Fikon FAKTA – Värdefulla Vitaminer men inget Fett & Ingen Kolesterol

Fikonträdet växer i södra delen av Europa och i länderna kring Arabiska halvön och dess frukter är runda eller päronformade och ungefär 8 cm i diameter. Färgen på frukten varierar från gul till purpur och de är antingen kala eller lite håriga. Fikonens smak pendlar mellan söt och sötsyrlig och frukten är lika god färsk som torkad.

  • Innehåller värdefulla vitaminer
  • Passar med ost, nötter, sallader och till desserter
  • Innehåller inget fett och ingen kolesterol

Fikon har en lång historia och redan i gamla Babylonien var frukten en högt värderad handelsvara. Man tror till och med att fikon kan vara en av människans första odlade grödor. Man har nämligen hittat spår av odlade fikon som är tusen år äldre än de spår man hittat av odlat vete.

1. Fikon kan vara ett bra miljöval

Fikon som importeras från medelhavet kan vara ett bättre miljöval än andra exotiska frukter som fraktas från andra kontinenter. Torkade fikon är ett ännu bättre miljöval eftersom de tar lite plats och inte kräver kylförvaring. Detta gör att du kan njuta av dina fikon med gott samvete.

2. Fikon på olika sätt

Färska fikon möglar relativt snabbt och därför säljs de mest i odlingsländerna. I Sverige säljs istället torkade fikon i så gott som alla mataffärer, men ibland kan man även hitta färska i grönsaksdisken. Färska fikon smakar inte lika sött som de torkade, utan har en mer syrlig smak. Man kan även hitta konserverade fikon i glasburkar.

Dessa är gula och är marinerade med cognac och äts framförallt som efterrätt tillsammans med vispad grädde. Fikon kan ätas på olika sätt; färska fikon delar man och äter innanmätet. Torkade är goda i gröt eller müsli och fikon i baket gör brödet extra saftigt.

Frukten passar även bra tillsammans med ost, nötter och i sallader och till desserter. De smakar även bra till kallt kött, till exempel skinka eller kyckling.

En annan frukt som är god när den är torkad är dadlar.

3. Torkade fikon – nyttigt godis

Bland de torkade frukterna i livsmedelsbutiken så brukar fikon vara populärast. Torkade fikon säjs ofta till jul här i Sverige och är bruna, platta och smakar sött. Denna söta smak gör dem till ett utmärkt alternativ till godis, choklad och andra sötsaker.

Och samtidigt som fikonens naturligt söta smak stillar ditt sötsug, får du i dig värdefulla vitaminer och mineraler som hjälper immunförsvaret och stärker din kropp. Torkade fikon har ett lägre kaloriinnehåll än till exempel dadlar och innehåller mycket fibrer som främjar matsmältningen.

De innehåller faktiskt mer fibrer än någon annan vanlig frukt eller grönsak. En amerikansk studie visar även att de torkade fikonen är en av de bästa källorna för antioxidanter, så du kan njuta av dessa söta frukter med gott samvete. Bra att veta är att om de torkade fikonen blivit lite vita, så beror det bara på att fruktsockret har kristalliserat sig.

Andra spännande frukter är koksnöt, baobab och kiwano.

4. Fler hälofördelar

Fikon har många fler hälsofördelar för din kropp. De innehåller bland annat kalium, kalcium, magnesium, fosfor och järn. Järn hjälper kroppen att transportera syre och är därmed livsviktigt för din hälsa. Kalcium, fosfor och magnesium hjälper till att bygga upp benstommen. Fikon innehåller dessutom inget fett och ingen kolesterol.

Integritetspolicy