Kumquat FAKTA – Guldapelsinen Rik på Kostfiber, Mineraler & Vitaminer

Kumquat är en citrusfrukt som ursprungligen kommer från Kina, där fruktens namn betyder guldapelsin. Kumquatplantan växer som en buske eller som ett litet träd. Dess frukt är ovala eller runda och små som valnötter, ungefär 3-5 cm långa, med 2-4 cm i diameter. Den har ett tunt, orangefärgat sött skal och ett sött fruktkött som är delat i klyftor.

  • Passar utmärkt som dekoration på desserter och kakor
  • Rikligt med nyttiga kostfiber, mineraler, vitaminer
  • Lämplig till att ersätta godis

I mitten av frukten finns en syrlig saft. Kumquat kan lätt korsas med andra citrusarter. Frukten växer fortfarande vilt i Kina och har sedan länge odlats i Japan. Den kom till Europa på mitten av 1800-talet och idag odlas frukten i Östasien, Europa, USA, Sydamerika och Israel.

1. Citrusfrukt med ätligt skal

Kumquat innehåller bland annat fibrer, järn och rikligt med C-vitamin och du äter hela frukten med skal och allt. Skalet är sött och fruktköttet är mycket läskande och gott med en underbar blandning av syrligt och sött.

Kumquat skuren i skivor passar utmärkt som dekoration på desserter och kakor eller i en fruktsallad. Du kan även frysa in skivorna och använda dem som läskande isbitar i din drink. Du kan också koka in hela frukten i sockerlag eller göra sylt och marmelad av dem. Kumquat passar speciellt bra ihop med choklad.

Andra citrusfrukter är t.ex. apelsiner, clementiner, grapefrukt och yuzu.

2. Kumquat har många hälsofördelar

Precis som andra citrusfrukter så innehåller kumquat lite kalorier, 100 gram av färsk frukt ger endast 71 kalorier. Den innehåller dessutom rikligt med nyttiga kostfiber, mineraler, vitaminer och antioxidanter som stärker vår hälsa.

Och eftersom man kan äta skalet på kumquat så får du i dig ännu mer nyttigheter. Skalet är bland annat rikt på fler essentiella oljor, såväl som antioxidanter och fibrer. 100 gram av hela frukter ger 17 % av det rekommenderade dagliga fiberintaget. Därför tillhör kumquat gruppen superfoods.

3. Viktiga vitaminer och mineraler

Kumquats innehåller även vitamin A, C och E. Dessa vitaminer hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler och kan därmed skydda mot cancer, diabetes och infektioner. Fruktens mineraler; kalcium, koppar, kalium, magnesium, järn selen och zink befrämjar även hälsa i din kropp.

Till exempel så är kalium är en viktig komponent för vatten- och syra/basbalansen i kroppen, musklernas funktion, njurfunktionen, nervfunktionen och det hjälper till att sänka högt blodtryck. Koppar behövs för produktionen av röda blodkroppar.

Järn är också bra för de röda blodkropparna, men även för syretransporten till kroppens vävnader. Det stärker även immunförsvaret och ger en förbättring av fysisk prestation och aptiten.

4. Kumquat som naturligt godis

Tack vare kumquats goda smak, storlek och nyttiga innehåll är frukten ytterst lämplig till att ersätta godis. Ge dina barn denna lilla citrus frukt som snacks och de får i sig flera nyttiga ämnen och förhoppningsvis kommer de att älska dess naturligt söta smak!

Integritetspolicy