food
 14. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321660.php#1
 15. https://www.outsideonline.com/1783966/does-exercise-suppress-appetite
 16. https://health.usnews.com/wellness/fitness/articles/2017-07-07/does-exercise-make-you-hungry-or-suppress-your-appetite
 17. https://www.foxnews.com/health/top-10-foods-to-curb-your-appetite
 18. https://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/top-25-natural-appetite-suppressants?
 19. https://www.healthline.com/nutrition/weight-loss-herbs
 20. https://www.healthline.com/nutrition/18-ways-reduce-hunger-appetite
 21. https://www.healthline.com/health/ginger-for-weight-loss
 22. https://www.healthline.com/nutrition/10-natural-appetite-suppressants
 23. https://www.verywellfit.com/caralluma-fimbriataslimaluma-appetite-suppressant-3233033
 24. https://legionathletics.com/foods-to-suppress-appetite/
 25. https://www.fda.gov/food/information-consumers-using-dietary-supplements/questions-and-answers-dietary-supplements
 26. https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/what-you-need-know-about-dietary-supplements
 27. https://nccih.nih.gov/health/supplements/wiseuse.htm#hed8
 28. https://onlinedoctor.superdrug.com/appetite-suppressants.html
 29. https://www.businessinsider.com/how-weight-loss-affects-our-mood-2016-1
Integritetspolicy