Kokosnöt FAKTA – Hög Fiberhalt och ett lågt GI-Värde

Kokosnöt är frukten som växer på kokospalmen. Palmen blir ungefär 20 meter hög och har ett stort nät av rötter som förankrar den i marken. Kokospalmen har en stor solfjäderliknade krona och det är där vi hittar kokosnöten, som egentligen är en stenfrukt.

  • Kokosnöten är både näringsrik och god
  • Har en hög fiberhalt och ett lågt GI-värde
  • Kokosfett ger förbättrade blodfetter

Kokosnötens läderartade hölje kan variera från gulgrönt till brunt. Under höljet sitter ett tjockt, fibrigt lager av fruktkött. Längst in finner vi stenen som är den del vi kallar kokosnöt. Inuti kokosnöten finns en vattenliknande vätska som efterhand blir mer tjockflytande och mjölkliknande, detta kallar vi kokosmjölk.

Såsmåningen stelnar mjölken och detta som kallas kopra är en av de viktigaste råvarorna i världen för fettframställning. Kokospalmen kommer ursprungligen från Malaysia och Polynesien, men odlas idag på många tropiska kustområden.

En lite ovanligare frukt som växer i Anderna är Lulo, läs mer om den.

1. Nyttigare än man tror

Kokosnöten är både näringsrik och god. Den har en hög fiberhalt och ett lågt GI-värde. Den har även en högre halt protein är än till exempel frukt. Kokosnöten innehåller också rikligt med vitaminer och mineraler såsom zink, kalium, fosfor, magnesium, järn, B6 och folsyra. Man tror även att kokos kan öka upptaget av vitaminer och mineraler från andra livsmedel.

2. Kokosfett kan göra dig smal

Kokosnöten består till en tredjedel av fett och en stor del är mättat fett. Detta har vi ju lärt oss att det inte är bra för kroppen. Men faktum är att kokosnötens mättade fett inte är samma sorts fett som finns i kött och mjölk.

Kokosfett består nämligen av korta och mellanlånga fetter och dessa är mer vattenlösliga än långa fettsyror som är det fett som lagras i dina fettceller. Detta innebär att kokosfett med sin låga lagringsförmåga istället direkt används som bränsle i levern och musklerna.

Detta ger en ökad energiförbrukning i levern men även en större mängd energi som dina muskler kan använda, som i sin tur ger bättre uthållighet och ork. Studier har visat att kokosfett ger förbättrade blodfetter och en minskning av fettet runt midjan, den fetman som är kopplad till en större risk för hjärt-kärlsjukdomar. En större konsumtion av kokosprodukter skulle alltså kunna minska risken för övervikt.

En anna frukt som innehåller mycket fett är avokado.

En frukt som däremot inte innehåller något fett alls är fikon.

3. Kokos stödjer ditt immunförsvar

Kokosfettet har fler hälsofördelar. Det kan till exempel bidra till ett bättre immunförsvar. Nästan hälften av kokosnötens fett består nämligen av ett fett som kallas laurinsyra. Detta ämne kan i vår kropp omvandlas till monolaurin.

Dessa båda ämnen är antibakteriella och hjälper kroppen att bekämpa skadliga bakterier. Spädbarn får till exempel i sig laurinsyra genom bröstmjölken för att skydda mot infektioner.

Även din kropps celler är omgivna av ett lager fett – cellmembran. Det fett vi får i oss genom kosten påverkar hur dessa membran är sammansatta och man tror att om vi får i oss mycket laurinsyra så skyddas cellerna mot virusangrepp.

4. Kokos bekämpar Candida svamp

Candida svamp finns naturligt i vår munhåla och i magtarmkanalen och orsakar normalt inga problem. Men ibland kan man få en överväxt av svamp i kroppen, vilket ofta drabbar personer med försvagat immunförsvar.

Men det kan även vara ett resultat av en kost med för mycket socker och snabba kolhydrater. Vetenskapliga studier har visat att kokosfett är väldigt effektivt för att bekämpa candida och andra jästsvampar i kroppen.

Integritetspolicy