Grapefrukt FAKTA – För Hälsa och Fin Hy & i Kampen mot Bakterier

Grapefrukt är inte bara god att äta, den ger dessutom ditt immunförsvar en ordentlig hälsoboost. Frukten kan även ge dig vacker hy och tack vare dess höga innehåll av stärkande antioxidanter kan den skydda mot hjärtsjukdomar.

  • Grapefrukt är fantastisk i kampen mot bakterier
  • Grapefrukt kan även hjälpa dig att gå ner i vikt
  • Ämnen viktigt för nybildandet av hudceller

Något som även är bra för hjärtsjukdomar är guarana pulver.

1. Grapefrukt motverkar rynkor

I grapefrukt finns det rikligt med C-vitamin, som är en organisk syra som verkar antioxidativt. Detta innebär att den motverkar påverkan på din hud från yttre faktorer såsom avgaser och stress. Syran är nämligen en viktig faktor i bildandet av kollagen, vilket är ett protein som naturligt finns i huden och hjälper till att stärka den.

Nedbrytning av kollagen i huden leder till att du får rynkor. Grapefrukt är också rik på folater och folatsyra, vilket är ett ämne som är viktigt för nybildandet av hudceller, vilket också det motverkar åldrandet av huden.

En annan frukt som sägs vara bra för huden är graviola.

2. En frukt med många hälsofördelar

De flesta vet att C-vitamin är bra för immunförsvaret, men det har fler hälsofördelar än så. Det är även bra för blodkärlen, tänderna och skelettet. Ett högt intag av C-vitamin kan faktiskt skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och ökar dessutom upptaget av järn, folsyra, kalcium och antioxidanter i kosten.

Dessa är alla viktiga ämnen för din kropp. Blodets röda färgämne hemoglobin binder syre med hjälp av järn. 100 g C-vitamin ökar järnupptaget 3 till 5 gånger.

Grapefrukt innehåller även mycket fibrer som kallas pektin, faktiskt dubbelt så mycket som äpple och banan. Och fibrer är som vi vet viktigt för att mage och tarm ska fungera bra. Pektin är en löslig fiber som i vetenskapliga studier har visat sig kunna hämma utvecklingen av åderförkalkning.

3. Grapefrukt minskar kolesterolet

Både den ljusa och den röda grapefrukten kan minska det dåliga kolesterolet i din kropp. Röd grapefrukt innehåller dock mer bioaktiva föreningar och polyfenoler än den ljusa. En studie visar att efter 30 dagar så sänktes LDL-kolesterolet med 15,5 % för de som åt röd grapefrukt och med 7,6 % för de som åt ljus grapefrukt.

4. Bekämpar bakterier

Nya undersökningar har visat att grapefrukt är fantastisk i kampen mot bakterier. Frukten har visat sig ha god effekt mot influensa, irritationer i halsen och munnen, öroninflammation, urinvägsinfektioner och svampinfektion. Det är just bitterheten i grapefrukt som verkar positivt i kroppen och bekämpar bakterier och desinfekterar.

5. Grapefrukt ökar din ämnesomsättning

Grapefrukt kan även hjälpa dig att gå ner i vikt. Studier i Kalifornien har visat att en hög konsumtion av grapefrukt kan påverka din möjlighet att bli smal. Testpersonerna fick äta en halv grapefrukt inför varje måltid, och utan att ha ändrat sin kost i övrigt, så gick de ner 1, 5 kg över en period av 12 veckor. Detta tror man beror på stabiliseringen av blodsockernivåer och insulinnivåer.

En annan god frukt är ananasen, läs mer om den.

Integritetspolicy