Papaya FAKTA – Nyttiga Frukten med God Inverkan på Magen

Papaya en naturlig fettförbrännare. Papaya kallas även för melonträd och är 3-10 meter hög jätteört med ogrenad stam. Växten påminner lite om en palm eftersom att bladen sitter i en rosett i toppen utav stammen. Bommorna är gulaktiga, han- och honblommor växer på olika plantor. 

  • Har en god inverkan på magen
  • Hjälper huden att få en fin färg
  • Underlättar matspjälkningen av protein och fett

Själva frukten är päronformad, köttig och kan väga upp till 10 kg. De sorter som säljs i Sverige brukar väga omkring 3 hg.

1. Näringsinnehåll

Papayafrukten är rik på A- och C-vitamin och innehåller ett enzym: papain, som bryter ned protein och hindrar gelatin från att stelna.

En likanande frukt är melon.

2. Papaya frukten

En omogen papayafrukt är grön och färgen övergår mot gult när den mognar. En mogen papaya känns mjuk vid ett lätt tryck. Fruktköttet är gult, laxfärgat eller orangerött och påminner lite om en melon i konsistensen. Smaken är fyllig, söt och aromatisk.

Fruktköttet saknar syra, men smaken framträder mycket om man droppar över lite lime, citron eller apelsin. Mitt i frukten så finns en mängd små svarta frön, dessa äter man inte. Papaya är egentligen ett bär.

Rambutan är även en frukt som man inte äter fröna/kärnan i.

3. Ursprunget

Papaya anses ursprungligen komma från Mexico. Efter upptäckten av Amerika så spreds papayan till övriga världen. Då etablerades snabbt papayaodling i Indien och därefter så har odling av papaya spridits till Afrika och Sydamerika.

Idag odlas den överallt i tropikerna med Brasilien, Indonesien och Mexico som de största producenterna.

4. En frukt som passar alla

Papaya innehåller bara 30 – 40 kalorier/100 gr. vilket gör att det är en frukt som passar alla, även de som måste hålla vikten. Dessutom så innehåller papaya ett ämne som heter papain vars säregna egenskap är att  den underlättar matspjälkningen av protein och fett.

Enzymet papain kallas ofta för vegetabiliskt pepsin, därför att det spjälkar protein på ett sätt som liknar pepsins, vilket man utnyttjar t. ex. för att möra kött.

5. Fina tänder och brunare hy med papaya

Papaya innehåller ämnen som gör tänderna vitare när den tuggas och en stor dos betakaroten som hjälper huden att få en fin färg, samtidigt som den tål solen bättre och undviker solfräknar.

6. Användnings tips av papaya

Färsk papaya kan man äta direkt ur skalhalvan, eller skära i bitar och serveras som en dessert eller som ett tillbehör till kött och fisk.

I odlingsländerna så äter man ofta papaya till frukost, eftersom den har en god inverkan på magen.

En annan exotisk frukt är mangostan.

7. Ej tillsammans med gelatin

Eftersom att papaya innehåller ett proteinspjälkande enzym, papain, så kan man inte använda rå papaya i rätter där gelatin ingår.

Integritetspolicy